PRIJAVA NA E-NOVICE

Bodite obveščeni. Prijavite se!

PODARITE VSTOPNICO

Presenetite najbližje, prijatelje ali poslovne partnerje z nepozabno dogodivščino v svetu rudarjev.

več >>

PRAZNOVANJE ROJSTNEGA DNE

V Muzeju premogovništva Slovenije smo zelo veseli obiska otrok. Posebej za njih smo pripravili ponudbo »Ligijev rojstni dan«.

več >>

LIGI Pridruži se prijaznemu krtku Ligiju pri zabavnih in poučnih igricah v podzemnih rovih. Klikni in raziskuj!  

Klikni in raziskuj!

NASLOV

Muzej premogovništva Slovenije / Koroška cesta - Stari jašek / 3320 Velenje

Delovni čas: od torka do sobote med 9.00 in 16.30

Vstopnice: 11.00 eur odrasli, 9.00 eur upokojenci, 7,5 eur otroci (glej cenik)

gsm: 031 752 418

Pri nas je zmeraj lepo vreme.

RAZSTAVE / PRIREDITVE

Bela garderoba / Štirje avtorji na kosu premoga, avtorji Ivo Hans Avberšek, Miran Beškovnik, Aleksander Kavčnik, Stojan Špegel / do 21.6.2020

Črna garderoba: India Welcome / Dobrodošla Indija / do 27.6.2020

Kopalnica: Hanibal Salvaro/ skulpture / do 27.6.2020

Kopalnica / Jamomerske karte /ob izdaji knjige Premogovniška dejavnost in njen vpliv na površinsko območje Šaleške doline

Hodnik / Velenjske glinene ploščice / Herbarij  -  brezčasni zapis narave / Avtorica Kata Laštro

Razstavišče MINUS160 - 1 (jamski del muzeja): Stane Špegel - PODZEMNI NEZEMLJANI, skulpture

Muzejski park: ALEKSANDER KAVČNIK / PREMOGARJI, fotografska razstava /  stalna postavitev


Najavljamo:

Ligijev salon (jamski del muzeja):  Poetična podzemna proga - predstavitev novih avtorjev /
ZANIMIVOSTI

Kako se reče srečno v danskem jeziku? Odkrijte in se dokopajte do najglobjih zanimivosti rudarskega življenja. 

več >>

IŠČI

Išči

Program CŠOD - muzej premogovništva

Ogled Muzeja premogovništva Slovenije (4 šolske ure)

Premogovništvo je zaznamovalo razvoj Šaleške doline. V prej pretežno kmetijsko pokrajino je privabilo energetiko in kasneje različno industrijo. Središče doline Velenje se je od srede prejšnjega stoletja razvilo iz naselja z manj kot 2000 prebivalci v peto največje mesto v Sloveniji, ki šteje že več kot 30 000 prebivalcev. Premogovništvo ni bilo le osnova za druge gospodarske panoge in urbanizacijo doline, ampak jo je tudi reliefno povsem preoblikovalo. Zato je logično, da smo ravno v Velenju zgradili Muzej premogovništva Slovenije. V opuščenem delu Premogovnika Velenje smo pripravili zbirko, ki obravnava premogovništvo od samih začetkov pred več kot 135 leti do najnovejših strojev, opreme in naprav, ki velenjski premogovnik uvrščajo med najmodernejše tudi v svetovnem merilu.

Po opravljenem delu se rudarji dvignejo iz temnih globin in gredo domov, a ne takoj. Najprej se morajo sleči, umiti in obleči v čista oblačila. Pot jih vodi v črno garderobo, kjer ni omar, ampak kavlji z zaščitno delovno obleko in obutvijo (projekcija od konca leta 2006). Premogov prah in pot pustijo v kopalnici s tuši, čisto obleko prevzamejo v beli garderobi. Vam se ni potrebno preoblačiti in tuširati, zato lahko ta čas izkoristite za ogled obširnih zbirk v teh prostorih.

V beli garderobi je na ogled zbirka o razvoju premogovništva na Slovenskem od konca 18. stoletja do danes (78 panojev, 350 fotografij, skic in diagramov), ki vključuje tudi prve najdbe premoga in njegovo uporabo do današnjih dni. Zbirka je zanimiva tudi zaradi rudarskega stanovanja iz pred leta 1930, ki vam približa bivanjsko kulturo premogarjev. V filmski zgodbi obiskovalci spoznate rudarske kolonije in stanovanja ter način življenja v njih. Pri vodenju lahko podoživite del rudarske tradicije v sobi skoka čez kožo, kjer lahko simbolično skočite v rudarski stan oz. si na televizorju in plazma računalniku ogledate ceremonial ter zgodovino skoka. V čas nastajanja vesolja in premoga vas popelje projekcija v prvem nadstropju, kjer je prikazan razvoj premogovništva v Šaleški dolini.

Prav tako smo v zunanjem delu pripravili nove scene. Prva nova scena prikazuje  predstavitev lesene podgradnje in zgodovina premogovništva v Šaleški dolini v primerjavi s svetovnimi dosežki in dogodki. Druga nova scena  nudi predstavitev podgradnje z jeklenim ločnim podporjem, tretja scena pa prikazuje izvažalni stroj za material Dominion, ki je največji eksponat v muzeju.

Po končanem ogledu muzeja in učnima urama se lahko odžejate v okrepčevalnici muzeja.

Za skupine, ki to želijo, imamo pripravljene učne liste Centra šolskih in obšolskih dejavnosti, ter gradivo, s pomočjo katerega lahko učenci in dijaki osvežijo podatke, pridobljene z obiskom muzeja. Učnih listov v muzeju ne izročamo in kopiramo.

Učni listi Centra šolskih in obšolskih dejavnosti so v obliki word in pdf. datotek, ki si jih lahko prenesete ali natisnete.

Program dnevnega izobraževalnega centra je uvrščen v programe Centra šolskih in obšolskih dejavnosti iz Ljubljane.