PRIJAVA NA E-NOVICE

Bodite obveščeni. Prijavite se!

PODARITE VSTOPNICO

Presenetite najbližje, prijatelje ali poslovne partnerje z nepozabno dogodivščino v svetu rudarjev.

več >>

PRAZNOVANJE ROJSTNEGA DNE

V Muzeju premogovništva Slovenije smo zelo veseli obiska otrok. Posebej za njih smo pripravili ponudbo »Ligijev rojstni dan«.

več >>

LIGI Pridruži se prijaznemu krtku Ligiju pri zabavnih in poučnih igricah v podzemnih rovih. Klikni in raziskuj!  

Klikni in raziskuj!

NASLOV

Muzej premogovništva Slovenije / Koroška cesta - Stari jašek / 3320 Velenje

DELOVNI ČAS:

OD TORKA DO SOBOTE 

9.00 - 16.30 

OBVEZNA PREDHODNA NAJAVA

Vstopnice: 21 eur odrasli, 19 eur upokojenci, 18 eur otroci (glej cenik)

gsm: 031 752 418

Pri nas je zmeraj lepo vreme.

RAZSTAVE / PRIREDITVE

Bela garderoba / Štirje avtorji na kosu premoga, avtorji Ivo Hans Avberšek, Miran Beškovnik, Aleksander Kavčnik, Stojan Špegel 

Črna garderoba: India Welcome / Dobrodošla Indija

Kopalnica: Hanibal Salvaro/ skulpture

Kopalnica / Jamomerske karte /ob izdaji knjige Premogovniška dejavnost in njen vpliv na površinsko območje Šaleške doline

Hodnik / Velenjske glinene ploščice / Herbarij  -  brezčasni zapis narave / Avtorica Kata Laštro

Razstavišče MINUS160 - 1 (jamski del muzeja): Stane Špegel - PODZEMNI NEZEMLJANI, skulpture

Muzejski park: ALEKSANDER KAVČNIK / PREMOGARJI, fotografska razstava /  stalna postavitev


Najavljamo:

Ligijev salon (jamski del muzeja):  Poetična podzemna proga - predstavitev novih avtorjev /
ZANIMIVOSTI

Kako se reče srečno v danskem jeziku? Odkrijte in se dokopajte do najglobjih zanimivosti rudarskega življenja. 

več >>

IŠČI

Išči

Vstopna stran: 2022

23. 12.
2022

MUZEJ PREMOGOVNIŠTVA SLOVENIJE ZAČASNO ZAPIRA SVOJA VRATA

23. 12. 2022 Muzej premogovništva Slovenije, ki že več kot 23 let s svojimi doživetji navdušuje obiskovalce, bo svoja vrata zaradi rednih vzdrževalnih del zaprl v soboto, 24. decembra 2022, ponovno pa jih bo odprl v torek, 10. januarja 2023. Edini podzemni muzej v Sloveniji bo v letu 2023 odprt od torka do sobote med 9.00 in 16.30.

5. 10.
2022

Doživetje Muzeja premogovništva Slovenije Skrivnosti potopljenih vasi prejelo še mednarodno nagrado BIG SEE TOURISM AWARD 2022

5. 10. 2022 Muzej premogovništva Slovenije v Velenju je v 23. letih svojega delovanja prejel že več priznanih nagrad. Posebnemu priznanju Evropskega muzejskega foruma, Valvazorjevemu priznanju, Fordovi nagradi za ohranjanje tehnične dediščine, nagradi GZS za prispevek k ohranitvi in trženju kulturne dediščine, Zlatemu grbu Mestne občine Velenje in drugimi sta se pridružila še dva – znak kakovosti Slovenia Unique Experience ter mednarodna nagrada BIG SEE TOURISM AWARD 2022.

