PRIJAVA NA E-NOVICE

Bodite obveščeni. Prijavite se!

PODARITE VSTOPNICO

Presenetite najbližje, prijatelje ali poslovne partnerje z nepozabno dogodivščino v svetu rudarjev.

več >>

PRAZNOVANJE ROJSTNEGA DNE

V Muzeju premogovništva Slovenije smo zelo veseli obiska otrok. Posebej za njih smo pripravili ponudbo »Ligijev rojstni dan«.

več >>

LIGI Pridruži se prijaznemu krtku Ligiju pri zabavnih in poučnih igricah v podzemnih rovih. Klikni in raziskuj!  

Klikni in raziskuj!

NASLOV

Muzej premogovništva Slovenije / Koroška cesta - Stari jašek / 3320 Velenje

DELOVNI ČAS:

OD TORKA DO SOBOTE 

9.00 - 16.30 

OBVEZNA PREDHODNA NAJAVA

Vstopnice: 20 eur odrasli, 19 eur upokojenci, 17 eur otroci (glej cenik)

gsm: 031 752 418

Pri nas je zmeraj lepo vreme.

RAZSTAVE / PRIREDITVE

Bela garderoba / Štirje avtorji na kosu premoga, avtorji Ivo Hans Avberšek, Miran Beškovnik, Aleksander Kavčnik, Stojan Špegel 

Črna garderoba: India Welcome / Dobrodošla Indija

Kopalnica: Hanibal Salvaro/ skulpture

Kopalnica / Jamomerske karte /ob izdaji knjige Premogovniška dejavnost in njen vpliv na površinsko območje Šaleške doline

Hodnik / Velenjske glinene ploščice / Herbarij  -  brezčasni zapis narave / Avtorica Kata Laštro

Razstavišče MINUS160 - 1 (jamski del muzeja): Stane Špegel - PODZEMNI NEZEMLJANI, skulpture

Muzejski park: ALEKSANDER KAVČNIK / PREMOGARJI, fotografska razstava /  stalna postavitev


Najavljamo:

Ligijev salon (jamski del muzeja):  Poetična podzemna proga - predstavitev novih avtorjev /
ZANIMIVOSTI

Kako se reče srečno v danskem jeziku? Odkrijte in se dokopajte do najglobjih zanimivosti rudarskega življenja. 

več >>

IŠČI

Išči

ČASOPIS RUDAR – IZ ČRNEGA V ZELENO

4. 10.
2022

V šaleški kadunji imamo neprecenljiv energent je naslov uvodnika tokratne, četrte številke časopisa Rudar v tem letu. Vodja Raziskav in projektiranja je razmišljal o pomembnosti premoga v zdajšnji energetski krizi oz. kot ji sam raje reče, o energetskem izzivu na poti do energetske neodvisnosti.

V okviru delovnega obiska sta nas sredi septembra obiskala predsednik Vlade RS dr. Robert Golob in minister za infrastrukturo mag. Bojan Kumer. O njunem pogledu na naš Premogovnik smo zapisali v rubriki Z delom se vse doseže. V njej tudi o trenutno najbolj perečih temah, uvozu premoga in zalogah premoga v pridobivalnem prostoru. Da se neodvisne oskrbe z lastnim energentom ne da ovrednotiti zgolj v evrih, je prepričan vodja področja Raziskav in projektiranja v Premogovniku Velenje, ki smo ga povabili na pogovor. Na 61. Skoku čez kožo v rudarski stan skočilo 34 novincev ter Največji kapital podjetja so njegovi zaposleni sta še dva zanima članka v tej rubriki. V Premogovniku Velenje uvajamo novo celostno grafično podobo družbe, s katero se vračamo nazaj h koreninam. Naš novi pozicijski slogan »Iz črnega v zeleno« predstavlja prestrukturiranje celotne Skupine ter postopen izhod iz premoga in razvoj zelenih rešitev. Bili smo tudi na vročem srečanju gasilskih enot rudnikov in energetikov Slovenije, naši strokovnjaki pa na 50. geodetskem dnevu.

Podjetje smo ljudje in če želimo kader vzgajati za jutri, moramo začeti že danes, je prepričana vodja področja Kadri in plače. Tudi njo smo povabili na pogovor.

V družbi HTZ so uspešno obnovili certifikat ATEX za neelektrično opremo, o tem pišemo v rubriki Skupina Premogovnik Velenje.

Tretjem polčasu najdete članke o visokem jubileju naših gasilcev, o odličnem sodelovanju harmonikarjev na prazniku rudarskega škrata, predstavitvi Muzeja premogovništva Slovenije na Pikinem festivalu ter o tem, kje in koga je šport ponovno združil. Na pridobivalnem področju PV se je odvijala motokros dirka, naš nekdanji sodelavec pa predstavlja umetnost v družini in »Snidenje generacij«. Klub upokojencev Skupine PV napoveduje dogajanja, mi pa vas vabimo na ogled Muzeja premogovništva Slovenije ter na koncerte, ki se bodo odvili v okviru abonmajskega programa Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje.

Zanimivo branje vas čaka tudi v elektronski obliki na povezavi https://www.rlv.si/casopis-rudar/2022-3/.