PRIJAVA NA E-NOVICE

Bodite obveščeni. Prijavite se!

PODARITE VSTOPNICO

Presenetite najbližje, prijatelje ali poslovne partnerje z nepozabno dogodivščino v svetu rudarjev.

več >>

PRAZNOVANJE ROJSTNEGA DNE

V Muzeju premogovništva Slovenije smo zelo veseli obiska otrok. Posebej za njih smo pripravili ponudbo »Ligijev rojstni dan«.

več >>

LIGI Pridruži se prijaznemu krtku Ligiju pri zabavnih in poučnih igricah v podzemnih rovih. Klikni in raziskuj!  

Klikni in raziskuj!

NASLOV

Muzej premogovništva Slovenije / Koroška cesta - Stari jašek / 3320 Velenje / gsm: 031 752 418

Pri nas je zmeraj lepo vreme.

RAZSTAVE / PRIREDITVE

Bela garderoba / Razstava Industrijski motiv, avtor Stojan Špegel / Predstavitev knjige Industrijski motiv / do 21.12.2019

Črna garderoba: India Welcome / Dobrodošla Indija / otvoritev 15.10.2019 ob 18.00  / do 21.12.2019

Kopalnica: Hanibal Salvaro/ skulpture / do 21.12.2019

Kopalnica / Jamomerske karte /ob izdaji knjige Premogovniška dejavnost in njen vpliv na površinsko območje Šaleške doline

Hodnik / Velenjske glinene ploščice / Herbarij  -  brezčasni zapis narave / Avtorica Kata Laštro

Razstavišče MINUS160 - 1 (jamski del muzeja): Stane Špegel - PODZEMNI NEZEMLJANI, skulpture

Muzejski park: ALEKSANDER KAVČNIK / PREMOGARJI, fotografska razstava /  stalna postavitev


Najavljamo:

Ligijev salon (jamski del muzeja):  Poetična podzemna proga - predstavitev novih avtorjev /
ZANIMIVOSTI

Kako se reče srečno v danskem jeziku? Odkrijte in se dokopajte do najglobjih zanimivosti rudarskega življenja. 

več >>

IŠČI

Išči

Rudarske svetilke

V Muzeju premogovništva Slovenije v Velenju so v ponedeljek, 23. aprila, odprli razstavo Rudarske svetilke iz zbirke Mirana Mošnika. Razstava, ki bo na ogled do 10. junija, nas popeljale skozi zgodovino rudarskih svetilk, ki so se uporabljale v slovenskih in ostalih premogovnikih po svetu.

Svetloba je od nekdaj imela velik in globok pomen za človeka, saj predstavlja enega najpomembnejših elementov življenja. Že v davni preteklosti so ljudje skušali priklicati svetlobo s pomočjo ognja, pozneje tudi s svečami in različnimi svetilkami. Z lučjo, kot simbolom svetle prihodnosti, so se poistovetili tudi rudarji, katerim luč ponazarja rudarska svetilka oz. »lampa«. Le-ta je sčasoma postala bistveni element rudarske simbolike, saj pomeni simbol preživetja v temnem rovu.

Avtor razstave Miran Mošnik, sicer rudarski inšpektor, pozna delo in razmere v jami. Navdih pri snovanju zbirke je dobil pri svojem očetu, ki je kot 14-letni fant zgodaj spoznal trdo delo v rudniku v Kisovcu. Predvsem njegove zgodbe o težkih rudarskih svetilkah, ki so jih takrat nosili rudarji so bile avtorjevo vodilo pri raziskovanju in ustvarjanju zbirke. »Upam, da vas bo ogled zbirke spomnil na vaše delo v jami, na sodelavce, s katerimi ste ob prisotnosti teh svetilk opravljali delo,« je zbrane nagovoril Mošnik.

Rudarska svetilka kot simbol svetle prihodnosti v Premogovniku Velenje sveti že 137 let in bo svetila še prihodnjih nekaj desetletij, saj se z mislijo na dosežke iz preteklosti pogumno usmerjamo v prihodnost. Svetle prihodnosti pa ne bi bilo brez trdoživosti, predanosti in strokovne usposobljenosti vseh zaposlenih v Skupini Premogovnik Velenje.

Razstavo je odprl mag. Matjaž Koželj, vodja Priprave dela in Dežurne službe v Premogovniku Velenje, ki je dejal: »Svetilka predstavlja rudarju zelo pomemben del opreme. Z njo si v temnih globinah sveti, poleg svetlobe pa mu je v preteklosti mnogokrat nudila tudi varnost.«