PRIJAVA NA E-NOVICE

Bodite obveščeni. Prijavite se!

PODARITE VSTOPNICO

Presenetite najbližje, prijatelje ali poslovne partnerje z nepozabno dogodivščino v svetu rudarjev.

več >>

PRAZNOVANJE ROJSTNEGA DNE

V Muzeju premogovništva Slovenije smo zelo veseli obiska otrok. Posebej za njih smo pripravili ponudbo »Ligijev rojstni dan«.

več >>

LIGI Pridruži se prijaznemu krtku Ligiju pri zabavnih in poučnih igricah v podzemnih rovih. Klikni in raziskuj!  

Klikni in raziskuj!

NASLOV

Muzej premogovništva Slovenije / Koroška cesta - Stari jašek / 3320 Velenje

DELOVNI ČAS:

OD SREDE DO SOBOTE 

9.00 - 17.00 

OBVEZNA PREDHODNA NAJAVA

Vstopnice: 20 eur odrasli, 19 eur upokojenci, 17 eur otroci (glej cenik)

gsm: 031 752 418

Pri nas je zmeraj lepo vreme.

RAZSTAVE / PRIREDITVE

Bela garderoba / Štirje avtorji na kosu premoga, avtorji Ivo Hans Avberšek, Miran Beškovnik, Aleksander Kavčnik, Stojan Špegel 

Črna garderoba: India Welcome / Dobrodošla Indija

Kopalnica: Hanibal Salvaro/ skulpture

Kopalnica / Jamomerske karte /ob izdaji knjige Premogovniška dejavnost in njen vpliv na površinsko območje Šaleške doline

Hodnik / Velenjske glinene ploščice / Herbarij  -  brezčasni zapis narave / Avtorica Kata Laštro

Razstavišče MINUS160 - 1 (jamski del muzeja): Stane Špegel - PODZEMNI NEZEMLJANI, skulpture

Muzejski park: ALEKSANDER KAVČNIK / PREMOGARJI, fotografska razstava /  stalna postavitev


Najavljamo:

Ligijev salon (jamski del muzeja):  Poetična podzemna proga - predstavitev novih avtorjev /
ZANIMIVOSTI

Kako se reče srečno v danskem jeziku? Odkrijte in se dokopajte do najglobjih zanimivosti rudarskega življenja. 

več >>

IŠČI

Išči

Stalna zbirka slovenskega premogovništva v zunanjem delu muzeja

V zunanjem delu Muzeja premogovništva Slovenije želimo obiskovalcem s sprehodom po desetih tematskih sklopih podati bolj natančno podobo razvoja slovenskega premogovništva. Ta nas najprej pripelje do podatkov o nastajanju različnih vrst premoga in njegovi uporabi od prvih začetkov na Kitajskem pred 3000 leti, do prvih omemb premoga iz 17. stoletja pri nas, ko so premog pod imenom zmajeva kri »sanguis draco« uporabljali lekarnarji za zdravljenje bolne živine. Sistematičnejša iskanja premoga pri nas so se začela v 18. stoletju, v 19. stoletju pa se je slovensko premogovništvo močno razmahnilo zaradi uvajanja parnih strojev in gradnje železnic. V 20. stoletju je slovenska proizvodnja premoga v okviru novo nastale države Jugoslavije ves čas zavzemala pomembno mesto v celotni jugoslovanski proizvodnji premoga, saj so v Sloveniji izkopali vsaj okrog 40 odstotkov celotne jugoslovanske proizvodnje. Proizvodnja je leta 1943 prvič presegla 2 milijona ton, leta 1954 so nakopali 3 milijone ton premoga, leta 1969 pa 4 milijone ton. Od tedaj so do konca 20. stoletja večino slovenskih premogovnikov zaprli, proizvodnja pa je stagnirala oziroma upadala in konec 20. stoletja dosegla 4,6 milijona ton (od tega v Velenju 3,8 milijona ton – danes okrog 4 milijone ton).

Naslednje teme prikazujejo tehnični razvoj pridobivanja premoga od 18. stoletja dalje; najprej odkrivanje premoga na izdankih in globinska vrtanja, razvoj jamomerstva ter natančen pregled uvajanja različnih transportnih in odkopnih strojev in naprav v slovenske premogovnike. Prikazan je tudi razvoj osebnih zaščitnih sredstev (čelade, posebni čevlji, delovne obleke ipd.), razvoj bolnišnic ob premogovnikih, organizirane jamske reševalne službe, ki so bile opremljene že od začetka 20. stoletja dalje s sodobnimi izolacijskimi reševalnimi aparati ipd. Proizvodnja premoga je bila tesno povezana tudi z razvojem zračenja jamskih prostorov, transportnih sredstev ter uporabe smodnika in drugih razstreliv za potrebe rudarstva od sredine 19. stoletja dalje.

Posebej zanimivo so prikazane teme iz življenja premogarjev: njihove šege in običaji, razvoj rudarske noše – uniforme in življenje rudarjev v njihovih prebivališčih (rudarskih  kolonijah), v katerih je živela večina premogarjev. Prve skromne kolonijske hiše so imele skupno kuhinjo za dve ali štiri premogarske družine ter le eno sobo. Kasnejše kolonijske hiše pa so zagotavljale vsaki družini kuhinjo in vsaj eno sobo. Rekonstrukcija takega premogarskega stanovanja, ki je iz časa okrog leta 1930, je predstavljena tudi v tem delu muzeja. Večina opreme je bila nekdaj last znane premogarske družine Stropnikovih in je stala vse do leta 1954 v skromni rudarski hišici sredi polja, ki ga danes prekriva škalsko jezero, ki ga vidimo skozi okno stanovanja.

Življenje rudarjev

Rudarsko stanovanje - dnevni prostor
Dnevni prostor
Rudarsko stanovanje - spalnica
Spalnica
Rudarsko stanovanje - jedilnica
Jedilnica
Skok čez kožo
Skok čez kožo

Delo v premogovniku

Prizivnica
Prizivnica
Kopalnica
Kopalnica

Zgodovina premogovništva

Zgodovina Premogovnika Velenje
Zgodovina Premogovnika Velenje