PRIJAVA NA E-NOVICE

Bodite obveščeni. Prijavite se!

PODARITE VSTOPNICO

Presenetite najbližje, prijatelje ali poslovne partnerje z nepozabno dogodivščino v svetu rudarjev.

več >>

PRAZNOVANJE ROJSTNEGA DNE

V Muzeju premogovništva Slovenije smo zelo veseli obiska otrok. Posebej za njih smo pripravili ponudbo »Ligijev rojstni dan«.

več >>

LIGI Pridruži se prijaznemu krtku Ligiju pri zabavnih in poučnih igricah v podzemnih rovih. Klikni in raziskuj!  

Klikni in raziskuj!

NASLOV

Muzej premogovništva Slovenije / Koroška cesta - Stari jašek / 3320 Velenje

DELOVNI ČAS:

OD TORKA DO SOBOTE 

9.00 - 16.30 

OBVEZNA PREDHODNA NAJAVA

Vstopnice: 21 eur odrasli, 19 eur upokojenci, 18 eur otroci (glej cenik)

gsm: 031 752 418

Pri nas je zmeraj lepo vreme.

RAZSTAVE / PRIREDITVE

Bela garderoba / Štirje avtorji na kosu premoga, avtorji Ivo Hans Avberšek, Miran Beškovnik, Aleksander Kavčnik, Stojan Špegel 

Črna garderoba: India Welcome / Dobrodošla Indija

Kopalnica: Hanibal Salvaro/ skulpture

Kopalnica / Jamomerske karte /ob izdaji knjige Premogovniška dejavnost in njen vpliv na površinsko območje Šaleške doline

Hodnik / Velenjske glinene ploščice / Herbarij  -  brezčasni zapis narave / Avtorica Kata Laštro

Razstavišče MINUS160 - 1 (jamski del muzeja): Stane Špegel - PODZEMNI NEZEMLJANI, skulpture

Muzejski park: ALEKSANDER KAVČNIK / PREMOGARJI, fotografska razstava /  stalna postavitev


Najavljamo:

Ligijev salon (jamski del muzeja):  Poetična podzemna proga - predstavitev novih avtorjev /
ZANIMIVOSTI

Kako se reče srečno v danskem jeziku? Odkrijte in se dokopajte do najglobjih zanimivosti rudarskega življenja. 

več >>

IŠČI

Išči

Vstopna stran: 2021

17. 12.
2021

MUZEJ PREMOGOVNIŠTVA SLOVENIJE ZARADI REDNIH VZDRŽEVALNIH DEL ZAČASNO ZAPIRA SVOJA VRATA

17. 12. 2021 Muzej premogovništva Slovenije, ki je luč sveta ugledal pred več kot 22 leti, bo svoja vrata za obiskovalce zaradi rednih vzdrževalnih del zaprl v soboto, 18. decembra 2021, ponovno pa jih bo odprl v torek, 11. januarja 2022. Edini podzemni muzej v Sloveniji je navdušil že več kot 500.000 obiskovalcev iz celega sveta, saj je zanimiva muzejska multimedijska zgodba na voljo tudi v angleškem, nemškem, italijanskem in hrvaškem jeziku. Nad doživetjem se navdušujejo tako otroci kot odrasli, ogled pa omogoča tudi invalidom, slabovidnim in naglušnim ljudem. Muzej premogovništva Slovenije bo v letu 2022 odprt od torka do sobote med 9. in 16.30 uro.

16. 12.
2021

KNAPOVSKI DNEVI V VRTCU VELENJE

16. 12. 2021 Premogovnik Velenje z različnimi projekti vedno znova dokazuje, da dobro sodeluje z okoljem, katerega sestavni del je že več kot 146 let. Velenje je mesto, ki je zraslo na premogu, rudarska tradicija pa je močno zaznamovala razvoj mesta in življenja tukajšnjih prebivalcev. Rudarjenje, kot enega izmed pomembnih dejavnikov razvoja mesta, so spoznavali tudi v Vrtcu Velenje med t. i. Knapovskimi dnevi.