4. 10.
2022

Znak kakovosti Slovenia Unique Experience prejelo že drugo doživetje Muzeja premogovništva Slovenije

4. 10. 2022 Butični 5-zvezdični produkt Skrivnosti potopljenih vasi – Odplujte po dragoceni košček preteklosti na svojevrsten način odkriva povezanost domačinov z velenjskim lignitom in odstira zakulisje Šaleške doline, ki daje električno energijo celotni Sloveniji. Doživetje, ki se začne globoko pod zemeljskim površjem Muzeja premogovništva Slovenije in konča z virtualnim potopom v Velenjskem jezeru ter z vrhunskim kulinaričnim doživetjem je strokovna komisija pod okriljem Slovenske turistične organizacije uvrstila v družino Slovenia Unique doživetij. To je že drugi produkt, ki nosi znak kakovosti Slovenia Unique Experience, saj ga je leta 2019 pridobila (letos obnovila) tudi gastronomska pustolovščina, ki obiskovalce v Muzeju premogovništva Slovenije očara s pristnim rudarskim okoljem in vrhunsko kulinariko, imenovana Velenje Underground.

4. 10.
2022

ČASOPIS RUDAR – IZ ČRNEGA V ZELENO

4. 10. 2022 V šaleški kadunji imamo neprecenljiv energent je naslov uvodnika tokratne, četrte številke časopisa Rudar v tem letu. Vodja Raziskav in projektiranja je razmišljal o pomembnosti premoga v zdajšnji energetski krizi oz. kot ji sam raje reče, o energetskem izzivu na poti do energetske neodvisnosti.

13. 9.
2022

UVOZ PREMOGA

13. 9. 2022 Vlada Republike Slovenije je razglasila prvo stopnjo ogroženosti na področju proizvodnje električne energije. Namen s tem sprejetih ukrepov in smernic je priprava elektro-energetskega sistema (EES), in znotraj tega predvsem sistemskih elektrarn, za zanesljivo obratovanje v času kriznih razmer, pri tem pa je poleg tehnične razpoložljivosti pomembna usmeritev, da se znotraj elektrogospodarstva povečajo strateške zaloge goriva, od naftnih derivatov, plina in premoga. Tveganja in negotovosti, ki vplivajo na delovanje evropskega elektroenergetskega sistema, so v tem trenutku povečana, pri čemer zahtevajo dvig stopnje pripravljenosti ter ustrezne ukrepe vseh deležnikov.

13. 9.
2022

V današnjem Studiu ob 17h o energetiki

13. 9. 2022 Danes bodo v Šaleški dolini pripravili terenski Studio ob 17h. Oddaja bo potekala v živo iz Velenja, gostje pa bodo govorili o energetiki. Voditeljici in novinarki Metki Pirc se bodo pridružili minister za infrastrukturo mag. Bojan Kumer, generalni direktor HSE dr. Viktor Vračar, generalni direktor Premogovnika Velenje dr. Janez Rošer ter dekan Fakultete za energetiko prof. dr. Sebastijan Seme.

1. 9.
2022

NEODVISNA OSKRBA Z LASTNIM ENERGENTOM SE NE DA OVREDNOTI ZGOLJ V EVRIH

1. 9. 2022 Evropa se že nekaj mesecev spopada z energetsko krizo, ki jo je povzročila predvsem vojna v Ukrajini. Njene posledice in velika odvisnost evropskih držav od energentov z ruskega trga zelo močno vplivajo tudi na delovanje evropskega elektroenergetskega sistema. Tveganja in negotovosti so se v zadnjem obdobju zelo povečale, zaradi česar je Vlada Republike Slovenije razglasila prvo stopnjo ogroženosti na področju proizvodnje električne energije. Premogovnik Velenje, ki za proizvodnjo električne energije Sloveniji že skoraj 150 let zagotavlja trenutno edini lastni energent – premog, je na podlagi usmeritve Vlade RS skupaj s Termoelektrarno Šoštanj in krovno družbo HSE uvrščen med strateško pomembna energetska podjetja. Pred Premogovnikom so tako številni izzivi, kako zagotoviti zadostne količine premoga, s katerim bi ob nadaljevanju in morebitni poglobitvi krize zagotavljali nemoteno oskrbo z električno energijo.

