PRIJAVA NA E-NOVICE

Bodite obveščeni. Prijavite se!

PODARITE VSTOPNICO

Presenetite najbližje, prijatelje ali poslovne partnerje z nepozabno dogodivščino v svetu rudarjev.

več >>

PRAZNOVANJE ROJSTNEGA DNE

V Muzeju premogovništva Slovenije smo zelo veseli obiska otrok. Posebej za njih smo pripravili ponudbo »Ligijev rojstni dan«.

več >>

LIGI Pridruži se prijaznemu krtku Ligiju pri zabavnih in poučnih igricah v podzemnih rovih. Klikni in raziskuj!  

Klikni in raziskuj!

NASLOV

Muzej premogovništva Slovenije / Koroška cesta - Stari jašek / 3320 Velenje

DELOVNI ČAS:

OD TORKA DO SOBOTE 

9.00 - 16.30 

OBVEZNA PREDHODNA NAJAVA

Vstopnice: 21 eur odrasli, 19 eur upokojenci, 18 eur otroci (glej cenik)

gsm: 031 752 418

Pri nas je zmeraj lepo vreme.

RAZSTAVE / PRIREDITVE

Bela garderoba / Štirje avtorji na kosu premoga, avtorji Ivo Hans Avberšek, Miran Beškovnik, Aleksander Kavčnik, Stojan Špegel 

Črna garderoba: India Welcome / Dobrodošla Indija

Kopalnica: Hanibal Salvaro/ skulpture

Kopalnica / Jamomerske karte /ob izdaji knjige Premogovniška dejavnost in njen vpliv na površinsko območje Šaleške doline

Hodnik / Velenjske glinene ploščice / Herbarij  -  brezčasni zapis narave / Avtorica Kata Laštro

Razstavišče MINUS160 - 1 (jamski del muzeja): Stane Špegel - PODZEMNI NEZEMLJANI, skulpture

Muzejski park: ALEKSANDER KAVČNIK / PREMOGARJI, fotografska razstava /  stalna postavitev


Najavljamo:

Ligijev salon (jamski del muzeja):  Poetična podzemna proga - predstavitev novih avtorjev /
ZANIMIVOSTI

Kako se reče srečno v danskem jeziku? Odkrijte in se dokopajte do najglobjih zanimivosti rudarskega življenja. 

več >>

IŠČI

Išči

MUZEJ PREMOGOVNIŠTVA SLOVENIJE SE PREDSTAVLJA OBISKOVALCEM FESTIVALA METALDAYS V VELENJU

28. 7.
2023

Muzej premogovništva Slovenije, ki vabi v globine in skrivnostne rove Šaleške doline, se s svojimi doživetji med 29. julijem in 5. avgustom 2023 na stojnici v Kampu Velenje predstavlja obiskovalcem festivala Metaldays v Velenju.

Gostje Kampa Velenje in obiskovalci festivala Metaldays bodo lahko bolje spoznali edini podzemni muzej v Sloveniji, Muzej premogovništva Slovenije v Velenju. V podzemlje se spustite z najstarejšim obratujočim dvigalom v Sloveniji, sprehodite po najdebelejšem sloju premoga na svetu, poskusite rudarsko malico v najgloblje ležeči jedilnici 160 metrov pod površjem ter preizkusite edinstveni 5-zvezdični doživetji, ki jih muzej pripravlja skupaj z Zavodom za turizem Šaleške doline: Velenje Underground in Skrivnosti potopljenih vasi.

“V Premogovniku Velenje smo želeli ohraniti svoje običaje, navade, pa tudi stroje, naprave in vse, kar je povezano s premogovništvom, in tako je v Velenju ob rudarskem prazniku leta 1999 luč sveta ugledal Muzej premogovništva Slovenije,” je povedala vodja Muzeja premogovništva Slovenije Tadeja Jegrišnik. “Svet 160 m pod zemljo, ki so ga v preteklosti čutili, v njem delali in živeli številni rudarji, je skoraj četrt stoletja na ogled vsem, saj doživetje omogoča tudi invalidom, slabovidnim in naglušnim ljudem. Večkrat nagrajeni podzemni Muzej premogovništva Slovenije vas bo vrnil v preteklost in vam razkril rudarski poklic. Za kratek čas obujte čevlje rudarjev, se spustite pod površje zemlje in se podajte na zanimivo pot v nekoč aktivne rove Jame Škale, ki so sedaj del muzeja. Naužili se boste vonja po premogu, se čudili ogromnim strojem in uživali v rudarskem humorju.”

V spremstvu vodičev boste v premogovnik vstopili povsem enako, kot so vanj vstopali rudarji v prejšnjem stoletju. Oblekli se boste v rudarska oblačila, površnik, si nadeli čelado, s sabo dobili rudarsko malico in se po Starem jašku iz leta 1888 spustili v globino. V uri in pol si boste v podzemnih rovih ogledali slikovito predstavitev, kako je potekalo delo rudarjev nekoč in kakšno je danes. Zgodbo oblikuje 18 scen in 15 lutk rudarjev, ki oživijo s sodobno avdiovizualno opremo. Spoznali boste mehanizacijo jamskih prostorov iz zadnjih desetletij razvoja Premogovnika Velenje in obisk sklenili z vožnjo s podzemno železnico. Na koncu si boste ogledali še Belo garderobo z zbirko razvoja premogovništva in rudarsko stanovanje iz leta 1930.

V Muzeju potekajo številni kulturni, izobraževalni in zabavni dogodki, zadnja leta tudi kulinarični. Muzej je sprejel že več kot pol milijona obiskovalcev iz več kot štirideset držav iz celega sveta, saj je multimedijsko opremljen v slovenskem, nemškem, angleškem, italijanskem in hrvaškem jeziku. Prejel pa je tudi številna priznanja; med drugim posebno priznanje Evropske­ga muzejskega foruma, Valvazorjevo priznanje, Fordovo nagrado za ohranjanje tehnične dediščine in Zlati grb Mestne občine Velenje.

To je le nekaj razlogov za obisk Muzeja premogovništva Slovenije. Pričakujejo vas od torka do sobote med 9.00 in 16.30.

Za ogled je potrebna predhodna najava na 031 752 418. Več informacij na spletni povezavi http://muzej.rlv.si/si/.