LIGI Pridruži se prijaznemu krtku Ligiju pri zabavnih in poučnih igricah v podzemnih rovih. Klikni in raziskuj!  

Klikni in raziskuj!

NASLOV

Muzej premogovništva Slovenije / Koroška cesta - Stari jašek / 3320 Velenje

Delovni čas: od torka do sobote med 9.00 in 16.30

Vstopnice: 11.00 eur odrasli, 9.00 eur upokojenci, 7,5 eur otroci (glej cenik)

gsm: 031 752 418

Pri nas je zmeraj lepo vreme.

RAZSTAVE / PRIREDITVE

Bela garderoba / Štirje avtorji na kosu premoga, avtorji Ivo Hans Avberšek, Miran Beškovnik, Aleksander Kavčnik, Stojan Špegel / do 21.6.2020

Črna garderoba: India Welcome / Dobrodošla Indija / do 27.6.2020

Kopalnica: Hanibal Salvaro/ skulpture / do 27.6.2020

Kopalnica / Jamomerske karte /ob izdaji knjige Premogovniška dejavnost in njen vpliv na površinsko območje Šaleške doline

Hodnik / Velenjske glinene ploščice / Herbarij  -  brezčasni zapis narave / Avtorica Kata Laštro

Razstavišče MINUS160 - 1 (jamski del muzeja): Stane Špegel - PODZEMNI NEZEMLJANI, skulpture

Muzejski park: ALEKSANDER KAVČNIK / PREMOGARJI, fotografska razstava /  stalna postavitev


Najavljamo:

Ligijev salon (jamski del muzeja):  Poetična podzemna proga - predstavitev novih avtorjev /
ZANIMIVOSTI

Kako se reče srečno v danskem jeziku? Odkrijte in se dokopajte do najglobjih zanimivosti rudarskega življenja. 

več >>

IŠČI

Išči

Fotografski natečaj Premogovnika Velenje - Rudarski motiv

Izjemen ambient Muzeja premogovništva Slovenije je ravno pravšnji za razstavo enainšestdesetih fotografij, ki jih je štiriindvajset avtorjev prijavilo na fotografski natečaj, ki smo ga v Premogovniku Velenje razpisali konec minulega leta. Sodelujoči avtorji so skozi fotografski objektiv zapisali svoj pogled in svoje zgodbe na razpisano tematiko tečaja.

V četrtek, 31. januarja 2013, so se v Kopalnici Muzeja premogovništva Slovenije v Velenju zbrali avtorji fotografij, ki so sodelovali na fotografskem natečaju Premogovnika Velenje z naslovom Rudarski motiv. Za odlično vzdušje je poskrbela atraktivna tolkalna skupina Glasbene šole Frana Koruna Koželjskega Velenje Rhythm factory pod mentorstvom Tomaža Lojena. Njihova kreativnost je v izjemno akustični Kopalnici še bolj prišla do izraza. Prostor so napolnili zvoki, ki so jih izvabili iz povsem običajnih stvari – lestev, metel, sodov in drugega.

Moderno videnje

Obrazložitve treh najbolje ocenjenih fotografij po izboru strokovne komisije je podal vodja muzeja Stojan Špegel: »Najbolje ocenjena fotografija Vse se vrti okoli premoga avtorja Aleksandra Kavčnika je prikaz skulpture, ki je nameščena na vhodu mesta. Njen motiv odraža povezanost s premogovništvom in z modernim videnjem našega okolja. Gre za najbolj izvirno postavitev kompozicije fotografije med prispelimi fotografijami, posebnost ji daje tudi črno-bela usklajenost. Posamezni detajli kažejo tehnično popolnost fotografije.« Fotografija ni osamljen primer, ker je iz ciklusa del mogoče videti veliko fotografij, ki so vsaj na enaki ravni, in je moč slutiti še nadaljnji veliki potencial razvoja avtorja na fotografskem področju.

Drugo mesto je po izboru komisije prejela fotografija Tomaža Šumaha Človek in energija. »Na fotografiji je mogoče videti celoten ciklus od trdne strukture premoga na deponiji do mehkobe vodnih par, ki se vijejo iz elektrarniških dimnikov, nekje vmes pa se sluti pretok energij, ki zapuščajo mesto, kjer so bile ustvarjene,« je povedal Špegel in dodal, da motiv predstavlja povezanost med pridobivanjem premoga in izkoriščanjem njegovega energetskega potenciala. Za fotografije, ki prikazujejo energetske in premogovniške motive v nočnem času, bi lahko rekli, da so eden od bolj smiselnih prikazov vidne energije – luč.

Tretje mesto je komisija dodelila fotografiji Mirana Beškovnika Odsevi: »Fotografija ne vsebuje premogovniških objektov, temveč rekultivirano območje odkopavanja premoga. Tudi v takšni pokrajini je mogoče iskati in najti veličino narave in njeno neponovljivost. Avtor je s svojimi fotografskimi ciklusi v preteklosti čistil in dograjeval svoje fotografske občutke, kar se opazi tudi na tem posnetku. Takšne občutke lahko avtor razvije le z dolgotrajnim delom in veliko količino izbranih del,« je podal oceno Špegel.

Četrto mesto je po izboru komisije zasedla fotografija z največ glasovi na Facebooku Premogovnika Velenje Ujeto v mraku avtorice Tilyen Mucik, peto Roman Bor za Razsvetljena noč, šesto Anže Kovač za Nagelj, sedmo Milan Marič za Jašek in osmo mesto Edi Einspieler za Rudarje. Deveto mesto je bilo dodeljeno Roku Grilu za Nočni pogled na Družmirsko jezero in deseto mesto Nataliji Lah za fotografijo Prihodnost je v naših rokah.

Nagrade avtorjem desetih najbolje ocenjenih fotografij je podelil predsednik Uprave Premogovnika Velenje dr. Milan Medved.

Fotografije bodo na ogled do 1. aprila 2013.