15. 7.
2022

HTZ VELENJE USPEŠNO NADALJUJE Z GRADNJO VELIKIH SONČNIH ELEKTRARN

15. 7. 2022 Hčerinska družba Premogovnika Velenje HTZ Velenje je po uspešni gradnji trenutno največje sončne elektrarne v Sloveniji v Prapretnem, ki ima 3,036 megavata instalirane moči in je od aprila letos že priključena v omrežje, zgradila še eno veliko sončno elektrarno. V Zlatoličju pri Ptuju so junija letos končali z gradnjo in v omrežje uspešno priključili že peti segment Sončne elektrarne Zlatoličje, katere instalirana moč znaša 2,5 megavata. Investitor, Dravske elektrarne Maribor, ima na tem delu največje slovenske Hidroelektrarne Zlatoličje-Formin velike ambicije, saj načrtuje postavitev izjemno velike sončne elektrarne, ki bo ob koncu imela kar 30 megavatov instalirane moči.

14. 7.
2022

Intervju s poslovodstvom TEŠ

14. 7. 2022 Termoelektrarna Šoštanj je ena najsodobnejših proizvodnih naprav v EU. Čeprav ves svet stremi k razogljičenju, jo bomo zagotovo potrebovali še nekaj časa – ob hkratni pripravi projektov, ki sodijo v okvir zelene preobrazbe.

2. 7.
2022

NA 61. SKOKU ČEZ KOŽO V RUDARSKI STAN SKOČILO 34 NOVINCEV

2. 7. 2022 Premoga je dovolj še za nekaj desetletij Premogovnik Velenje, povezana družba Holdinga Slovenske elektrarne in edini še delujoči premogovnik v Sloveniji, je pomemben in nepogrešljiv steber slovenske energetike. Skupaj s Termoelektrarno Šoštanj je v prvih mesecih leta zagotovil skoraj 40 odstotkov vseh potreb po električni energiji v Sloveniji. Praznik rudarjev, ki ni samo praznik vseh nas, ki smo neposredno povezani z rudarstvom, ampak je praznik celotne Šaleške doline, smo obeležili v soboto, 2. julija, 2022, ko je na Mestnem stadionu Velenje potekal že 61. Skok čez kožo. Častni skok je izvedel dr. Franc Žerdin, rudarski strokovnjak in nekdanji direktor Premogovnika Velenje.

29. 6.
2022

V sklopu praznovanja dneva rudarjev obeležitev 90. letnice PIGD Premogovnika Velenje

29. 6. 2022 Prostovoljno industrijsko gasilsko društvo Premogovnika Velenje predstavlja pomemben kamenček v mozaiku gasilstva na Slovenskem. Njihove korenine segajo v leto 1932, zato letos obeležujejo že 90 let delovanja, na kar smo v Premogovniku Velenje izjemno ponosni. Visok jubilej bodo obeležili v okviru praznovanja dneva rudarjev, v petek, 1. julija 2022, v parku Muzeja premogovništva Slovenije. Dogodka se bo udeležil tudi generalni direktor Premogovnika Velenje dr. Janez Rošer.

29. 6.
2022

Praznični Rudar – tradicija je svetilka, ki osvetljuje pot naprej

29. 6. 2022 »Kljub zahtevnim časom nas lahko prevzema ponos. S ponosom se oziramo na minule dosežke in dolgo prehojeno pot, vendar dobro opravljeno delo v preteklosti obenem pomeni obvezo za prihodnost, česar se v Premogovniku Velenje še kako dobro zavedamo,« je v uvodniku razmišljal generalni direktor Premogovnika Velenje. »Verjamem, da vsi želimo, da bi tudi naši otroci živeli v zdravem in čistem okolju, zato vsi podpiramo zeleni prehod, toda očitno je, da vsi deležniki še niso spoznali, da ta ne bo ugoden in da si ga številni med nami verjetno ne bomo sposobni privoščiti,« pa je prepričan direktor Premogovnika Velenje.

