LIGI Pridruži se prijaznemu krtku Ligiju pri zabavnih in poučnih igricah v podzemnih rovih. Klikni in raziskuj!  

Klikni in raziskuj!

NASLOV

Muzej premogovništva Slovenije / Koroška cesta - Stari jašek / 3320 Velenje

Delovni čas: od torka do sobote med 9.00 in 16.30

Vstopnice: 11.00 eur odrasli, 9.00 eur upokojenci, 7,5 eur otroci (glej cenik)

gsm: 031 752 418

Pri nas je zmeraj lepo vreme.

RAZSTAVE / PRIREDITVE

Bela garderoba / Razstava Industrijski motiv, avtor Stojan Špegel / do 21.2.2020

Črna garderoba: India Welcome / Dobrodošla Indija / otvoritev 15.10.2019 ob 18.00  / do 27.2.2020

Kopalnica: Hanibal Salvaro/ skulpture / do 27.2.2020

Kopalnica / Jamomerske karte /ob izdaji knjige Premogovniška dejavnost in njen vpliv na površinsko območje Šaleške doline

Hodnik / Velenjske glinene ploščice / Herbarij  -  brezčasni zapis narave / Avtorica Kata Laštro

Razstavišče MINUS160 - 1 (jamski del muzeja): Stane Špegel - PODZEMNI NEZEMLJANI, skulpture

Muzejski park: ALEKSANDER KAVČNIK / PREMOGARJI, fotografska razstava /  stalna postavitev


Najavljamo:

Ligijev salon (jamski del muzeja):  Poetična podzemna proga - predstavitev novih avtorjev /
ZANIMIVOSTI

Kako se reče srečno v danskem jeziku? Odkrijte in se dokopajte do najglobjih zanimivosti rudarskega življenja. 

več >>

IŠČI

Išči

Razstava Kaje Avberšek

V Muzeju premogovništva Slovenije bo v sredo, 9. junija, ob 13.uri potekalo, odprtje razstave oblikovalke, ilustratorke in striparke Kaje Avberšek. Razstavo pod imenom Likovni aforizmi bo odprl direktor Premogovnika dr. Milan Medved, o mladi ustvarjalki in njenih delih pa bo spregovorila likovna kritičarka Milena Zlatar. Za zvočno poslastico bo poskrbel Orkester izvirnih inštrumentov (Peter Kus in Andrej Žibert).

Likovna kritičarka Milena Zlatar je o njenem delu zapisala:
Kaja Avberšek je mlada ustvarjalka, ki deluje na različnih nivojih vizualnega sporočanja in ga vešče prepleta s pisanjem komentarjev.
Svoj ustvarjalni kredo je najbolj nazorno opredelila v zapisu Utihnimo!, ko je ugotovila, da iskanje izgubljenega tona privede do najdenja tišine. »In najti tišino, najti praznino, razumeti, da je pozaba ravno tako pomembna kot spomin, kot belina na popisanem listu papirja …«1 S tem je tudi poudarila znano dejstvo, da je manj mnogokrat več, in sama se pri svojih likovnih realizacijah drži prav tega načela, pa naj gre za grafično oblikovanje, ilustracijo, strip ali ustvarjanje na področju scenografije, oblikovanja lutk in likovnih podob izvirnih glasbenih inštrumentov.
V posebnem ambientu razstavišča Muzeja premogovništva Slovenije v Velenju razstavlja dela, izbrana iz njenega dosedanjega opusa, v katerih lahko slutimo nadaljevanje iskanja v smeri esence znakovnega sveta (predmetov in črk) in praznin (sporočil) …
S pravim razmerjem med znaki (besedilo in slike) in prazninami (monokromne podobe) je napravila strip Bergmandeljčevo pivo po hudomušni kratki zgodbi Stojana Špegla. Domišljija, ki je ustvarila lik prisrčno nagajivega in iznajdljivega škrata, se zlahka preplete s možicljem, kakršnega je upodobila Kaja Avberšek. Tako lahko logično vstopijo tudi njeni osnutki za posrečene maskote in uporabne predmete, ki se navezujejo na krajevne značilnosti in posebnosti prostora; vse je povezano z rudarjenjem in ljudmi, ki so s tem živeli. Prilagajali so se prostoru in času ter ju hkrati soustvarjali.