PRIJAVA NA E-NOVICE

Bodite obveščeni. Prijavite se!

PODARITE VSTOPNICO

Presenetite najbližje, prijatelje ali poslovne partnerje z nepozabno dogodivščino v svetu rudarjev.

več >>

PRAZNOVANJE ROJSTNEGA DNE

V Muzeju premogovništva Slovenije smo zelo veseli obiska otrok. Posebej za njih smo pripravili ponudbo »Ligijev rojstni dan«.

več >>

LIGI Pridruži se prijaznemu krtku Ligiju pri zabavnih in poučnih igricah v podzemnih rovih. Klikni in raziskuj!  

Klikni in raziskuj!

NASLOV

Muzej premogovništva Slovenije / Koroška cesta - Stari jašek / 3320 Velenje

DELOVNI ČAS:

OD TORKA DO SOBOTE 

9.00 - 16.30 

OBVEZNA PREDHODNA NAJAVA

Vstopnice: 21 eur odrasli, 19 eur upokojenci, 18 eur otroci (glej cenik)

gsm: 031 752 418

Pri nas je zmeraj lepo vreme.

RAZSTAVE / PRIREDITVE

Bela garderoba / Štirje avtorji na kosu premoga, avtorji Ivo Hans Avberšek, Miran Beškovnik, Aleksander Kavčnik, Stojan Špegel 

Črna garderoba: India Welcome / Dobrodošla Indija

Kopalnica: Hanibal Salvaro/ skulpture

Kopalnica / Jamomerske karte /ob izdaji knjige Premogovniška dejavnost in njen vpliv na površinsko območje Šaleške doline

Hodnik / Velenjske glinene ploščice / Herbarij  -  brezčasni zapis narave / Avtorica Kata Laštro

Razstavišče MINUS160 - 1 (jamski del muzeja): Stane Špegel - PODZEMNI NEZEMLJANI, skulpture

Muzejski park: ALEKSANDER KAVČNIK / PREMOGARJI, fotografska razstava /  stalna postavitev


Najavljamo:

Ligijev salon (jamski del muzeja):  Poetična podzemna proga - predstavitev novih avtorjev /








ZANIMIVOSTI

Kako se reče srečno v danskem jeziku? Odkrijte in se dokopajte do najglobjih zanimivosti rudarskega življenja. 

več >>

IŠČI

Išči

Vstopna stran: Januar 2022

31. 1.
2022

PLP doniral žagan les zakoncema, ki sta zaradi požara ostala brez doma

31. 1. 2022 V prvih dneh letošnjega leta je zakoncema Vodovnik iz Podgorja pri Velenju požar popolnoma uničil dom. Da bi se lahko Danilo Vodovnik, naš nekdanji sodelavec, zaposlen v družbi PLP, s svojo ženo čim prej vrnil vanj, smo jima na pomoč priskočili tudi v Skupini Premogovnik Velenje. Hčerinska družba PLP – lesna industrija je donirala 16 m3 žaganega lesa za obnovo celotnega ostrešja stanovanjske hiše. PLP je pred časom že sodeloval pri humanitarni pomoči prizadetemu območju Petrinje v okviru akcije Slolesa, ko se je prav tako odzval z donacijo žaganega lesa. V Skupini Premogovnik Velenje vedno znova dokazujemo, da je knapovska solidarnost tudi v teh težkih časih še kako živa in za to si bomo prizadevali tudi v prihodnje.

26. 1.
2022

MUZEJ PREMOGOVNIŠTVA SLOVENIJE DO NADALJNEGA ZAPIRA SVOJA VRATA

26. 1. 2022 Muzej premogovništva Slovenije v Velenju zaradi velikega števila okužb in s tem povezanimi odpovedmi ogledov od jutri, četrtka, 27. januarja 2022, dalje zapira svoja vrata. Obiskovalce bomo na ogled ponovno povabili, ko se bo izboljšala epidemiološka slika v Sloveniji. Gre za preventivni ukrep, saj menimo, da je glede na trenutne epidemiološke razmere ključno, da vsi skupaj pomagamo pri preprečevanju okužb. O ponovnem odprtju in dogodkih, ki se bodo odvijali v muzeju, vas bomo pravočasno obvestili. Hvala za razumevanje.