24. 6.
2022

POMEN IN ČAST RUDARSKEMU POKLICU BOMO PONOVNO IZKAZALI NA 61. SKOKU ČEZ KOŽO

24. 6. 2022 Premogovnik Velenje, povezana družba Holdinga Slovenske elektrarne in edini še delujoči premogovnik v Sloveniji, je bil vsa leta pomemben in nepogrešljiv steber slovenske energetike. Skupaj s Termoelektrarno Šoštanj je v prvih mesecih leta zagotovil skoraj 40 odstotkov vseh potreb po električni energiji v Sloveniji. Pred nami je praznik rudarjev, ki pa ni samo praznik vseh nas, ki smo neposredno povezani z rudarstvom, ampak je praznik celotne Šaleške doline. Letos ga bomo obeležili v soboto, 2. julija, 2022, ob 18. uri, ko bo na Mestnem stadionu Velenje izveden že 61. Skok čez kožo.

16. 6.
2022

Premogovnik Velenje v Financah, prilogi Okolje in energija

16. 6. 2022 V Financah, prilogi Okolje in energija, ki je izšla 15. 6. 2022, so objavljeni reportaža iz jame “Tako kopljejo lignit v Premogovniku Velenje”, Vse dimenzije velenjskega premogovnika ter intervju z Aleksandrom Kavčnikom.

8. 6.
2022

PREMOGOVNIK VELENJE NA MEDNARODNI KONFERENCI EnRe »IZZIVI V ENERGETIKI«

8. 6. 2022 Mednarodna znanstvena konferenca EnRe (Energy and Responsibility) se ponovno vrača v Velenje, kjer se bodo v bližnji prihodnosti dogajale velike spremembe na področju energetike in varovanja okolja. Na konferenci, ki bo v torek, 14. junija 2022, na Fakulteti za energetiko Univerze v Mariboru bo s številnimi strokovnimi članki sodeloval tudi Premogovnik Velenje, eden izmed moderatorjev okrogle mize z naslovom »Kaj lahko slovenska znanost naredi za prestrukturiranje SAŠA regije?« bo generalni direktor Premogovnika dr. Janez Rošer.

12. 5.
2022

Blagoslov Sv. Barbare pred predorom Legi kamen

12. 5. 2022 Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo, kot investitor, je v sodelovanju z izvajalcem, družbo Strabag s partnerji RGP, VOC Celje in Prohaus, lani decembra pričela z gradnjo skoraj deset kilometrske kolesarke poti med Velenjem in Mislinjo.

11. 5.
2022

V PREMOGOVNIKU VELENJE USPEŠNO IZVEDLI MENJAVO ZAVORNEGA SISTEMA IZVOZNEGA STROJA GHH

11. 5. 2022 V času med 9. aprilom in 6. majem 2022 so v Premogovniku Velenje potekale aktivnosti, povezane z menjavo zavornega sistema na izvoznem stroju GHH, ki je umeščen nad jaškom Nove Preloge in ga že od leta 1985 uporabljamo za prevoz ljudi ter opreme v jamo in iz nje. Stroj, katerega proizvajalec je podjetje GHH/Siemens, vseskozi redno tehnološko posodabljamo. Na njem izvajamo periodične preglede, revizije in posodobitve.

