PRIJAVA NA E-NOVICE

Bodite obveščeni. Prijavite se!

PODARITE VSTOPNICO

Presenetite najbližje, prijatelje ali poslovne partnerje z nepozabno dogodivščino v svetu rudarjev.

več >>

PRAZNOVANJE ROJSTNEGA DNE

V Muzeju premogovništva Slovenije smo zelo veseli obiska otrok. Posebej za njih smo pripravili ponudbo »Ligijev rojstni dan«.

več >>

LIGI Pridruži se prijaznemu krtku Ligiju pri zabavnih in poučnih igricah v podzemnih rovih. Klikni in raziskuj!  

Klikni in raziskuj!

NASLOV

Muzej premogovništva Slovenije / Koroška cesta - Stari jašek / 3320 Velenje

DELOVNI ČAS:

OD SREDE DO SOBOTE 

9.00 - 17.00 

OBVEZNA PREDHODNA NAJAVA

Vstopnice: 20 eur odrasli, 19 eur upokojenci, 17 eur otroci (glej cenik)

gsm: 031 752 418

Pri nas je zmeraj lepo vreme.

RAZSTAVE / PRIREDITVE

Bela garderoba / Štirje avtorji na kosu premoga, avtorji Ivo Hans Avberšek, Miran Beškovnik, Aleksander Kavčnik, Stojan Špegel 

Črna garderoba: India Welcome / Dobrodošla Indija

Kopalnica: Hanibal Salvaro/ skulpture

Kopalnica / Jamomerske karte /ob izdaji knjige Premogovniška dejavnost in njen vpliv na površinsko območje Šaleške doline

Hodnik / Velenjske glinene ploščice / Herbarij  -  brezčasni zapis narave / Avtorica Kata Laštro

Razstavišče MINUS160 - 1 (jamski del muzeja): Stane Špegel - PODZEMNI NEZEMLJANI, skulpture

Muzejski park: ALEKSANDER KAVČNIK / PREMOGARJI, fotografska razstava /  stalna postavitev


Najavljamo:

Ligijev salon (jamski del muzeja):  Poetična podzemna proga - predstavitev novih avtorjev /
ZANIMIVOSTI

Kako se reče srečno v danskem jeziku? Odkrijte in se dokopajte do najglobjih zanimivosti rudarskega življenja. 

več >>

IŠČI

Išči

Izšla je četrta številka časopisa Rudar v tem letu

8. 10.
2021

20 let izzivov je naslov uvodnika generalne direktorice HTZ Velenje, ki pravi, da ima družba dobre in zanimive programe, storitve, ki jih lahko ponudijo na trgu, ter ljudi, ki so ključni element, na katerem gradijo.

Praznik danes jaz slavim je naslov prvega članka v rubriki Z delom se vse doseže, v njem je zapisano dogajanje na praznični dan, natanko 60 let po prvem izvedenem skoku čez kožo v Velenju. Vsako leto ob rudarskem prazniku tradicionalno pripravimo tudi srečanje delovnih jubilantov, članek smo poimenovali Zaveda(j)mo se lastnih korenin. Zakaj je temu tako, si lahko preberete v Rudarju. V njem tudi o znamki Premogovnika Velenje, na kateri je upodobljen odkop v jami velenjskega premogovnika, ki je izšla ob 70. obletnici delovanja Slovenskega geološkega društva. V okviru delovnega obiska nas je obiskal minister za infrastrukturo v Vladi RS Jernej Vrtovec z ekipo. Skupaj s poslovodstvom Holdinga Slovenske elektrarne si je ogledal potek izkopavanja premoga na odkopu na koti -110/B v jami Pesje ter se seznanil z načrtom prestrukturiranja podjetja. Ministrov obisk se je zaključil z razpravo v Kulturnem domu Šoštanj, na kateri so vsi ključni deležniki prihodnjih procesov prestrukturiranja odgovorili na vprašanja, povezana s postopnim opuščanjem pridobivanja premoga in proizvajanjem električne energije iz tega vira. Pišemo tudi o tem, zakaj je naložba v izobraževanje najboljša investicija za uspešno prihodnost podjetja, optimizaciji prezračevalnega sistema jam Premogovnika Velenje ter zakaj smo se vnovič znašli v družbi najboljših inovatorjev SAŠA regije.

V rubriki Podjetje smo ljudje pišemo o ponovnem plemenitem dejanju naših krvodajalcev na Koroškem, delovanju Aktiva Rdečega križa PV ter obisku sodelavca, ki pravi »Uživaj dan, uživaj življenje, saj čas drvi mimo nas.«

Premogovniška hčerinska družba HTZ Velenje se je na letošnjem 53. mednarodnem obrtnem sejmu MOS predstavila z novo grafično podobo družbe, prejela pa je tudi posebno priznanje. Več o tem v rubriki Skupina Premogovnik Velenje.

V tretjem polčasu si lahko preberete o edinstvenemu doživetju v Muzeju premogovništva Slovenije, gastronomski pustolovščini, ki obiskovalce očara s pristnim rudarskim okoljem in vrhunsko kulinariko, kaj vse je počel krtek Ligi v Pikini muzejski četrti ter lovu na svetilko skrivnosti. V tej rubriki najdete tudi napovednik dogodkov Kluba upokojencev SPV.

Časopis Rudar lahko prelistate tudi na spletni povezavi https://www.rlv.si/casopis-rudar/2021-2/.

Želimo vam prijetno branje!