LIGI Pridruži se prijaznemu krtku Ligiju pri zabavnih in poučnih igricah v podzemnih rovih. Klikni in raziskuj!  

Klikni in raziskuj!

NASLOV

Muzej premogovništva Slovenije / Koroška cesta - Stari jašek / 3320 Velenje

Delovni čas: od torka do sobote med 9.00 in 16.30

Vstopnice: 11.00 eur odrasli, 9.00 eur upokojenci, 7,5 eur otroci (glej cenik)

gsm: 031 752 418

Pri nas je zmeraj lepo vreme.

RAZSTAVE / PRIREDITVE

Bela garderoba / Štirje avtorji na kosu premoga, avtorji Ivo Hans Avberšek, Miran Beškovnik, Aleksander Kavčnik, Stojan Špegel / do 21.6.2020

Črna garderoba: India Welcome / Dobrodošla Indija / do 27.6.2020

Kopalnica: Hanibal Salvaro/ skulpture / do 27.6.2020

Kopalnica / Jamomerske karte /ob izdaji knjige Premogovniška dejavnost in njen vpliv na površinsko območje Šaleške doline

Hodnik / Velenjske glinene ploščice / Herbarij  -  brezčasni zapis narave / Avtorica Kata Laštro

Razstavišče MINUS160 - 1 (jamski del muzeja): Stane Špegel - PODZEMNI NEZEMLJANI, skulpture

Muzejski park: ALEKSANDER KAVČNIK / PREMOGARJI, fotografska razstava /  stalna postavitev


Najavljamo:

Ligijev salon (jamski del muzeja):  Poetična podzemna proga - predstavitev novih avtorjev /
ZANIMIVOSTI

Kako se reče srečno v danskem jeziku? Odkrijte in se dokopajte do najglobjih zanimivosti rudarskega življenja. 

več >>

IŠČI

Išči

Srečanje koordinatorjev Eko šole

Sodelovanje Vrtca Velenje s Premogovnikom Velenje v projektu

»S krtkom Ligijem raziskujemo Velenje«

ali

XI. SREČANJE KOORDINATORJEV EKOVRTCEV SLOVENIJE

Velenje, 25.5.2017

 

Ekošola je v sodelovanju z Vrtcem Velenje 25. 5. 2017 v prostorih Muzeja premogovništva Slovenije priredila XI. Srečanje koordinatorjev ekovrtcev Slovenije.

Udeleženci so ob prihodu bili deležni »mini« knapovske malice v naravnem okolju v neposredni bližini muzeja, med 8.30 in 16.00 pa se je odvijal bogat program v prizivnici – ferlezcimru.

V prvem delu srečanja smo goste iz vse Slovenije sprejeli s pevskim pozdravom skupine Lučkice, ki so s himno rudarjev in s himno našega mesta naredile vzdušje še bolj svečano. V nadaljevanju je ekokoordinatorica Maja Skaza predstavila koordiniranje projekta S krtkom Ligijem raziskujemo Velenje, ravnateljica Nataša Doler pa je predstavila dejavnosti otrok skozi vse šolsko leto.  Ob koncu so s plesnim nastopom »Življenje« v prelepem okolju navdušili otroci skupine 5-6 let iz OŠ Gorica pod mentorstvom Tjaše Podvratnik, Karmen Zorman in Peter Požun.

Obiskovalci so bili presenečeni nad Velenjem, saj jih je prevzelo z bogato zgodovino in z zelenimi površinami, predvsem pa z urejenostjo našega okolja. Seznanili so se z mitologijo o nastanku naše doline, z zgodovino izkopavanja premoga in obiskali muzej v podzemlju. Prevzela jih je avtohtonost prostorov in zavedanje pomembnega in zahtevnega dela rudarjev.

Kako se je vse skupaj začelo?

Na povabilo Ekošole k sodelovanju, smo že v lanskem letu zaželi snovati projekt – S krtkom Ligijem raziskujemo Velenje. Projekt je bil razdeljen na štiri podteme, ki smo jih izbrali in izvedli v sklopu programa Ekošola: Krožno gospodarstvo – odpadki; Zdravo hrano jemo, se gibamo in zdravo živimo–Odgovorno s hrano; Znanje o gozdovih – gozdna igralnica ter Semena in vrtovi – šolska vrtilnica.

