PRIJAVA NA E-NOVICE

Bodite obveščeni. Prijavite se!

PODARITE VSTOPNICO

Presenetite najbližje, prijatelje ali poslovne partnerje z nepozabno dogodivščino v svetu rudarjev.

več >>

PRAZNOVANJE ROJSTNEGA DNE

V Muzeju premogovništva Slovenije smo zelo veseli obiska otrok. Posebej za njih smo pripravili ponudbo »Ligijev rojstni dan«.

več >>

LIGI Pridruži se prijaznemu krtku Ligiju pri zabavnih in poučnih igricah v podzemnih rovih. Klikni in raziskuj!  

Klikni in raziskuj!

NASLOV

Muzej premogovništva Slovenije / Koroška cesta - Stari jašek / 3320 Velenje

Delovni čas: od torka do sobote med 9.00 in 16.30

Vstopnice: 11.00 eur odrasli, 9.00 eur upokojenci, 7,5 eur otroci (glej cenik)

gsm: 031 752 418

Pri nas je zmeraj lepo vreme.

RAZSTAVE / PRIREDITVE

Bela garderoba / Štirje avtorji na kosu premoga, avtorji Ivo Hans Avberšek, Miran Beškovnik, Aleksander Kavčnik, Stojan Špegel / do 21.6.2020

Črna garderoba: India Welcome / Dobrodošla Indija / do 27.6.2020

Kopalnica: Hanibal Salvaro/ skulpture / do 27.6.2020

Kopalnica / Jamomerske karte /ob izdaji knjige Premogovniška dejavnost in njen vpliv na površinsko območje Šaleške doline

Hodnik / Velenjske glinene ploščice / Herbarij  -  brezčasni zapis narave / Avtorica Kata Laštro

Razstavišče MINUS160 - 1 (jamski del muzeja): Stane Špegel - PODZEMNI NEZEMLJANI, skulpture

Muzejski park: ALEKSANDER KAVČNIK / PREMOGARJI, fotografska razstava /  stalna postavitev


Najavljamo:

Ligijev salon (jamski del muzeja):  Poetična podzemna proga - predstavitev novih avtorjev /
ZANIMIVOSTI

Kako se reče srečno v danskem jeziku? Odkrijte in se dokopajte do najglobjih zanimivosti rudarskega življenja. 

več >>

IŠČI

Išči

LAIBACH KUNST

Obiskovalci so napolnili prostor - prizivnico, kjer je potekala otvoritev.

foto: Slobodan Mrkonjić

Enkratno in nepozabno je bilo na odprtju razstave Laibach Kunst – Glűck auf (ali po slovensko Srečno) v Muzeju premogovništva Slovenije v Velenju. Zasluge za takšen odziv imajo med drugim člani Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje, ki so na spektakularen način odigrali nekaj največjih uspešnic skupine Laibach. 

Razstavo smo odprli v četrtek, 6. septembra 2012, ob 18. uri v Muzeju premogovništva Slovenije

Ni veliko razstav, ki bi med publiko požele tolikšno navdušenje, kot ga je odprtje Laibach Kunst – Glűck auf v muzeju premogovništva. Znana uspešnica skupine Laibach Across the Universe in koračnica Glűck Auf v izvedbi članov Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje Davida Slatineka in Roka Rednaka sta zapolnili prostor s posebno energijo. Vrhunec večera so velenjski godbeniki pod vodstvom dirigenta Matjaža Emeršiča dosegli z odlično izvedbo Laibachove daleč najbolj prepoznavne skladbe Life is Life.

Ljubitelji Laibacha so uživali tako v njihovih skladbah kot galerijskem izražanju, ki ga poznamo pod imenom Laibach Kunst. Vizualnost je bila namreč vedno pomemben del umetniške prakse Laibacha – celostna podoba, koncertni performansi, razstavni dogodki in prostorske postavitve – vse to je bilo moč doživeti tudi na odprtju razstave v Muzeju premogovništva Slovenije.