21. 4.
2022

Trajnostna mobilnost kot investicija v naš planet - Na svetovni dan Zemlje v službo s kolesom, javnim prevozom ali peš

21. 4. 2022 22. aprila vsako leto obeležujemo svetovni dan Zemlje, ki smo se mu letos pridružili tudi v Premogovniku Velenje. Geslo letošnjega svetovnega dneva Zemlje je Investirajmo v naš planet in nas nagovarja, da si vsak dan lahko prizadevamo za trajnostno naravnan razvoj, zdravo okolje in bivanje ter podnebno bolj prijazen planet. K temu stremimo tudi v skupini Holding Slovenske elektrarne (HSE), kjer smo zaposlene pozvali, naj vsaj na ta dan vožnjo v službo z avtomobilom, zamenjajo za vožnjo na delovno mesto s kolesom, javnim prevozom ali se morda na pot odpravijo peš, če jim narava in lokacija dela to omogočata.

20. 4.
2022

Časopis Rudar – skupaj novim izzivom naproti

20. 4. 2022 Svet delavcev je pomemben organ vsake družbe, saj lahko preko njega zaposleni uresničujejo svoje pravice v zvezi s sodelovanjem delavcev pri upravljanju, zato smo uvodnik namenili novi sestavi Sveta delavcev HTZ Velenje. 11. aprila 1875 je bil prevrtan glavni lignitni sloj, zato rubriko Z delom se vse doseže začenjamo s prispevkom o 147 letih delovanja Premogovnika Velenje. Nadaljujemo s pogovorom s članoma poslovodstva PV o pomembnosti prenosa znanja in ohranitvi ključnih znanj. Za premogovnik zelo pomembna novela Zakona o rudarstvu je bila končno sprejeta, zato smo zapisali tudi o tem. ...

20. 4.
2022

Nova Bicy postaja pri upravni stavbi Premogovnika Velenje

20. 4. 2022 V četrtek, 21. aprila, bomo ob 13. uri ob vratarnici NOP Premogovnika Velenje (Partizanska 78 v Velenju) pripravili manjši dogodek, s katerim bomo zaznamovali podpis pogodbe med Premogovnikom Velenje in Mestno občino Velenje za postavitev nove Bicy postaje ob kolesarnici Premogovnika Velenje. Pogodbo bosta podpisala župan Mestne občine Velenje Peter Dermol in direktor Premogovnika Velenje Aleš Logar.

15. 4.
2022

RUDARSKI OKTET VELENJE NAVDUŠIL V FRANCIJI

15. 4. 2022 V prvih dneh aprila so se člani Rudarskega okteta Velenje odzvali prijaznemu povabilu organizacijskega odbora COEI iz francoskega mesta Vienne, ki jih je v okviru kulturnega sodelovanja med partnerskima mestoma, ki traja že več kot devetinštirideset let, povabil na gostovanje.

15. 4.
2022

V PREMOGOVNIKU VELENJE POČASTILI NAJUSPEŠNEJŠE INOVATORJE

15. 4. 2022 V Premogovniku Velenje smo 14. aprila 2022 v prostorih Muzeja premogovništva Slovenije na sklepnem delu akcije Inovator leta 2021 počastili najuspešneje inovatorje v minulem letu. Pridružil se nam je direktor razvoja v podjetju BSH, Hišni aparati, dr. Blaž Florjanič, ki je spregovoril o izjemnem pomenu inovacijske dejavnosti v podjetju.

13. 4.
2022

PRODAJA KAMPA JEZERO

13. 4. 2022 Na razpis za prodajo kompleksa Kamp Jezero, ki ga je Premogovnik Velenje objavil 10. 2. 2022 na svoji spletni strani in portalu nepremicnine.net, so do roka za oddajo ponudb, ki je potekel 15. 3. 2022, prispele tri ponudbe. Mestna občina Velenje v razpisnem roku ponudbe za nakup nepremičnin ni oddala, zato Premogovnik Velenje nadaljuje s postopkom prodaje najboljšemu ponudniku. Vse prispele ponudbe so nad izhodiščno ceno, ki jo je Premogovnik Velenje postavil na 755.000 EUR (brez davka).

