PRIJAVA NA E-NOVICE

Bodite obveščeni. Prijavite se!

PODARITE VSTOPNICO

Presenetite najbližje, prijatelje ali poslovne partnerje z nepozabno dogodivščino v svetu rudarjev.

več >>

PRAZNOVANJE ROJSTNEGA DNE

V Muzeju premogovništva Slovenije smo zelo veseli obiska otrok. Posebej za njih smo pripravili ponudbo »Ligijev rojstni dan«.

več >>

LIGI Pridruži se prijaznemu krtku Ligiju pri zabavnih in poučnih igricah v podzemnih rovih. Klikni in raziskuj!  

Klikni in raziskuj!

NASLOV

Muzej premogovništva Slovenije / Koroška cesta - Stari jašek / 3320 Velenje

DELOVNI ČAS:

OD TORKA DO SOBOTE 

9.00 - 16.30 

OBVEZNA PREDHODNA NAJAVA

Vstopnice: 21 eur odrasli, 19 eur upokojenci, 18 eur otroci (glej cenik)

gsm: 031 752 418

Pri nas je zmeraj lepo vreme.

RAZSTAVE / PRIREDITVE

Bela garderoba / Štirje avtorji na kosu premoga, avtorji Ivo Hans Avberšek, Miran Beškovnik, Aleksander Kavčnik, Stojan Špegel 

Črna garderoba: India Welcome / Dobrodošla Indija

Kopalnica: Hanibal Salvaro/ skulpture

Kopalnica / Jamomerske karte /ob izdaji knjige Premogovniška dejavnost in njen vpliv na površinsko območje Šaleške doline

Hodnik / Velenjske glinene ploščice / Herbarij  -  brezčasni zapis narave / Avtorica Kata Laštro

Razstavišče MINUS160 - 1 (jamski del muzeja): Stane Špegel - PODZEMNI NEZEMLJANI, skulpture

Muzejski park: ALEKSANDER KAVČNIK / PREMOGARJI, fotografska razstava /  stalna postavitev


Najavljamo:

Ligijev salon (jamski del muzeja):  Poetična podzemna proga - predstavitev novih avtorjev /
ZANIMIVOSTI

Kako se reče srečno v danskem jeziku? Odkrijte in se dokopajte do najglobjih zanimivosti rudarskega življenja. 

več >>

IŠČI

Išči

Vstopna stran: April 2022

21. 4.
2022

Trajnostna mobilnost kot investicija v naš planet - Na svetovni dan Zemlje v službo s kolesom, javnim prevozom ali peš

21. 4. 2022 22. aprila vsako leto obeležujemo svetovni dan Zemlje, ki smo se mu letos pridružili tudi v Premogovniku Velenje. Geslo letošnjega svetovnega dneva Zemlje je Investirajmo v naš planet in nas nagovarja, da si vsak dan lahko prizadevamo za trajnostno naravnan razvoj, zdravo okolje in bivanje ter podnebno bolj prijazen planet. K temu stremimo tudi v skupini Holding Slovenske elektrarne (HSE), kjer smo zaposlene pozvali, naj vsaj na ta dan vožnjo v službo z avtomobilom, zamenjajo za vožnjo na delovno mesto s kolesom, javnim prevozom ali se morda na pot odpravijo peš, če jim narava in lokacija dela to omogočata.

20. 4.
2022

Časopis Rudar – skupaj novim izzivom naproti

20. 4. 2022 Svet delavcev je pomemben organ vsake družbe, saj lahko preko njega zaposleni uresničujejo svoje pravice v zvezi s sodelovanjem delavcev pri upravljanju, zato smo uvodnik namenili novi sestavi Sveta delavcev HTZ Velenje. 11. aprila 1875 je bil prevrtan glavni lignitni sloj, zato rubriko Z delom se vse doseže začenjamo s prispevkom o 147 letih delovanja Premogovnika Velenje. Nadaljujemo s pogovorom s članoma poslovodstva PV o pomembnosti prenosa znanja in ohranitvi ključnih znanj. Za premogovnik zelo pomembna novela Zakona o rudarstvu je bila končno sprejeta, zato smo zapisali tudi o tem. ...

