PRIJAVA NA E-NOVICE

Bodite obveščeni. Prijavite se!

PODARITE VSTOPNICO

Presenetite najbližje, prijatelje ali poslovne partnerje z nepozabno dogodivščino v svetu rudarjev.

več >>

PRAZNOVANJE ROJSTNEGA DNE

V Muzeju premogovništva Slovenije smo zelo veseli obiska otrok. Posebej za njih smo pripravili ponudbo »Ligijev rojstni dan«.

več >>

LIGI Pridruži se prijaznemu krtku Ligiju pri zabavnih in poučnih igricah v podzemnih rovih. Klikni in raziskuj!  

Klikni in raziskuj!

NASLOV

Muzej premogovništva Slovenije / Koroška cesta - Stari jašek / 3320 Velenje

DELOVNI ČAS:

OD TORKA DO SOBOTE 

9.00 - 16.30 

OBVEZNA PREDHODNA NAJAVA

Vstopnice: 20 eur odrasli, 19 eur upokojenci, 17 eur otroci (glej cenik)

gsm: 031 752 418

Pri nas je zmeraj lepo vreme.

RAZSTAVE / PRIREDITVE

Bela garderoba / Štirje avtorji na kosu premoga, avtorji Ivo Hans Avberšek, Miran Beškovnik, Aleksander Kavčnik, Stojan Špegel 

Črna garderoba: India Welcome / Dobrodošla Indija

Kopalnica: Hanibal Salvaro/ skulpture

Kopalnica / Jamomerske karte /ob izdaji knjige Premogovniška dejavnost in njen vpliv na površinsko območje Šaleške doline

Hodnik / Velenjske glinene ploščice / Herbarij  -  brezčasni zapis narave / Avtorica Kata Laštro

Razstavišče MINUS160 - 1 (jamski del muzeja): Stane Špegel - PODZEMNI NEZEMLJANI, skulpture

Muzejski park: ALEKSANDER KAVČNIK / PREMOGARJI, fotografska razstava /  stalna postavitev


Najavljamo:

Ligijev salon (jamski del muzeja):  Poetična podzemna proga - predstavitev novih avtorjev /
ZANIMIVOSTI

Kako se reče srečno v danskem jeziku? Odkrijte in se dokopajte do najglobjih zanimivosti rudarskega življenja. 

več >>

IŠČI

Išči

Časopis Rudar – skupaj novim izzivom naproti

20. 4.
2022

Svet delavcev je pomemben organ vsake družbe, saj lahko preko njega zaposleni uresničujejo svoje pravice v zvezi s sodelovanjem delavcev pri upravljanju, zato smo uvodnik namenili novi sestavi Sveta delavcev HTZ Velenje.

11. aprila 1875 je bil prevrtan glavni lignitni sloj, zato rubriko Z delom se vse doseže začenjamo s prispevkom o 147 letih delovanja Premogovnika Velenje. Nadaljujemo s pogovorom s članoma poslovodstva PV o pomembnosti prenosa znanja in ohranitvi ključnih znanj. Za premogovnik zelo pomembna novela Zakona o rudarstvu je bila končno sprejeta, zato smo zapisali tudi o tem. Akademija Finance je organizirala regijski forum na temo Kako se SAŠA regija pripravlja na pravičen prehod ter kakšna naj bosta pot izstopa iz premoga in prestrukturiranje regije. Kaj je na okrogli mizi povedal generalni direktor PV, si lahko preberete v tokratnem Rudarju. Znani so zmagovalci letošnjega sHSE Hackathona 2022, bili pa smo tudi na 24. Dnevih energetikov, dogodku, ki se ga vsako leto udeležujejo vidni predstavniki slovenske energetike in z njo povezane stroke. Tema letošnjega je bila »Zeleni prehod: poti nazaj ni več!« Dober primer pravičnega prehoda je sončna elektrarna Prapretno, zapisali smo o njenem slavnostnem odprtju. V drznosti se skrivajo genialnost, moč in čarobnost je naslov članka, ki razkriva podrobnosti iz sklepnega dela akcije Inovator leta 2021. Konec februarja smo zaključili s projektom izgradnje nove razdelilno-transformatorske postaje za napajanje Drobilnice in klasirnice premoga v Pesju. Preberete si lahko tudi o tem, kaj vse se je dogajalo na redni letni skupščini Društva inženirjev in tehnikov SPV.

Ljubi svojega bližnjega kakor samega sebe, pravi naš tokratni sodelavec, ki smo ga obiskali.

Kaj pomeni širitev proizvodnih programov Lakirnice HTZ, si lahko preberete v rubriki Skupina Premogovnik Velenje.

V Tretjem polčasu vas vabimo v globine in skrivnostne rove Šaleške doline, pišemo o navdušujočih nastopih Rudarskega okteta Velenje v Franciji, občnem zboru Kluba upokojencev SPV, podelitvi priznanj in napredovanj premogovniških gasilcev, Zboru članov Pihalnega orkestra PV ter pestrem dogajanju na smučišču Golte.

Sodelavkam in sodelavcem v Skupini Premogovnik Velenje, našim nekdanjim zaposlenim ter vsem prebivalkam in prebivalcem Šaleške doline čestitamo ob dnevu boja proti okupatorju in 1. maju –prazniku dela.

Tokratna številka je vsebinsko bogata, zato jo le prelistajte, lahko tudi v e-obliki na povezavi https://www.rlv.si/casopis-rudar/2022-3/.

Prijetno branje!