7. 12.
2021

Virtualni dan odprtih vrat Premogovnika Velenje

7. 12. 2021 Vabimo vas na Virtualni dan odprtih vrat Premogovnika Velenje v četrtek, 9. decembra 2021, ob 9. uri. Obvestite tudi vse devetošolce, ki jih bi zanimalo izobraževanje na Šolskem centru Velenje (Šola za strojništvo, geotehniko in okolje ter Elektro in računalniška šola) v programih za poklice, ki jih zaposluje Premogovnik Velenje (geostrojnik rudar, geotehnik, strojni tehnik, mehatronik operater, oblikovalec kovin – orodjar, inštalater strojnih inštalacij, vajeniški program strojni mehanik in elektrikar).

3. 12.
2021

Čestitka ob godu sv. Barbare, zavetnice rudarjev

3. 12. 2021 Spoštovane sodelavke, cenjeni sodelavci v družbah Skupine Premogovnik Velenje, ob jutrišnjem godu sv. Barbare, zavetnice rudarjev, vam iskreno čestitamo in vam želimo varno delo. Ob tej priložnosti objavljamo tudi povezavo do izrečenih misli otrok iz Vrtca Velenje – enota Lučka, ki so za rudarje pripravili nekaj iskrenih misli ob našem prazniku https://youtu.be/6TrniNNWgpM. SREČNO!

29. 11.
2021

Zlata poroka zakoncev Goršek v Muzeju premogovništva Slovenije

29. 11. 2021 Muzej premogovništva Slovenije, ki je bil ustanovljen leta 1957 na pobudo takratnega Rudnika lignita Velenje na Velenjskem gradu kot Muzej slovenskih premogovnikov in se je leta 1999 preselil v današnje avtentično okolje na Stari jašek Škale, je v soboto, 27. novembra, gostil prav posebne goste. 160 metrov pod zemljo sta si svoji poročni zaobljubi po 50 letih skupnega življenja ponovno izrekla Irena in Gregor Goršek iz Raven pri Šoštanju.

15. 10.
2021

Si upate z nami v globine in skrivnostne rove Šaleške doline?

15. 10. 2021 Muzej premogovništva Slovenije vabi na nepozabno doživetje 160 m pod zemljo – si upate z nami v globine in skrivnostne rove Šaleške doline? Tudi ZGODBE O POTOPLJENIH VASEH se začno razkrivati v Muzeju premogovništva Slovenije, kjer vas čaka edinstveno doživetje v nekdanjih rovih velenjskega premogovnika in virtualni potop z opazovanjem ostankov potopljenih vasi na dnu jezera v Šaleški dolini. Dogodek VELENJE UNDERGROUND, ki poteka v globinah Muzeja Premogovništva Slovenije, je nepozabno in edinstveno doživetje z vrhunsko kulinariko. Za pare in skupine – ko želite zase in svoje najbližje ali poslovne partnerje pripraviti nekaj zares posebnega.

13. 10.
2021

Aktiv Rdečega križa Skupine Premogovnik Velenje zelo aktiven tudi v času epidemije koronavirusa

13. 10. 2021 Aktiv Rdečega križa Skupine Premogovnik Velenje je v sodelovanju z Območnim združenjem Rdečega križa Velenje kljub epidemiji koronaviriusa Covid-19 izpolnil program dela tako v letošnjem kot tudi v lanskem letu. Zelo uspešni so bili tudi pri izvajanju izrednih krvodajalskih akcij. V Aktiv je včlanjeno 662 zaposlenih v Skupini Premogovnik Velenje.

8. 10.
2021

Izšla je četrta številka časopisa Rudar v tem letu

8. 10. 2021 20 let izzivov je naslov uvodnika generalne direktorice HTZ Velenje, ki pravi, da ima družba dobre in zanimive programe, storitve, ki jih lahko ponudijo na trgu, ter ljudi, ki so ključni element, na katerem gradijo.

