PRIJAVA NA E-NOVICE

Bodite obveščeni. Prijavite se!

PODARITE VSTOPNICO

Presenetite najbližje, prijatelje ali poslovne partnerje z nepozabno dogodivščino v svetu rudarjev.

več >>

PRAZNOVANJE ROJSTNEGA DNE

V Muzeju premogovništva Slovenije smo zelo veseli obiska otrok. Posebej za njih smo pripravili ponudbo »Ligijev rojstni dan«.

več >>

LIGI Pridruži se prijaznemu krtku Ligiju pri zabavnih in poučnih igricah v podzemnih rovih. Klikni in raziskuj!  

Klikni in raziskuj!

NASLOV

Muzej premogovništva Slovenije / Koroška cesta - Stari jašek / 3320 Velenje

DELOVNI ČAS:

OD SREDE DO SOBOTE 

9.00 - 17.00 

OBVEZNA PREDHODNA NAJAVA

Vstopnice: 20 eur odrasli, 19 eur upokojenci, 17 eur otroci (glej cenik)

gsm: 031 752 418

Pri nas je zmeraj lepo vreme.

RAZSTAVE / PRIREDITVE

Bela garderoba / Štirje avtorji na kosu premoga, avtorji Ivo Hans Avberšek, Miran Beškovnik, Aleksander Kavčnik, Stojan Špegel 

Črna garderoba: India Welcome / Dobrodošla Indija

Kopalnica: Hanibal Salvaro/ skulpture

Kopalnica / Jamomerske karte /ob izdaji knjige Premogovniška dejavnost in njen vpliv na površinsko območje Šaleške doline

Hodnik / Velenjske glinene ploščice / Herbarij  -  brezčasni zapis narave / Avtorica Kata Laštro

Razstavišče MINUS160 - 1 (jamski del muzeja): Stane Špegel - PODZEMNI NEZEMLJANI, skulpture

Muzejski park: ALEKSANDER KAVČNIK / PREMOGARJI, fotografska razstava /  stalna postavitev


Najavljamo:

Ligijev salon (jamski del muzeja):  Poetična podzemna proga - predstavitev novih avtorjev /
ZANIMIVOSTI

Kako se reče srečno v danskem jeziku? Odkrijte in se dokopajte do najglobjih zanimivosti rudarskega življenja. 

več >>

IŠČI

Išči

Potek ogleda in ostali programi

Pod vodstvom vodiča, ki vas bo sprejel v »prizivnici«, se boste obiskovalci spustili daleč v globino jaška. Pred tem si boste nadeli rudarska oblačila, površnik, čelado, s sabo pa boste dobili tudi rudarsko malico. V uri in pol si boste nato v podzemnih rovih ogledali slikovito predstavitev o tem, kako je potekalo delo rudarjev nekoč in kako poteka danes. Muzej je multimedijsko opremljen v slovenskem, hrvaškem, nemškem, angleškem in italijanskem jeziku.

 V muzeju smo ponosni, ker lahko edini v Sloveniji v podzemni muzej popeljemo invalide, obiskali pa so nas tudi že slepi in slabovidni.

V pristnem okolju Muzeja premogovništva Slovenije vam bomo s pomočjo simulacij in razstavnih eksponentov približali zgodbo o pridobivanju premoga nekoč in danes. Za vami zapro vrata rudarskega dvigala in že se znajdete sredi pravega lignitnega parka.

Najprej vas bo pričakal pesnik Anton Aškerc, ki se je pred sto leti tukaj že prevažal v globino in zapisal:

Globočje in globočje, dol v prepad...
Bojiš-li vožnje se pod zemljo čudne,
ko peljal bi v vodnjak se, bratec moj?

Pospremil vas bo po podzemeljskem svetu Muzeja premogovništva Slovenije, med premogarje, ki so tukaj iz zemlje trgali črno zlato in ga tono za tono pošiljali na svetlo.

Termoelektrarna Velenje je bila leta 1929, ko je bila zgrajena, največja in najpomembnejša termoelektrarna dravske banovine. » Stari jašek« - poslopje z izvažalnim jaškom - so dogradili leta 1889, prve tone velenjskega lignita pa so potegnili na površje že maja leta 1888, ob kopanju jaška. Od tedaj so velenjski premogarji nakopali več kot 220 milijonov ton premoga. Aškerc vas bo seznanil tudi s težkim delom rudarjev v soparnem in zadušljivem ozračju dvanajst metrov visokih odkopov. »Soparno je in dihaš težko. Vročina raste ... Bližamo se peklu?«  Popeljal vas bo po vseh deloviščih nekdanjega premogovnika, kjer so na premogarje prežale številne nevarnosti zaradi zruškov debelih lignitnih plošč, predvsem pa zaradi zahrbtnega plina metana. Slišali boste žalostni glas signalnega zvonca, ki je januarja in februarja leta 1893 naznanjal, da je v dveh zaporednih eksplozijah metana izgubilo življenje najprej enajst, nato pa še sedemnajst delavcev. To zgodbo ponazarja scene in 15 lutke rudarjev v tipičnih položajih pri delu in počitku. Vse prizore učinkovito dopolnjuje sodobna avdio-vizualna oprema.

Pred prehodom v moderni del muzeja se boste globoko pod zemljo okrepčali z rudarsko malico v jedilnici, ki je najgloblje ležeča jedilnica v Sloveniji in najverjetneje tudi v Evropi.

V drugem delu, ki ga ponazarja okoli 10 scen, vas bo pot vodila skozi mehanizirane jamske prostore iz zadnjih desetletij razvoja velenjskega premogovnika.

Za konec obiska pa se boste popeljali še po podzemni železnici.