Zakaj krtek? Odločili smo se, da je v našem mestu toliko bogate zgodovine in da je dejstvo, da je nastanek našega mesta tesno povezan z izkopavanjem premoga, nemogoče spregledati. Zasnovali smo projekt, ki je vključeval celotne družine, stare starše, znance, pri predstavitvah so nam pomagali rudarji in seveda osrednji lik, ki nas je povsem očaral – krtek Ligi.

Ker so se predstavniki Premogovnika in Muzeja premogovništva prijazno odzvali k sodelovanju, smo pričeli z delom.

Naše enote se nahajajo na različnih, kar 18 lokacijah – v centru mesta, na obrobju, ob gozdu, ob reki Paki. Vsaka enota ima svoje značilnosti, ki so jih strokovni delavci in otroci spretno vtkali v projekt. S pomočjo krtka smo otrokom približali pomemben del tradicije Velenja – premogovništvo. Pridobivanje lignita v premogovniku Velenje traja že okoli 140 let, mesto se je razvilo na temeljih rudarske vasi. Krtek Ligi je otrokom predstavil tudi preostale značilnosti Velenja. Skupaj smo odkrivali kipe, ki se nahajajo na različnih lokacijah našega mesta. Kipe smo ustvarjali iz odpadnega materiala ter hkrati spoznavali različne materiale in pravilno ločevanje odpadkov. Kljub temu da je Velenje peto največje mesto v Sloveniji, ima veliko zelenih površin. Tudi ob vrtcih smo poskrbeli za različne gredice, vanje smo zasadili zelenjavo, zelišča, cvetlice … S tem, ko smo skrbeli za rastline, smo spoznavali tudi izvor hrane ter pomen ustrezne prehrane za naše zdravje. Ne le prehrana, tudi gibanje je zelo pomembno za zdravje. S krtkom Ligijem smo premagovali različne gibalne izzive in ga povabili tudi v naše gozdne igralnice, kjer smo skupaj odkrivali gozdne skrivnosti.

Naše utrinke smo zabeležili in zbrali v zborniku z naslovom S krtkom Ligijem raziskujemo Velenje, na katerega smo izjemno ponosni, saj odraža naše poslanstvo – strokovno in srčno delo s predšolskimi otroki.

 

V črni garderobi je na ogled tudi razstava likovnih del, raznovrstnih izdelkov, ki so plod otroških doživetij in domišljije. Razstava bo na ogled še v juniju, obiskali pa jo bodo vsi otroci, ki so v oddelkih od 3-6 let, saj bodo zaključna srečanja s starši organizirana v ta namen.

 

Težko je ubesediti vse občutke, čarobne dogodivščine in odkritja, ki so nas spremljali na poti. Ne le naši otroci, tudi odrasli smo bogatejši za nova znanja in izkušnje. Semena, ki smo jih skrbno posejali, so vzklila, naš projekt je iz drobnih idej zrastel v pisan vrt, kjer se srečujeta znanje in domišljija.

1460 otrok, ki bivajo v 83 oddelkih naše hiše, v mestnem, primestnem in podeželskem okolju, diha, čuti in živi z naravo. Zanje si želimo, da bi na pot odšli z znanjem in odgovornim odnosom do narave, da bi v življenju znali prepoznati podobne dogodke, ki so se jim v vrtcu že zgodili in predvsem‒da bi znali pustiti srce odprto za vsa tista doživetja v naravi, ki krepijo telo in ustvarjajo dobre misli.

Ob koncu se v imenu Vrtca Velenje zahvaljujem predstavnikom Premogovnika Velenje in  celotni ekipi Muzeja premogovništva Slovenije za odlično sodelovanje. Verjamem, da nas je celoletni projekt povezal, še bolj pa nas zadovoljuje dejstvo, da smo s skupnimi močmi najmlajšim na primeren način približali tradicijo našega mesta.