PRIJAVA NA E-NOVICE

Bodite obveščeni. Prijavite se!

PODARITE VSTOPNICO

Presenetite najbližje, prijatelje ali poslovne partnerje z nepozabno dogodivščino v svetu rudarjev.

več >>

PRAZNOVANJE ROJSTNEGA DNE

V Muzeju premogovništva Slovenije smo zelo veseli obiska otrok. Posebej za njih smo pripravili ponudbo »Ligijev rojstni dan«.

več >>

LIGI Pridruži se prijaznemu krtku Ligiju pri zabavnih in poučnih igricah v podzemnih rovih. Klikni in raziskuj!  

Klikni in raziskuj!

NASLOV

Muzej premogovništva Slovenije / Koroška cesta - Stari jašek / 3320 Velenje

DELOVNI ČAS:

OD TORKA DO SOBOTE 

9.00 - 16.30 

OBVEZNA PREDHODNA NAJAVA

Vstopnice: 20 eur odrasli, 19 eur upokojenci, 17 eur otroci (glej cenik)

gsm: 031 752 418

Pri nas je zmeraj lepo vreme.

RAZSTAVE / PRIREDITVE

Bela garderoba / Štirje avtorji na kosu premoga, avtorji Ivo Hans Avberšek, Miran Beškovnik, Aleksander Kavčnik, Stojan Špegel 

Črna garderoba: India Welcome / Dobrodošla Indija

Kopalnica: Hanibal Salvaro/ skulpture

Kopalnica / Jamomerske karte /ob izdaji knjige Premogovniška dejavnost in njen vpliv na površinsko območje Šaleške doline

Hodnik / Velenjske glinene ploščice / Herbarij  -  brezčasni zapis narave / Avtorica Kata Laštro

Razstavišče MINUS160 - 1 (jamski del muzeja): Stane Špegel - PODZEMNI NEZEMLJANI, skulpture

Muzejski park: ALEKSANDER KAVČNIK / PREMOGARJI, fotografska razstava /  stalna postavitev


Najavljamo:

Ligijev salon (jamski del muzeja):  Poetična podzemna proga - predstavitev novih avtorjev /
ZANIMIVOSTI

Kako se reče srečno v danskem jeziku? Odkrijte in se dokopajte do najglobjih zanimivosti rudarskega življenja. 

več >>

IŠČI

Išči

Znak kakovosti Slovenia Unique Experience prejelo že drugo doživetje Muzeja premogovništva Slovenije

4. 10.
2022

Butični 5-zvezdični produkt Skrivnosti potopljenih vasi – Odplujte po dragoceni košček preteklosti na svojevrsten način odkriva povezanost domačinov z velenjskim lignitom in odstira zakulisje Šaleške doline, ki daje električno energijo celotni Sloveniji. Doživetje, ki se začne globoko pod zemeljskim površjem Muzeja premogovništva Slovenije in konča z virtualnim potopom v Velenjskem jezeru ter z vrhunskim kulinaričnim doživetjem je strokovna komisija pod okriljem Slovenske turistične organizacije uvrstila v družino Slovenia Unique doživetij. To je že drugi produkt, ki nosi znak kakovosti Slovenia Unique Experience, saj ga je leta 2019 pridobila (letos obnovila) tudi gastronomska pustolovščina, ki obiskovalce v Muzeju premogovništva Slovenije očara s pristnim rudarskim okoljem in vrhunsko kulinariko, imenovana Velenje Underground.

»Potopljene vasi, ki so se zaradi intenzivnega izkopavanja rude v petdesetih letih prejšnjega stoletja začele pogrezati, predstavljajo unikum v Evropi. Njihova implementacija v turistično zgodbo pa primer dobre prakse, kako skozi turizem, brez nepotrebne senzacionalnosti, mehko revitalizirati industrijsko krajino in ji dati višjo dodano vrednost,« so zapisali v Slovenski turistični organizaciji. Posebno pohvalo so namenili Borisu Kovšetu, vodiču v Muzeju premogovništva Slovenije»Pohvala za karizmatičnega vodiča, ki predstavlja že tretjo generacijo rudarjev. Njegov prispevek k doživetju je ključen. Doživetje rudnika, spust z najstarejšim dvigalom v Sloveniji v rove 160 metrov pod zemljo in emotivna interpretacija vodnika Borisa je bila namreč odlična, vodnik je bil karizmatičen in ves čas je obiskovalce držal v pozorni napetosti. Vodenje je bilo premium kakovosti, zelo individualno in butično.«

Komisija je med drugim zapisala: »Produkt je zgodovinska poslastica za vse, ki jih zanima vpogled v zakulisje regije, ki daje energijo praktično celotni Sloveniji. Skozi doživetje obiskovalec lažje razume še vedno živo industrijo te regije, prav tako pa tudi specifičen zrak, ki ga spremlja ves čas. Doživetje je zvesto zgodovini in identiteti kraja. Ne gre zgolj za prezentiranje točk, temveč se gradi na spoštljivosti do veličine premogovniške dejavnosti in do prebivalcev, ki so bili v skladu z duhom pričakovanja »nove dobe« primorani zapustili lastne domove. (…) Vožnja po Velenjskem jezeru dobi ob razlagi, da se vozimo po treh potopljenih vaseh, posebno dimenzijo. Še posebej zato, ker so bile potopljene vasi tudi davek za to, da je celotna Slovenija dobila energijo – slednje je še posebej aktualno v trenutnih časih draženja energentov.

Potopljene vasi, ki so se zaradi intenzivnega izkopavanja rude v petdesetih letih prejšnjega stoletja začela pogrezati, predstavljajo unikum v Evropi. Njihova implementacija v turistično zgodbo pa primer dobre prakse, kako skozi turizem, brez nepotrebne senzacionalnosti, mehko revitalizirati industrijsko krajino in ji dati višjo dodano vrednost. Skozi doživetje gost nehote začuti tudi vse rane, ki jih je tej pokrajini in ljudem, zadala družbena nuja po energiji. (…) Vau efekt ima tudi epilog doživetja, kosilo na Visti, ki nudi osupljivo lep pogled na sicer še vedno delujoče industrijske obrate, toda po tem doživetju jih obiskovalec razume v popolnoma drugačni luči in na nek svoj način postanejo celo čudno lepi.

Doživetje razkriva presunljive življenjske zgodbe vaščanov in rudarjev, ki so na račun bogatega nahajališča premoga, plačali visoko ceno, saj so se morali odpovedati svojim vasem, domovom, kar je v številnih pustilo neizbrisljive in zelo emotivne sledi. Skrivnost potopljenih vasi je bilo na terenu doživljeno kot emotivno doživetje, ki na zelo človeški način, brez obsojanja, razloži sedanjost in preteklost ter tudi pojasni grenke sledi, ki so jih na tej degradirani pokrajini, pustila stoletja aktivnega rudarjenja«.

Več o doživetju: Skrivnosti potopljenih vasi | VisitSaleska