20. 4.
2022

Nova Bicy postaja pri upravni stavbi Premogovnika Velenje

20. 4. 2022 V četrtek, 21. aprila, bomo ob 13. uri ob vratarnici NOP Premogovnika Velenje (Partizanska 78 v Velenju) pripravili manjši dogodek, s katerim bomo zaznamovali podpis pogodbe med Premogovnikom Velenje in Mestno občino Velenje za postavitev nove Bicy postaje ob kolesarnici Premogovnika Velenje. Pogodbo bosta podpisala župan Mestne občine Velenje Peter Dermol in direktor Premogovnika Velenje Aleš Logar.

15. 4.
2022

RUDARSKI OKTET VELENJE NAVDUŠIL V FRANCIJI

15. 4. 2022 V prvih dneh aprila so se člani Rudarskega okteta Velenje odzvali prijaznemu povabilu organizacijskega odbora COEI iz francoskega mesta Vienne, ki jih je v okviru kulturnega sodelovanja med partnerskima mestoma, ki traja že več kot devetinštirideset let, povabil na gostovanje.

15. 4.
2022

V PREMOGOVNIKU VELENJE POČASTILI NAJUSPEŠNEJŠE INOVATORJE

15. 4. 2022 V Premogovniku Velenje smo 14. aprila 2022 v prostorih Muzeja premogovništva Slovenije na sklepnem delu akcije Inovator leta 2021 počastili najuspešneje inovatorje v minulem letu. Pridružil se nam je direktor razvoja v podjetju BSH, Hišni aparati, dr. Blaž Florjanič, ki je spregovoril o izjemnem pomenu inovacijske dejavnosti v podjetju.

13. 4.
2022

PRODAJA KAMPA JEZERO

13. 4. 2022 Na razpis za prodajo kompleksa Kamp Jezero, ki ga je Premogovnik Velenje objavil 10. 2. 2022 na svoji spletni strani in portalu nepremicnine.net, so do roka za oddajo ponudb, ki je potekel 15. 3. 2022, prispele tri ponudbe. Mestna občina Velenje v razpisnem roku ponudbe za nakup nepremičnin ni oddala, zato Premogovnik Velenje nadaljuje s postopkom prodaje najboljšemu ponudniku. Vse prispele ponudbe so nad izhodiščno ceno, ki jo je Premogovnik Velenje postavil na 755.000 EUR (brez davka).

12. 4.
2022

Dnevi energetikov 2022: INTENZIVNO VSTOPAMO V NOV INVESTICIJSKI CIKEL

12. 4. 2022 V Portorožu so v ponedeljek in torek, 11. in 12. aprila 2022, potekali že 24. Dnevi energetikov (https://dnevi-energetikov.si/), dogodek, ki se ga vsako leto udeležujejo vidni predstavniki slovenske energetike in z njo povezane stroke. Tema letošnjega je bila »Zeleni prehod: poti nazaj ni več!«

11. 4.
2022

147 LET PREMOGOVNIKA VELENJE

11. 4. 2022 Premogovnik Velenje, povezana družba Holdinga Slovenske elektrarne in edini še delujoči premogovnik v Sloveniji, 11. aprila obeležuje 147 let delovanja. Vsa leta je bil pomemben in nepogrešljiv steber slovenske energetike. S premogom pa bomo lažje dosegli zeleni prehod, saj bomo z njim tudi v prihodnje zagotavljali stabilnost in zanesljivost slovenskega energetskega sistema ter skrbeli, da bo Slovenija čim bolj samozadostna in neodvisna od uvoza.

9. 4.
2022

Sončna elektrarna Prapretno: dober primer pravičnega prehoda

9. 4. 2022 V Holdingu Slovenske elektrarne, največjem slovenskem proizvajalcu električne energije, z novimi investicijami v obnovljive vire sledimo smernicam EU po zmanjševanju ogljičnega odtisa. Danes smo točno opoldne slavnostno otvorili naš najnovejši objekt, Sončno elektrarno Prapretno, ki je s tremi megavati moči trenutno največja sončna elektrarna v Sloveniji.

6. 4.
2022

POSLANCI DZ RS POTRDILI NOVELO ZAKONA O RUDARSTVU (Zrud-1)

6. 4. 2022 Poslanci Državnega zbora RS so na današnji seji potrdili spremembo Zakona o rudarstvu (ZRud-1), po kateri se lahko koncesionarju znotraj pridobivalnega prostora čas veljavnosti rudarske pravice podaljša tudi brez izpolnjevanja pogoja pridobljene pravice izvajati rudarska dela na vseh zemljiščih, ki so predmet podaljšanja rudarske pravice.