Prisotne je uvodoma nagovoril umetnostni zgodovinar in umetniški vodja Obalne galerije Piran Andrej Medved, ki je poudaril, da so »rdeči revirji, povečane podobe s križem, v Muzeju premogovništva Slovenije postavljeni med podobe pekla, purgatorija in raja. Posamezne slike predstavljajo dele, ki so večji od celote, oziroma del predstavlja celoto, saj se s ponavljanjem združijo v eno samo osebno, socialno, politično in kozmično podobo.«

»Laibach je pred leti začel kot izrazita alternativa, kot umetniški kolektiv, ki je spremenil ustaljene poglede na družbo in umetnost. Danes lahko rečemo, da gre za institucijo slovenske in evropske kulture,« je povedal programski direktor Zavoda Maribor 2012 Mitja Čander, ki je izrazil zadovoljstvo, da je Laibach del Evropske prestolnice kulture. Dodal je: »Danes je potrebno razmišljati tudi o drugačnih, celo nenavadnih kombinacijah, med njimi tudi o obnovi industrijskih objektov s pomočjo kulture. Prav EPK je dokaz, da je kultura lahko razvojna nit slovenske družbe.« Čander meni, da je Velenje letos izjemno zanimiva evropska kulturna točka, še posebej zanimiva po svoji inovativnosti, novih pristopih ter umeščenosti v trajne koordinate razvoja mesta.

Član skupine Laibach Ivan Novak je povedal, da so pri postavitvi razstave skušali nadgraditi prostore Muzeja premogovništva Slovenije: »Nismo se želeli ponavljati v vsem dobro poznani rudarski estetiki, ampak smo želeli prodreti v bolj univerzalno človeško, filozofsko in metafizično vsebino, ki jo ta prostor ponuja. Črna garderoba predstavlja pekel – v njej so rudarji odvrgli umazana oblačila. Kopalnica, kjer so se umili, predstavlja purgatorij. Bistveni element je Bela garderoba, kjer so rudarji ponovno oblekli čista oblačila in vstopili v idealno življenje – raj. Gre za metaforo, saj se ne nanaša samo na rudarje, ampak na vse nas, ki se poskušamo prebiti skozi življenje na različnih področjih.«

»Sanacija Muzeja po januarskem požaru poteka uspešno, zato prihodnji mesec načrtujemo ponovno odprtje podzemnega dela, ki bo še zanimivejši, bogatejši, z dodatnimi scenami. Takrat bomo lahko prisluhnili skupini Laibach, saj bomo 19. oktobra prvič v njihovi zgodovini organizirali koncert na globini skoraj 200 metrov,« je dejal predsednik Uprave Premogovnika Velenje dr. Milan Medved. O Laibachu je dr. Medved povedal: »Njihova pot se je začela v Zasavju, kjer je tako kot v Šaleški dolini doma premogovništvo. Že takrat so radi izzivali, v tem vztrajajo še danes. V Premogovniku Velenje smo ponosni, da smo odprtega duha, kar se kaže tudi v osvajanju tujih trgov. Rudarji so trdo delali takrat, ko je bilo delo vrednota, in tako delajo še danes. S svojim delom dokazujemo, da je delo vrednota, v katero se izplača vlagati.« Dr. Medved je ob zaključku dejal, da bo velenjski Premogovnik, ki družbene odgovornosti ne pojmuje le kot frazo, še naprej skrbel za to, da bomo v prostorih, kjer se je več kot 100 let težko delalo, skrbel za kulturne vsebine.

Razstava Laibach Kunst – Glűck auf je del Evropske prestolnice kulture – Maribor 2012 in bo na ogled do 18. novembra 2012.

SREČNO!

Celoten dogodek je potekal v duhu Laibacha, tudi videz moderatorja.

Prisotne je uvodoma nagovoril umetnostni zgodovinar in umetniški vodja Obalne galerije Piran Andrej Medved, ki je poudaril, da so »rdeči revirji, povečane podobe s križem, v Muzeju premogovništva Slovenije postavljeni med podobe pekla, purgatorija in raja.

Programski direktor Zavoda Maribor 2012 Mitja Čander je izrazil zadovoljstvo, da je Laibach del Evropske prestolnice kulture.

Član skupine Laibach Ivan Novak je povedal, da so pri postavitvi razstave skušali nadgraditi prostore Muzeja premogovništva Slovenije.

Predsednik Uprave PV dr. Medved je dejal, da bo PV še naprej skrbel za to, da bo v prostorih, kjer se je več kot 100 let težko delalo, skrbel za kulturne vsebine.

Bistveni element je Bela garderoba, kjer so rudarji ponovno oblekli čista oblačila in vstopili v idealno življenje – raj.

Po otvoritvi.
Bela garderoba.
Rudarska kopalnica.

Črna garderoba.

Vse foto v nizu: Miran Beskovnik

spacer

spacer