PRIJAVA NA E-NOVICE

Bodite obveščeni. Prijavite se!

PODARITE VSTOPNICO

Presenetite najbližje, prijatelje ali poslovne partnerje z nepozabno dogodivščino v svetu rudarjev.

več >>

PRAZNOVANJE ROJSTNEGA DNE

V Muzeju premogovništva Slovenije smo zelo veseli obiska otrok. Posebej za njih smo pripravili ponudbo »Ligijev rojstni dan«.

več >>

LIGI Pridruži se prijaznemu krtku Ligiju pri zabavnih in poučnih igricah v podzemnih rovih. Klikni in raziskuj!  

Klikni in raziskuj!

NASLOV

Muzej premogovništva Slovenije / Koroška cesta - Stari jašek / 3320 Velenje

DELOVNI ČAS:

OD TORKA DO SOBOTE 

9.00 - 16.30 

OBVEZNA PREDHODNA NAJAVA

Vstopnice: 21 eur odrasli, 19 eur upokojenci, 18 eur otroci (glej cenik)

gsm: 031 752 418

Pri nas je zmeraj lepo vreme.

RAZSTAVE / PRIREDITVE

Bela garderoba / Štirje avtorji na kosu premoga, avtorji Ivo Hans Avberšek, Miran Beškovnik, Aleksander Kavčnik, Stojan Špegel 

Črna garderoba: India Welcome / Dobrodošla Indija

Kopalnica: Hanibal Salvaro/ skulpture

Kopalnica / Jamomerske karte /ob izdaji knjige Premogovniška dejavnost in njen vpliv na površinsko območje Šaleške doline

Hodnik / Velenjske glinene ploščice / Herbarij  -  brezčasni zapis narave / Avtorica Kata Laštro

Razstavišče MINUS160 - 1 (jamski del muzeja): Stane Špegel - PODZEMNI NEZEMLJANI, skulpture

Muzejski park: ALEKSANDER KAVČNIK / PREMOGARJI, fotografska razstava /  stalna postavitev


Najavljamo:

Ligijev salon (jamski del muzeja):  Poetična podzemna proga - predstavitev novih avtorjev /
ZANIMIVOSTI

Kako se reče srečno v danskem jeziku? Odkrijte in se dokopajte do najglobjih zanimivosti rudarskega življenja. 

več >>

IŠČI

Išči

PREMOGOVNIK VELENJE NA MEDNARODNI KONFERENCI EnRe »IZZIVI V ENERGETIKI«

8. 6.
2022

Mednarodna znanstvena konferenca EnRe (Energy and Responsibility) se ponovno vrača v Velenje, kjer se bodo v bližnji prihodnosti dogajale velike spremembe na področju energetike in varovanja okolja. Na konferenci, ki bo v torek, 14. junija 2022, na Fakulteti za energetiko Univerze v Mariboru bo s številnimi strokovnimi članki sodeloval tudi Premogovnik Velenje, eden izmed moderatorjev okrogle mize z  naslovom »Kaj lahko slovenska znanost naredi za prestrukturiranje SAŠA regije?« bo generalni direktor Premogovnika dr. Janez Rošer.

Letošnja že 5. mednarodna konferenca EnRe bo tudi tokrat povezovala mednarodne strokovnjake s področja energetike in varstva okolja ter bo priložnost za izmenjavo različnih dilem in izkušenj.

Poleg plenarnih predavanj bo potekala okrogla miza z naslovom »Kaj lahko slovenska znanost naredi za prestrukturiranje SAŠA regije?«  V sekciji 1 »Energetski management in inženiring« bo eden izmed moderatorjev omizja generalni direktor Premogovnika dr. Janez Rošer. Premogovnik se bo predstavil z naslednjimi strokovnimi članki: Sistem seizmičnega monitoringa v Premogovniku Velenje in preventivni ukrepi proti stebrnim udarom (Janez Rošer, Janez Mayer, Marko Es, Darian Božič), Izkoriščanje energije jamske vode s pomočjo toplotne črpalke (Rolando Koren, Janez Rošer), RFCS projekt methenergy+, Zajem metana in njegova energetska ter kemična izraba v premogovništvu (Matjaž Kamenik, Janez Rošer), Hibridni model za napovedovanje posedanja površine nad podzemnim izkopom (Andrej Pal, Janez Rošer), Uporaba metod daljinskega zaznavanja za načrtovanje, projektiranje in monitoring v Premogovniku Velenje (Aleš Lamot, Janez Rošer).

Na konferenci bodo predstavljene še tri sekcije, in sicer Aplikativna energetika in alternativne vodikove tehnologije, Ekologija in varstvo okolja ter Obnovljivi viri energije, električni motorji in pametna omrežja.