LIGI Pridruži se prijaznemu krtku Ligiju pri zabavnih in poučnih igricah v podzemnih rovih. Klikni in raziskuj!  

Klikni in raziskuj!

NASLOV

Muzej premogovništva Slovenije / Koroška cesta - Stari jašek / 3320 Velenje

Delovni čas: od torka do sobote med 9.00 in 16.30

Vstopnice: 11.00 eur odrasli, 9.00 eur upokojenci, 7,5 eur otroci (glej cenik)

gsm: 031 752 418

Pri nas je zmeraj lepo vreme.

RAZSTAVE / PRIREDITVE

Bela garderoba / Štirje avtorji na kosu premoga, avtorji Ivo Hans Avberšek, Miran Beškovnik, Aleksander Kavčnik, Stojan Špegel / do 21.6.2020

Črna garderoba: India Welcome / Dobrodošla Indija / do 27.6.2020

Kopalnica: Hanibal Salvaro/ skulpture / do 27.6.2020

Kopalnica / Jamomerske karte /ob izdaji knjige Premogovniška dejavnost in njen vpliv na površinsko območje Šaleške doline

Hodnik / Velenjske glinene ploščice / Herbarij  -  brezčasni zapis narave / Avtorica Kata Laštro

Razstavišče MINUS160 - 1 (jamski del muzeja): Stane Špegel - PODZEMNI NEZEMLJANI, skulpture

Muzejski park: ALEKSANDER KAVČNIK / PREMOGARJI, fotografska razstava /  stalna postavitev


Najavljamo:

Ligijev salon (jamski del muzeja):  Poetična podzemna proga - predstavitev novih avtorjev /
ZANIMIVOSTI

Kako se reče srečno v danskem jeziku? Odkrijte in se dokopajte do najglobjih zanimivosti rudarskega življenja. 

več >>

IŠČI

Išči

Umetnica na delu v podzemlju - Božica Jelušić

3. julija 2018 je v Muzeju premogovništva Slovenije ustvarjala pesnica, pisateljica, prevajalka in slikarka s Hrvaške Božica Jelušić, v okviru projekta z naslovom PODZEMNA POEZIJA - v jamskem črpališču 160 m pod zemeljsko površino.
SReČNO.

Božica Jelušić je rojena 16. decembra 1951 leta v Pitomači (podravina – Hrvaška).
Končala je študij hrvaškega in angleškega jezika. S krajšimi študijskimi obiski v Evropi in ZDA, je celo življenjsko obdobje preživela na Hrvaškem (v domačem kraju), kjer je opravljala različna dela in obveznosti v izobraževanju in društvenih dejavnostih.
V književnosti se je prvič pojavila leta 1970. Od takrat naprej je objavila 55 knjig poezije in proze v skoraj vseh literarnih žanrih (pesmi, pripovedke, eseji, feljtoni, potopisi, kritike, otroška literatura, monografije).
Je članica Društva hrvaških književnikov od 1974. Njena dela so prevedena v ječ jezikov, prav tako je prejela več nagrad: Galovićeva nagrada, Maslinov vijenac, Pasionska baština, Najlepši hrvatski putopis, Golobova nagrada, nagrada Katarina Petačić…). Zastopana je tudi v čitankah ter v 40 antologijah v tujih jezikih. Je udeleženka na različnih poetičnih srečanjih in festivalih, ter strokovnih srečanjih o književnosti.
Je prejemnica Fulbrightove štipendije za književno delo na University of Washington, Seattle. Prav tako je stalna sodelavka in selektorica Hrvaškega zbora kulture od leta 2007. Ukvarja se z prevajanjem poezije iz angleškega in nemškega jezika (Yeats, Frost, Plath).
Posebno področje njenega dela je kajkavska književnost in ekologija, čemur se intenzivno posveča zadnja tri desetletja. Živi in dela v Đurđevcu ter na obnovljenem plemiškem dvorcu Barnagor v Ćepelovcu.

Opis dogodka
V jamskem delu muzeja obiskovalce pričaka pesnik Anton Aškerc, katere s svojo zgodbo uvede v premogovniško delo in življenje.
V času bivanja v našem okolju je imel dovoljenja za prevoze v jamo, da je lahko opazoval rudarje pri svojem delu, ob tem pa je pod zemljo pisal tudi pesmi.
Glede na zgodovinsko posebnost te zgodbe z pesnikom, smo videli priložnost, da to zgodbo ponovimo v zdajšnjem času z sodobnimi pesniki. Tako dobijo avtorji priložnost ustvarjati v posebnem podzemnem prostoru. Povabili bomo več avtorjev, da naredijo kakšen »šiht« pod zemljo, doživijo našo predstavitev premogovniške zgodbe, ki jo bodo lahko avtorji nadgradili z svojimi zgodbami. Avtorje bomo predstavili na posebni tabli z fotografijo ob pisanju in eno pesmijo, ki so jo ustvarili pod zemljo, table pa bodo nameščene v bivšem črpališču v muzeju.
Posebnost bo tudi ta, da bodo pisali na starih tipkalnih strojih. Ob tem se dela tudi video zapis pesmi, ki bo objavljena na tabli, s tem bi ohranjali glas iz notranjosti pesnika in prostora, kjer je pesem nastala.
Iz navedenih priložnosti se lahko razvijajo potenciali na več področjih, katero skupni imenovalec je ustvarjanje v posebnih prostorih in pogojih, ki dajejo poseben prizvok odmaknjenosti od zunanjega prostora (rov poezije, publikacija avtorjev, poetični video film…).
Zasnova: Stojan Špegel