PRIJAVA NA E-NOVICE

Bodite obveščeni. Prijavite se!

PODARITE VSTOPNICO

Presenetite najbližje, prijatelje ali poslovne partnerje z nepozabno dogodivščino v svetu rudarjev.

več >>

PRAZNOVANJE ROJSTNEGA DNE

V Muzeju premogovništva Slovenije smo zelo veseli obiska otrok. Posebej za njih smo pripravili ponudbo »Ligijev rojstni dan«.

več >>

LIGI Pridruži se prijaznemu krtku Ligiju pri zabavnih in poučnih igricah v podzemnih rovih. Klikni in raziskuj!  

Klikni in raziskuj!

NASLOV

Muzej premogovništva Slovenije / Koroška cesta - Stari jašek / 3320 Velenje

DELOVNI ČAS:

OD TORKA DO SOBOTE 

9.00 - 16.30 

OBVEZNA PREDHODNA NAJAVA

Vstopnice: 21 eur odrasli, 19 eur upokojenci, 18 eur otroci (glej cenik)

gsm: 031 752 418

Pri nas je zmeraj lepo vreme.

RAZSTAVE / PRIREDITVE

Bela garderoba / Štirje avtorji na kosu premoga, avtorji Ivo Hans Avberšek, Miran Beškovnik, Aleksander Kavčnik, Stojan Špegel 

Črna garderoba: India Welcome / Dobrodošla Indija

Kopalnica: Hanibal Salvaro/ skulpture

Kopalnica / Jamomerske karte /ob izdaji knjige Premogovniška dejavnost in njen vpliv na površinsko območje Šaleške doline

Hodnik / Velenjske glinene ploščice / Herbarij  -  brezčasni zapis narave / Avtorica Kata Laštro

Razstavišče MINUS160 - 1 (jamski del muzeja): Stane Špegel - PODZEMNI NEZEMLJANI, skulpture

Muzejski park: ALEKSANDER KAVČNIK / PREMOGARJI, fotografska razstava /  stalna postavitev


Najavljamo:

Ligijev salon (jamski del muzeja):  Poetična podzemna proga - predstavitev novih avtorjev /








ZANIMIVOSTI

Kako se reče srečno v danskem jeziku? Odkrijte in se dokopajte do najglobjih zanimivosti rudarskega življenja. 

več >>

IŠČI

Išči

Trajnostna mobilnost kot investicija v naš planet - Na svetovni dan Zemlje v službo s kolesom, javnim prevozom ali peš

21. 4.
2022

22. aprila vsako leto obeležujemo svetovni dan Zemlje, ki smo se mu letos pridružili tudi v Premogovniku Velenje. Geslo letošnjega svetovnega dneva Zemlje je Investirajmo v naš planet in nas nagovarja, da si vsak dan lahko prizadevamo za trajnostno naravnan razvoj, zdravo okolje in bivanje ter podnebno bolj prijazen planet. K temu stremimo tudi v skupini Holding Slovenske elektrarne (HSE), kjer smo zaposlene pozvali, naj vsaj na ta dan vožnjo v službo z avtomobilom, zamenjajo za vožnjo na delovno mesto s kolesom, javnim prevozom ali se morda na pot odpravijo peš, če jim narava in lokacija dela to omogočata.

Eden od pomembnejših izzivov za upočasnitev podnebnih sprememb je namreč trajnostna mobilnost, ki vključuje hojo, kolesarjenje, uporabo javnega potniškega prometa in druge oblike alternativne mobilnosti. Tudi s tem prispevamo k zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov, čistejšemu zraku v mestih, kakovosti bivanja, zdravju in socialni pravičnosti.

Skoraj petina vseh emisij toplogrednih plinov v Sloveniji nastane v gospodinjstvih, precejšen odstotek pa tudi v prometu. Svetovni dan Zemlje je tako namenjen vsakemu izmed nas, da ozavestimo, da lahko vsak posameznik pomembno prispeva k okoljsko in podnebno bolj prijaznemu planetu s svojimi dejanji in prispeva k boljšemu jutri.

V letu 2020 smo v Sloveniji z okoljskimi davki zbrali 1,3 milijarde EUR ali za 2,6 % več kot leta 2011, za varstvo okolja smo namenili 412 milijonov EUR (46 % več). Emisije toplogrednih plinov so v tem času upadle, povečuje se število vozil na elektriko ter količina ločeno zbranih komunalnih odpadkov.

Dan Zemlje po vsem svetu obeležujemo od leta 1970, leta 2009 pa je 22. april za mednarodni dan Zemlje razglasila Generalna skupščina ZN. Po podatkih svetovne mreže dneva Zemlje bo letos v aktivnostih sodelovala milijarda ljudi.

V Premogovniku Velenje bomo sicer tudi v prihodnje sodelovali pri spodbudah za bolj aktiven in okolju prijazen način življenja in se vključevali v akcije, kot je npr. svetovni dan brez avtomobila.