8. 10.
2021

Obvestilo o odpravljanju okvare na lokaciji objektov Škale

8. 10. 2021 Na lokaciji objektov Škale se na glavnem vodovodu DN150, ki poteka ob Muzeju premogovništva Slovenije proti hiškam ob jezeru odpravlja vodovodna okvara. Okvara se sanira s sodelovanjem vzdrževanja HTZ in Komunalnega podjetja Velenje. Do odprave okvare bo motena oskrba z vodo za objekt muzeja in tudi za naselje hišk »Kinta Kunte«.

29. 9.
2021

Skrivnosti potopljenih vasi razkrivamo tudi v Muzeju premogovništva Slovenije

29. 9. 2021 S spoštovanjem do preteklosti in v sodelovanju z Zavodom za turizem Šaleške doline je nastal turistični produkt Skrivnosti potopljenih vasi, ki pomaga razkriti povezanost domačinov z velenjskim lignitom. Zgodbo o potopljenih vaseh obiskovalcem na svojevrsten in izjemno zanimiv način razkrivajo pripovedovalci globoko pod zemeljskim površjem Muzeja premogovništva Slovenije. Nič manj edinstvena pripoved pa se nadaljuje v zunanjem delu Muzeja ter na jezeru, ki je nastalo ravno zaradi premogovništva in kjer udeležence čaka virtualen potop.

28. 9.
2021

Edinstveno kulinarično doživetje - Velenje underground

28. 9. 2021 V Muzeju premogovništva Slovenije skupaj z Zavodom za turizem Šaleške doline pripravljamo gastronomsko pustolovščino, ki obiskovalce očara s pristnim rudarskim okoljem in vrhunsko kulinariko, imenovano Underground Velenje. Celovita izkušnja – kulinarični presežki ter ambient, ki še dodatno vzbudi najgloblje čute – je zagotovo edinstvena in vredna, da jo tudi sami izkusite.

27. 9.
2021

PREMOGOVNIK VELENJE VNOVIČ V DRUŽBI NAJBOLJŠIH INOVATORJEV SAŠA REGIJE

27. 9. 2021 Premogovnik Velenje je na letošnjem razpisu Savinjsko-šaleške gospodarske zbornice Slovenije (SŠGZS) za najboljše inovacije v regiji prejel srebrno priznanje za inovacijo »Magnetno izločevanje feromagnetnih tujkov iz transporta premoga«. Z navedeno inovacijo, katere avtorji so Matevž Miklavžina, Peter Venišnik in Andrej Kotnik, bistveno izboljšujemo proces transporta premoga iz podzemnih delov premogovnika na površje.

14. 9.
2021

VELENJE UNDERGROUND ponovno požel uspeh pri tujih turistih

14. 9. 2021 V Muzeju premogovništva Slovenije smo skupaj z Zavodom za turizem Šaleške doline že dober teden dni po ponovnem odprtju muzeja 1. septembra letos, 160 m pod zemljo izvedli Underground Velenje, s katerim smo navdušili skupino belgijskih turistov. Novo gastronomsko pustolovščino, ki obiskovalce očara s surovim rudarskim okoljem in vrhunsko kulinariko, pripravljamo 30. septembra 2021.

3. 8.
2021

ADRENALINSKO, GASTRONOMSKA IN TURISTIČNA DESTINACIJA

3. 8. 2021 Slovenska turistična organizacija je tudi letos skupaj s številnimi partnerji pripravila osrednjo vseslovensko motivacijsko kampanjo Zdaj je čas. Moja Slovenija. Njen cilj je navdušiti prebivalce Slovenije za preživljanje večdnevnega oddiha v Sloveniji in s tem spodbuditi okrevanje slovenskega turističnega gospodarstva.