21. 1.
2022

GASTRONOMSKA PUSTOLOVŠČINA V MUZEJU PREMOGOVNIŠTVA SLOVENIJE TUDI V TEM LETU

21. 1. 2022 V Muzeju premogovništva Slovenije skupaj z Zavodom za turizem Šaleške doline pripravljamo gastronomsko pustolovščino, ki obiskovalce očara s pristnim rudarskim okoljem in vrhunsko kulinariko, imenovano Underground Velenje. Prvo tovrstno doživetje v tem letu je bilo v četrtek, 20. januarja 2022, sledila bodo druga.

14. 1.
2022

Umrl je Franc Avberšek, nekdanji direktor Premogovnika Velenje (1947–2022)

14. 1. 2022 Franc Avberšek se je rodil leta 1947 v Velenju. Da bo postal rudar, mu je bilo položeno že v zibelko. Rudarski poklic mu je pri desetih letih predstavil oče, spoznaval ga je tudi med počitniškim delom. Čeprav ga je navduševala geodezija, se je po končani gimnaziji odločil za študij rudarstva. Po diplomi je v našem premogovniku opravljal različna vodilna dela, med letoma 1988–1992 je bil direktor Premogovnika Velenje. Kot magister rudarstva je deloval na vidnih mestih v energetiki, med drugim kot poslanec Državnega zbora Slovenije in minister za energetiko. Po političnem udejstvovanju se je vrnil v dolino in bil sedem let direktor ekološkega inštituta ERICo, nato je štiri leta vodil Rudnik Žirovski vrh v zapiranju. Leta 2008 se je upokojil.

13. 1.
2022

Vlada RS na današnji seji potrdila letnico 2033 za izhod iz premoga

13. 1. 2022 Vlada RS je na svoji seji, ki je potekala 13. januarja 2022, sprejela Nacionalno strategijo za izstop iz premoga in prestrukturiranje premogovnih regij v skladu z načeli pravičnega prehoda. Ta določa, da bo Slovenija najpozneje leta 2033 prenehala z rabo premoga za proizvodnjo električne energije. Sprejem strategije je podlaga za sprejem Zakona o postopnem zapiranju Premogovnika Velenje, v okviru katerega bodo s strani države zagotovljeni dodatni viri in sredstva za zapiranje Premogovnika Velenje, saniranje degradiranih površin in s katerim bo prišlo do kontroliranega postopnega zapiranja ter finančno vzdržnega poslovanja Premogovnika.

13. 1.
2022

Poslovil se je dr. Tadej Brate, vodja konservatorskih del pri Muzeju premogovništva Slovenije

13. 1. 2022 Dr. Tadej Brate se je rodil 31. 3. 1947 v Ljubljani. Bil je strokovnjak za varstvo tehnične dediščine, industrijski arheolog in publicist. Po končani osnovni šoli in srednji tehniški šoli se je zaposlil na Dunaju v tovarni lokomotiv in tirnih vozil, kjer je preučeval železniško tehnologijo ter gradnjo vozil. Kasneje, leta 1971, je diplomiral na Strojni fakulteti v Ljubljani, leta 1996 je magistriral kot magister industrijske arheologije na Univerzi v Birminghamu, doktoriral pa je leta 2014 na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. Objavil je veliko število člankov in knjig, je avtor več kot 100 filmov s področja varstva tehnične dediščine. Imenovan je bil tudi za konservatorskega svetnika, ki velja kot najvišji strokovni naziv na področju varstva kulturne dediščine.

10. 1.
2022

MUZEJ PREMOGOVNIŠTVA SLOVENIJE 11. JANUARJA 2022 PONOVNO ODPIRA SVOJA VRATA

10. 1. 2022 Muzej premogovništva Slovenije, ki je bil zaradi rednih vzdrževalnih del od 18. decembra 2021 zaprt, bo jutri, 11. januarja 2022, za vse obiskovalce ponovno odprl svoja vrata. Muzej bo po novem odprt od torka do sobote med 9. in 16.30. uro, za ogled pa je potrebna predhodna najava na 031 752 418 ali na muzej@rlv.si.