12. 4.
2022

Dnevi energetikov 2022: INTENZIVNO VSTOPAMO V NOV INVESTICIJSKI CIKEL

12. 4. 2022 V Portorožu so v ponedeljek in torek, 11. in 12. aprila 2022, potekali že 24. Dnevi energetikov (https://dnevi-energetikov.si/), dogodek, ki se ga vsako leto udeležujejo vidni predstavniki slovenske energetike in z njo povezane stroke. Tema letošnjega je bila »Zeleni prehod: poti nazaj ni več!«

11. 4.
2022

147 LET PREMOGOVNIKA VELENJE

11. 4. 2022 Premogovnik Velenje, povezana družba Holdinga Slovenske elektrarne in edini še delujoči premogovnik v Sloveniji, 11. aprila obeležuje 147 let delovanja. Vsa leta je bil pomemben in nepogrešljiv steber slovenske energetike. S premogom pa bomo lažje dosegli zeleni prehod, saj bomo z njim tudi v prihodnje zagotavljali stabilnost in zanesljivost slovenskega energetskega sistema ter skrbeli, da bo Slovenija čim bolj samozadostna in neodvisna od uvoza.

9. 4.
2022

Sončna elektrarna Prapretno: dober primer pravičnega prehoda

9. 4. 2022 V Holdingu Slovenske elektrarne, največjem slovenskem proizvajalcu električne energije, z novimi investicijami v obnovljive vire sledimo smernicam EU po zmanjševanju ogljičnega odtisa. Danes smo točno opoldne slavnostno otvorili naš najnovejši objekt, Sončno elektrarno Prapretno, ki je s tremi megavati moči trenutno največja sončna elektrarna v Sloveniji.

6. 4.
2022

POSLANCI DZ RS POTRDILI NOVELO ZAKONA O RUDARSTVU (Zrud-1)

6. 4. 2022 Poslanci Državnega zbora RS so na današnji seji potrdili spremembo Zakona o rudarstvu (ZRud-1), po kateri se lahko koncesionarju znotraj pridobivalnega prostora čas veljavnosti rudarske pravice podaljša tudi brez izpolnjevanja pogoja pridobljene pravice izvajati rudarska dela na vseh zemljiščih, ki so predmet podaljšanja rudarske pravice.

29. 3.
2022

Šaleški forum o pravičnem prehodu iz premoga

29. 3. 2022 V torek, 29. marca, je Akademija Finance v Domu kulture Velenje organizirala regijski forum na temo Kako se SAŠA regija pripravlja na pravičen prehod ter kakšna naj bosta pot izstopa iz premoga in prestrukturiranje regije. Na okrogli mizi, na kateri so razpravljali o poteku preobrazbe Savinjsko-šaleške regije in o tem, kako čim bolje izkoristiti desetletje, ki je pred nami, sta poleg predstavnikov stroke in Mestne občine Velenje sodelovala tudi generalni direktor Premogovnika Velenje dr. Janez Rošer in generalni direktor Termoelektrarne Šoštanj mag. Matjaž Vodušek.

15. 3.
2022

IZŠLA JE PRVA LETOŠNJA ŠTEVILKA ČASOPISA RUDAR

15. 3. 2022 Energija je tam, kjer so naše misli, je zapisno v uvodniku prve letošnje številke časopisa Rudar. V tej številki smo pisali tudi o sprejeti nacionalni strategiji za izhod iz premoga, ki je začrtala tudi prihodnost Premogovnika Velenje. V rubriki Z delom se vse doseže smo med drugim zapisali tudi o tem, da je proizvodnja električne energije elektrarn skupine HSE kljub zaostrenim razmeram nemotena. Nekaj besed smo namenili uspešnemu pridobivanju evropskih sredstev za projekt Green Jobs, pisali pa smo tudi o letnem poročilu iz varnosti in zdravja pri delu.

