PRIJAVA NA E-NOVICE

Bodite obveščeni. Prijavite se!

PODARITE VSTOPNICO

Presenetite najbližje, prijatelje ali poslovne partnerje z nepozabno dogodivščino v svetu rudarjev.

več >>

PRAZNOVANJE ROJSTNEGA DNE

V Muzeju premogovništva Slovenije smo zelo veseli obiska otrok. Posebej za njih smo pripravili ponudbo »Ligijev rojstni dan«.

več >>

LIGI Pridruži se prijaznemu krtku Ligiju pri zabavnih in poučnih igricah v podzemnih rovih. Klikni in raziskuj!  

Klikni in raziskuj!

NASLOV

Muzej premogovništva Slovenije / Koroška cesta - Stari jašek / 3320 Velenje

DELOVNI ČAS:

OD TORKA DO SOBOTE 

9.00 - 16.30 

OBVEZNA PREDHODNA NAJAVA

Vstopnice: 21 eur odrasli, 19 eur upokojenci, 18 eur otroci (glej cenik)

gsm: 031 752 418

Pri nas je zmeraj lepo vreme.

RAZSTAVE / PRIREDITVE

Bela garderoba / Štirje avtorji na kosu premoga, avtorji Ivo Hans Avberšek, Miran Beškovnik, Aleksander Kavčnik, Stojan Špegel 

Črna garderoba: India Welcome / Dobrodošla Indija

Kopalnica: Hanibal Salvaro/ skulpture

Kopalnica / Jamomerske karte /ob izdaji knjige Premogovniška dejavnost in njen vpliv na površinsko območje Šaleške doline

Hodnik / Velenjske glinene ploščice / Herbarij  -  brezčasni zapis narave / Avtorica Kata Laštro

Razstavišče MINUS160 - 1 (jamski del muzeja): Stane Špegel - PODZEMNI NEZEMLJANI, skulpture

Muzejski park: ALEKSANDER KAVČNIK / PREMOGARJI, fotografska razstava /  stalna postavitev


Najavljamo:

Ligijev salon (jamski del muzeja):  Poetična podzemna proga - predstavitev novih avtorjev /








ZANIMIVOSTI

Kako se reče srečno v danskem jeziku? Odkrijte in se dokopajte do najglobjih zanimivosti rudarskega življenja. 

več >>

IŠČI

Išči

RUDARSKI OKTET VELENJE NAVDUŠIL V FRANCIJI

15. 4.
2022

V prvih dneh aprila so se člani Rudarskega okteta Velenje odzvali prijaznemu povabilu organizacijskega odbora COEI iz francoskega mesta Vienne, ki jih je v okviru kulturnega sodelovanja med partnerskima mestoma, ki traja že več kot devetinštirideset let, povabil na gostovanje.

Vokalna zasedba, ki na kulturno-pevskem področju ustvarja že od leta 1979 in v svojem bogatem umetniškem repertoarju goji tako stanovsko rudarsko pesem, črnske duhovne pesmi in modernejše zvrsti, je zopet navdušila poslušalce. Za tokratne koncerte so člani Rudarskega okteta pripravili bogat izbor pesmi, ki so obsegale tako narodne pesmi, madrigale in popevke, izvedene v tradicionalnem slogu te zasedbe. Na večernem koncertu v kulturnem domu v St. Sorlin de Vienne so bili deležni stoječih ovacij poslušalcev. Občinstvo je z navdušenjem spremljalo pevske izvedbe predstavljenih pesmi. Rudarski oktet Velenje je ob tej priložnosti za dolgoletno sodelovanje na kulturnem področju med državama prejel zlato plaketo.

V sklopu gostovanja so nastopili še v Temple d' Avgust et Livie, ki s svojo preteklostjo (več kot 2000 let) predstavlja svojevrsten pevski trenutek in poveže zgodovino tega mesta s sedanjostjo.

Ob srečanju z županom mesta gostitelja je bilo ponovno poudarjeno pomembno kulturno sodelovanje med mestoma Velenje in Vienne, ki ima zelo bogato tradicijo. Sodelovanje in povezovanje med narodi, njihovo spoštovanje in upoštevanje pestrosti kulture so bili glavni poudarki tokratnega srečanja.

V oktetu se zavedajo pripadnosti rudarski tradiciji in našim koreninam. Vedno in povsod povedo, da so rudarji, da njihove uniforme pripadajo montanističnemu stanu in da prihajajo od tam, kjer znamo delati pod zemljo. Velenje in s tem Rudarski oktet je tako zopet dodal kamenček kulturnega mozaika v sklopu povezovanja narodov Evrope in njihovi skupni ideji.