PRIJAVA NA E-NOVICE

Bodite obveščeni. Prijavite se!

PODARITE VSTOPNICO

Presenetite najbližje, prijatelje ali poslovne partnerje z nepozabno dogodivščino v svetu rudarjev.

več >>

PRAZNOVANJE ROJSTNEGA DNE

V Muzeju premogovništva Slovenije smo zelo veseli obiska otrok. Posebej za njih smo pripravili ponudbo »Ligijev rojstni dan«.

več >>

LIGI Pridruži se prijaznemu krtku Ligiju pri zabavnih in poučnih igricah v podzemnih rovih. Klikni in raziskuj!  

Klikni in raziskuj!

NASLOV

Muzej premogovništva Slovenije / Koroška cesta - Stari jašek / 3320 Velenje / gsm: 031 752 418

Pri nas je zmeraj lepo vreme.

RAZSTAVE / PRIREDITVE

Bela garderoba / Razstava Industrijski motiv, avtor Stojan Špegel / Predstavitev knjige Industrijski motiv / do 21.12.2019

Črna garderoba: India Welcome / Dobrodošla Indija / otvoritev 15.10.2019 ob 18.00  / do 21.12.2019

Kopalnica: Hanibal Salvaro/ skulpture / do 21.12.2019

Kopalnica / Jamomerske karte /ob izdaji knjige Premogovniška dejavnost in njen vpliv na površinsko območje Šaleške doline

Hodnik / Velenjske glinene ploščice / Herbarij  -  brezčasni zapis narave / Avtorica Kata Laštro

Razstavišče MINUS160 - 1 (jamski del muzeja): Stane Špegel - PODZEMNI NEZEMLJANI, skulpture

Muzejski park: ALEKSANDER KAVČNIK / PREMOGARJI, fotografska razstava /  stalna postavitev


Najavljamo:

Ligijev salon (jamski del muzeja):  Poetična podzemna proga - predstavitev novih avtorjev /
ZANIMIVOSTI

Kako se reče srečno v danskem jeziku? Odkrijte in se dokopajte do najglobjih zanimivosti rudarskega življenja. 

več >>

IŠČI

Išči

Razstava Od rudarskega jaška do umetnosti

Med 19. in 20. junijem 2014 je v mestu Velenje potekalo četrto od petih srečanj v okviru projekta »MINHER« (MINing HERitage: »Opportunity Mines« ali »Rudarska dediščina«), katerega partner je tudi Mestna Občina Velenje. Projekt je financiran iz sredstev Evropske unije, programa Evropa za državljane. Rdeča nit, ki povezuje v projekt vključene občine je rudarstvo. V nekaterih od njih se je slednje že prenehalo izvajati, medtem ko se drugje ta dejavnost širi in ustvarja nova delovna mesta. Cilj je vzpostaviti in krepiti gospodarske vezi ter vzpostavljati prostor za skupne turistične in promocijske aktivnosti.

V projektu sodeluje več občin in sicer Občina Idrija (Slovenija), Občina Rybnik (Poljska), Občina Carbonia (Italija), Občina Labin (Hrvaška), Občina Raša (Hrvaška) ter Občina Banovići (Bosna in Hercegovina). Na srečanju smo govorili o skupnih projektih in sicer za skupno pripravo slovarja rudarskih izrazov, skupnih turističnih produktov, družabne igra za promocijo rudarskih mest, o sodelovanju muzejev rudarskih mest, različnih projektih za ohranjanje rudarske dediščine ter o možnosti izmenjav kulturnih in umetniških skupin...

Tako smo v okviru tega projekta in v sodelovanju z mestom Labin v četrtek 19. 6. 2014 ob  17.00 v Črni garderobi Muzeja premogovništva Slovenije v Velenju odprli razstavo z naslovom »Od rudarskega jaška do umetnosti«. Na razstavi sodeluje 29 avtorjev iz Labina, ki so ustvarjali na temo rudarskega motiva na »16. Labinskih uzletov likovnosti«.  Na razstavi sodelujejo: Beti Kranjčević, Jasna Maretić, Zdravko Milić, Branko Mohorović Ticić; Orlando Mohorović, Karlo Paliska, Renato Percan, Glorija Selan, Narcisa Adalgisa Škopac, Vinko Šajna, Sanja Švrljuga Milić, Davorka Vadanjel, Ivona Verbanac, Liljana Vlačić, Rosana Zupičić, Annesa Alagić Negri, Tea Bičić, Alida Blašković Koroljević, Eni Blašković, Emil Bobanović Ćolić, Paola Valeria Bonamassa, Goran Čvrljak, Mate Čvrljak, Katja Ćus; Josip Diminić, Alen Floričić, Eugen Kokot, Vera Kos Paliska in Ester Kranjac.

Več o razstavi je spregovorila koordinatorka likovne prireditve ga. Loredana Ružić Modrušan. O razstavi in pomenu te prireditve pa je spregovoril tudi župan mesta Labin g. Tulio Demetlika.

Osnovni moto razstav v Muzeju premogovništva Slovenije je Industrijska umetnost, še posebej pa  rudarski motiv. Letos muzej praznuje 15 letnico obstoja (3.julija 1999 je bil podpisan sporazum o ustanovitvi muzeja), tako da smo zadovoljni, da bomo v tem času imeli razstavo z rudarskim motivom.

Vsa partnerska mesta programa Minher povezuje tudi rudarska ruda – v večini primerov premog. Zaradi navedenega je v muzeju postavljena tudi razstava le teh , ki si jih bodo naši obiskovalci lahko tudi ogledali. Vsekakor pa je za naš muzej pomembna ta zbirka, ker s tem izkazujemo tudi našo povezanost z okolji s podobno tradicijo.

 

O skupini Labinski atelieri – je neformalna skupina pretežno akademsko izobraženih slikarjev, ki so bili rojeni ali so bivali v mestu Labin. Prva skupinska razstava skupine je bila v Galerijskem prostoru Narodnega muzeja Labin leta 1968. Zadnji skupni nastop so imeli leta 1982 v Idriji.

Ves ta čas je za likovni fond skupine skrbel Narodni muzej Labin, ter skrbel za njihove letne predstavitve. V začetku 90 let ponovno vzpostavijo dejavnost skupine, skupini se pridružijo mlajši slikarji in pričnejo z organiziranjem razstav. V zadnjih letih redno razstavljajo v okviru letne pregledne razstave z naslovom Labinski uzlet likovnosti.