1. 3.
2022

Turistična destinacija Šaleška na svetovni razstavi Expo 2020

1. 3. 2022 V Dubaju predstavljeno tudi petzvezdično doživetje Velenje Underground Na svetovni razstavi Expo 2020 v Dubaju je slovenski paviljon požel veliko zanimanja domače in tuje javnosti. Paviljon so do zdaj obiskali številni eminentni gostje, med njimi velja izpostaviti šejka Abdulaha Bin Zajed Al Nahjana, ministra za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje Združenih arabskih emiratov. Konec februarja pa je slovenski paviljon obiskal tudi Tadej Pogačar, najboljši kolesar na svetu.

4. 2.
2022

PREMOGOVNIK VELENJE USPEŠEN PRI PRIDOBIVANJU EVROPSKIH SREDSTEV ZA PROJEKT GREEN JOBS

4. 2. 2022 Premogovnik Velenje je skupaj s partnerji iz Poljske, Češke, Romunije, Nemčije, Francije, Grčije in Španije v letu 2021 sodeloval pri prijavah mednarodnih projektov na Evropski raziskovalni sklad za premog in jeklo (RFCS). S strani evropske komisije smo bili nedavno obveščeni, da smo bili uspešni pri prijavljenem projektu GREEN JOBS (izkoriščanje konkurenčnih prednosti premogovnikov, ki se bodo prestrukturirali, za čim večje ustvarjanje zelenih in kakovostnih delovnih mest), ki se bo začel izvajati julija letos. Celotna vrednost projekta, ki je raziskovalno-razvojne narave, znaša 2,2 milijona evrov, skupno sofinanciranje s strani RFCS bo v višini 1,3 mio EUR, pri čemer bo Premogovnik Velenje prejel 130.000 evrov.

31. 1.
2022

PLP doniral žagan les zakoncema, ki sta zaradi požara ostala brez doma

31. 1. 2022 V prvih dneh letošnjega leta je zakoncema Vodovnik iz Podgorja pri Velenju požar popolnoma uničil dom. Da bi se lahko Danilo Vodovnik, naš nekdanji sodelavec, zaposlen v družbi PLP, s svojo ženo čim prej vrnil vanj, smo jima na pomoč priskočili tudi v Skupini Premogovnik Velenje. Hčerinska družba PLP – lesna industrija je donirala 16 m3 žaganega lesa za obnovo celotnega ostrešja stanovanjske hiše. PLP je pred časom že sodeloval pri humanitarni pomoči prizadetemu območju Petrinje v okviru akcije Slolesa, ko se je prav tako odzval z donacijo žaganega lesa. V Skupini Premogovnik Velenje vedno znova dokazujemo, da je knapovska solidarnost tudi v teh težkih časih še kako živa in za to si bomo prizadevali tudi v prihodnje.

26. 1.
2022

MUZEJ PREMOGOVNIŠTVA SLOVENIJE DO NADALJNEGA ZAPIRA SVOJA VRATA

26. 1. 2022 Muzej premogovništva Slovenije v Velenju zaradi velikega števila okužb in s tem povezanimi odpovedmi ogledov od jutri, četrtka, 27. januarja 2022, dalje zapira svoja vrata. Obiskovalce bomo na ogled ponovno povabili, ko se bo izboljšala epidemiološka slika v Sloveniji. Gre za preventivni ukrep, saj menimo, da je glede na trenutne epidemiološke razmere ključno, da vsi skupaj pomagamo pri preprečevanju okužb. O ponovnem odprtju in dogodkih, ki se bodo odvijali v muzeju, vas bomo pravočasno obvestili. Hvala za razumevanje.

