PRIJAVA NA E-NOVICE

Bodite obveščeni. Prijavite se!

PODARITE VSTOPNICO

Presenetite najbližje, prijatelje ali poslovne partnerje z nepozabno dogodivščino v svetu rudarjev.

več >>

PRAZNOVANJE ROJSTNEGA DNE

V Muzeju premogovništva Slovenije smo zelo veseli obiska otrok. Posebej za njih smo pripravili ponudbo »Ligijev rojstni dan«.

več >>

LIGI Pridruži se prijaznemu krtku Ligiju pri zabavnih in poučnih igricah v podzemnih rovih. Klikni in raziskuj!  

Klikni in raziskuj!

NASLOV

Muzej premogovništva Slovenije / Koroška cesta - Stari jašek / 3320 Velenje

DELOVNI ČAS:

OD TORKA DO SOBOTE 

9.00 - 16.30 

OBVEZNA PREDHODNA NAJAVA

Vstopnice: 20 eur odrasli, 19 eur upokojenci, 17 eur otroci (glej cenik)

gsm: 031 752 418

Pri nas je zmeraj lepo vreme.

RAZSTAVE / PRIREDITVE

Bela garderoba / Štirje avtorji na kosu premoga, avtorji Ivo Hans Avberšek, Miran Beškovnik, Aleksander Kavčnik, Stojan Špegel 

Črna garderoba: India Welcome / Dobrodošla Indija

Kopalnica: Hanibal Salvaro/ skulpture

Kopalnica / Jamomerske karte /ob izdaji knjige Premogovniška dejavnost in njen vpliv na površinsko območje Šaleške doline

Hodnik / Velenjske glinene ploščice / Herbarij  -  brezčasni zapis narave / Avtorica Kata Laštro

Razstavišče MINUS160 - 1 (jamski del muzeja): Stane Špegel - PODZEMNI NEZEMLJANI, skulpture

Muzejski park: ALEKSANDER KAVČNIK / PREMOGARJI, fotografska razstava /  stalna postavitev


Najavljamo:

Ligijev salon (jamski del muzeja):  Poetična podzemna proga - predstavitev novih avtorjev /
ZANIMIVOSTI

Kako se reče srečno v danskem jeziku? Odkrijte in se dokopajte do najglobjih zanimivosti rudarskega življenja. 

več >>

IŠČI

Išči

Umrl je Franc Avberšek, nekdanji direktor Premogovnika Velenje (1947–2022)

14. 1.
2022

Franc Avberšek se je rodil leta 1947 v Velenju. Da bo postal rudar, mu je bilo položeno že v zibelko. Rudarski poklic mu je pri desetih letih predstavil oče, spoznaval ga je tudi med počitniškim delom. Čeprav ga je navduševala geodezija, se je po končani gimnaziji odločil za študij rudarstva. Po diplomi je v našem premogovniku opravljal različna vodilna dela, med letoma 1988–1992 je bil direktor Premogovnika Velenje. Kot magister rudarstva je deloval na vidnih mestih v energetiki, med drugim kot poslanec Državnega zbora Slovenije in minister za energetiko. Po političnem udejstvovanju se je vrnil v dolino in bil sedem let direktor ekološkega inštituta ERICo, nato je štiri leta vodil Rudnik Žirovski vrh v zapiranju. Leta 2008 se je upokojil.

Vse življenje je bil predan in povezan z naravo, še posebej so ga prevzele gore. Ne le kot planinca in strastnega smučarja, ampak tudi kot lovca in varstvenika narave. Umetnost pa je bila tista, ki ga je ves čas izpolnjevala in navduševala, še posebej likovna. Že v zgodnji mladosti je risal, kasneje tudi kiparil in rezbaril, v zadnjih letih sta ga prevzela glina in les.

Junija 2015 je padec s češnje na domačem vrtu skoraj končal njegovo življenje. Kljub temu se je z obilico volje po končani medicinski rehabilitaciji ponovno vrnil k umetnosti. V njegovih delih so pred poškodbo prevladovali rudarski motivi rezbarjenja v lesu, po njej je pri slikanju z usti prevladoval motiv drevesa.

Dejal je, da tako, kot on, drevesa živijo povsem na mestu, a vseeno neprestano rastejo: »Kljub skrajšanim vejam se je moč upirati dežju in nevihtam ter slaviti življenje. Kljub omejitvam, tudi najtežjim, se ga je treba veseliti, ker je dragoceno.«

Franc Avberšek se je zavedal, da se nevihtam življenja lahko upremo le, če so naše korenine globoko v zemlji, v družinski tradiciji, v naših osebnih močeh in vrlinah. Menil je, da je življenje kljub omejitvam dragoceno in da lahko zapiše sončne slike.

Bil je človek modrosti ter bogatih življenjskih izkušenj in preizkušenj. Z njegovim odhodom je nastala neskončna praznina, ki jo bomo skušali napolniti z bogatimi spomini.