PRIJAVA NA E-NOVICE

Bodite obveščeni. Prijavite se!

PODARITE VSTOPNICO

Presenetite najbližje, prijatelje ali poslovne partnerje z nepozabno dogodivščino v svetu rudarjev.

več >>

PRAZNOVANJE ROJSTNEGA DNE

V Muzeju premogovništva Slovenije smo zelo veseli obiska otrok. Posebej za njih smo pripravili ponudbo »Ligijev rojstni dan«.

več >>

LIGI Pridruži se prijaznemu krtku Ligiju pri zabavnih in poučnih igricah v podzemnih rovih. Klikni in raziskuj!  

Klikni in raziskuj!

NASLOV

Muzej premogovništva Slovenije / Koroška cesta - Stari jašek / 3320 Velenje

DELOVNI ČAS:

OD TORKA DO SOBOTE 

9.00 - 16.30 

OBVEZNA PREDHODNA NAJAVA

Vstopnice: 20 eur odrasli, 19 eur upokojenci, 17 eur otroci (glej cenik)

gsm: 031 752 418

Pri nas je zmeraj lepo vreme.

RAZSTAVE / PRIREDITVE

Bela garderoba / Štirje avtorji na kosu premoga, avtorji Ivo Hans Avberšek, Miran Beškovnik, Aleksander Kavčnik, Stojan Špegel 

Črna garderoba: India Welcome / Dobrodošla Indija

Kopalnica: Hanibal Salvaro/ skulpture

Kopalnica / Jamomerske karte /ob izdaji knjige Premogovniška dejavnost in njen vpliv na površinsko območje Šaleške doline

Hodnik / Velenjske glinene ploščice / Herbarij  -  brezčasni zapis narave / Avtorica Kata Laštro

Razstavišče MINUS160 - 1 (jamski del muzeja): Stane Špegel - PODZEMNI NEZEMLJANI, skulpture

Muzejski park: ALEKSANDER KAVČNIK / PREMOGARJI, fotografska razstava /  stalna postavitev


Najavljamo:

Ligijev salon (jamski del muzeja):  Poetična podzemna proga - predstavitev novih avtorjev /
ZANIMIVOSTI

Kako se reče srečno v danskem jeziku? Odkrijte in se dokopajte do najglobjih zanimivosti rudarskega življenja. 

več >>

IŠČI

Išči

IZŠLA JE PRVA LETOŠNJA ŠTEVILKA ČASOPISA RUDAR

15. 3.
2022

Energija je tam, kjer so naše misli, je zapisno v uvodniku prve letošnje številke časopisa Rudar. V tej številki smo pisali tudi o sprejeti nacionalni strategiji za izhod iz premoga, ki je začrtala tudi prihodnost Premogovnika Velenje. V rubriki Z delom se vse doseže smo med drugim zapisali tudi o tem, da je proizvodnja električne energije elektrarn skupine HSE kljub zaostrenim razmeram nemotena. Nekaj besed smo namenili uspešnemu pridobivanju evropskih sredstev za projekt Green Jobs, pisali pa smo tudi o letnem poročilu iz varnosti in zdravja pri delu.

 

Rubriko Podjetje smo ljudje tokrat začenjamo z intervjujem z dr. Viktorjem Vračarjem, generalnim direktorjem HSE. V Skupini Premogovnik Velenje za osnovni proces pridobivanja premoga še vedno zaposlujemo, saj potrebujemo ustrezne kadre, kar smo zapisali tudi v Rudarju. Tokrat smo obiskali sodelavca Željka Grgića, njegov zanimivo zgodbo pa smo na kratko predstavili tudi v Rudarju. Rubriko Podjetje smo ljudje zaključujemo z letnim poročilom Aktiva rdečega križa Skupine PV.

 

V rubriki Skupina Premogovnik Velenje smo podrobneje predstavili izgradnjo dveh največjih sončnih elektrarn v Sloveniji, ki jih izvajajo v družbi HTZ, družba RGP pa sodeluje pri gradnji kolesarske povezave skozi Hudo luknjo in izgradnji hitre ceste na 3. razvojni osi. Več o vseh izjemno zanimivih projektih pa v tokratnem Rudarju.

 

Rubriko Tretji polčas tokrat začenjamo s svetovno razstavo Expo 2020 v Dubaju, kjer je bilo predstavljeno tudi petzvezdično doživetje Velenje Undreground, ki ga izvajamo v Muzeju premogovništva Slovenije. V nadaljevanju bralce Rudarja vnovič vabimo v naš Muzej, ki je 1. marca za vse obiskovalce spet odprl svoja vrata. Tokratno številko Rudarja zaključujemo z vabimo Kluba upokojencev na Občni zbor, ki bo 28. marca v Domu kulture v Velenju. Z nekaj mislimi smo se poklonili tudi našemu nekdanjemu sodelavcu in direktorju mag. Francu Avberšku.

 

Časopis Rudar lahko preberete tudi virtualno, in sicer na tej povezavi https://www.rlv.si/casopis-rudar/2022-3/.

 

Vabljeni k branju.