21. 1.
2022

GASTRONOMSKA PUSTOLOVŠČINA V MUZEJU PREMOGOVNIŠTVA SLOVENIJE TUDI V TEM LETU

21. 1. 2022 V Muzeju premogovništva Slovenije skupaj z Zavodom za turizem Šaleške doline pripravljamo gastronomsko pustolovščino, ki obiskovalce očara s pristnim rudarskim okoljem in vrhunsko kulinariko, imenovano Underground Velenje. Prvo tovrstno doživetje v tem letu je bilo v četrtek, 20. januarja 2022, sledila bodo druga.

14. 1.
2022

Umrl je Franc Avberšek, nekdanji direktor Premogovnika Velenje (1947–2022)

14. 1. 2022 Franc Avberšek se je rodil leta 1947 v Velenju. Da bo postal rudar, mu je bilo položeno že v zibelko. Rudarski poklic mu je pri desetih letih predstavil oče, spoznaval ga je tudi med počitniškim delom. Čeprav ga je navduševala geodezija, se je po končani gimnaziji odločil za študij rudarstva. Po diplomi je v našem premogovniku opravljal različna vodilna dela, med letoma 1988–1992 je bil direktor Premogovnika Velenje. Kot magister rudarstva je deloval na vidnih mestih v energetiki, med drugim kot poslanec Državnega zbora Slovenije in minister za energetiko. Po političnem udejstvovanju se je vrnil v dolino in bil sedem let direktor ekološkega inštituta ERICo, nato je štiri leta vodil Rudnik Žirovski vrh v zapiranju. Leta 2008 se je upokojil.

13. 1.
2022

Vlada RS na današnji seji potrdila letnico 2033 za izhod iz premoga

13. 1. 2022 Vlada RS je na svoji seji, ki je potekala 13. januarja 2022, sprejela Nacionalno strategijo za izstop iz premoga in prestrukturiranje premogovnih regij v skladu z načeli pravičnega prehoda. Ta določa, da bo Slovenija najpozneje leta 2033 prenehala z rabo premoga za proizvodnjo električne energije. Sprejem strategije je podlaga za sprejem Zakona o postopnem zapiranju Premogovnika Velenje, v okviru katerega bodo s strani države zagotovljeni dodatni viri in sredstva za zapiranje Premogovnika Velenje, saniranje degradiranih površin in s katerim bo prišlo do kontroliranega postopnega zapiranja ter finančno vzdržnega poslovanja Premogovnika.

13. 1.
2022

Poslovil se je dr. Tadej Brate, vodja konservatorskih del pri Muzeju premogovništva Slovenije

13. 1. 2022 Dr. Tadej Brate se je rodil 31. 3. 1947 v Ljubljani. Bil je strokovnjak za varstvo tehnične dediščine, industrijski arheolog in publicist. Po končani osnovni šoli in srednji tehniški šoli se je zaposlil na Dunaju v tovarni lokomotiv in tirnih vozil, kjer je preučeval železniško tehnologijo ter gradnjo vozil. Kasneje, leta 1971, je diplomiral na Strojni fakulteti v Ljubljani, leta 1996 je magistriral kot magister industrijske arheologije na Univerzi v Birminghamu, doktoriral pa je leta 2014 na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. Objavil je veliko število člankov in knjig, je avtor več kot 100 filmov s področja varstva tehnične dediščine. Imenovan je bil tudi za konservatorskega svetnika, ki velja kot najvišji strokovni naziv na področju varstva kulturne dediščine.

10. 1.
2022

MUZEJ PREMOGOVNIŠTVA SLOVENIJE 11. JANUARJA 2022 PONOVNO ODPIRA SVOJA VRATA

10. 1. 2022 Muzej premogovništva Slovenije, ki je bil zaradi rednih vzdrževalnih del od 18. decembra 2021 zaprt, bo jutri, 11. januarja 2022, za vse obiskovalce ponovno odprl svoja vrata. Muzej bo po novem odprt od torka do sobote med 9. in 16.30. uro, za ogled pa je potrebna predhodna najava na 031 752 418 ali na muzej@rlv.si.