LIGI Pridruži se prijaznemu krtku Ligiju pri zabavnih in poučnih igricah v podzemnih rovih. Klikni in raziskuj!  

Klikni in raziskuj!

NASLOV

Muzej premogovništva Slovenije / Koroška cesta - Stari jašek / 3320 Velenje / gsm: 031 752 418

Pri nas je zmeraj lepo vreme.

RAZSTAVE / PRIREDITVE

Bela garderoba / Razstava Industrijski motiv, avtor Stojan Špegel / Predstavitev knjige Industrijski motiv / do 21.12.2019

Črna garderoba: India Welcome / Dobrodošla Indija / otvoritev 15.10.2019 ob 18.00  / do 21.12.2019

Kopalnica: Hanibal Salvaro/ skulpture / do 21.12.2019

Kopalnica / Jamomerske karte /ob izdaji knjige Premogovniška dejavnost in njen vpliv na površinsko območje Šaleške doline

Hodnik / Velenjske glinene ploščice / Herbarij  -  brezčasni zapis narave / Avtorica Kata Laštro

Razstavišče MINUS160 - 1 (jamski del muzeja): Stane Špegel - PODZEMNI NEZEMLJANI, skulpture

Muzejski park: ALEKSANDER KAVČNIK / PREMOGARJI, fotografska razstava /  stalna postavitev


Najavljamo:

Ligijev salon (jamski del muzeja):  Poetična podzemna proga - predstavitev novih avtorjev /
ZANIMIVOSTI

Kako se reče srečno v danskem jeziku? Odkrijte in se dokopajte do najglobjih zanimivosti rudarskega življenja. 

več >>

IŠČI

Išči

Otvoritev razstave Klementine Golija

V Muzeju premogovništva Slovenije v Velenju smo v torek 14. maja odprli razstavo akademske slikarke in magistrice likovnih umetnosti Klementine Golije, ki živi in dela kot samostojna likovna umetnica v Kranju. Razstavo je na pot pospremil Stojan Špegel, vodja Muzeja.

Golija je slikarstvo študirala na Accademia di Belle Arti di Brera v Milanu, kjer je leta 1990 tudi diplomirala. Magistrski študij grafike je končala na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri prof. Lojzetu Logarju (1993) in magistrski študij slikarstva pri prof. Gustavu Gnamušu (1995) na isti akademiji. Za njen nadaljnji umetniški razvoj sta bili pomembni zlasti študijski bivanji v Bostonu in New Yorku v letu 1990 ter dvomesečno bivanje v Cité Internationale des Arts v Parizu jeseni 1995.

Razstava bo na ogled do 10. julija 2013.

Odprtje razstave so z glasbenim nastopom popestrili učenca in dijakinja Glasbene šole Frana Koruna Koželjskega Velenje. Na harmoniko sta v duetu zaigrala Nejc Zajc in Slavko Lesnik.

Slikarkino razstavo je likovna kritičarka Milena Zlatar pojasnila takole: »Moj zapis k tej razstavi nosi naslov Umetničin pogled, saj sem želela, da opazite komunikacijo med nami in različne poglede. Naši pogledi so tisti, s katerimi zaznavamo in beremo umetničine slike. Likovni kritiki smo kot tretje oko, ki pomagamo izbirati in pojasnjevati njihova dela. V življenju nas vse zapeljuje s pogledi. Umetničin pogled je pomemben, saj nas nagovarja od znotraj – tako kot ona čuti.

Klementina Golija, ki je imela doslej 93 samostojnih razstav in je sodelovala na več kot 200 skupinskih predstavitvah doma in v tujini, je na odprtju povedala: »Razstavljena dela, ki sem jih poimenovala cikel oko – okno v dušo, sem ustvarjala od leta 2010 do 2013. Ko začenjam ustvarjati na novo, si v mislih začrtam razmišljanja na temo nastajajočega cikla. Uvid pomeni videti stvari v osnovni elementarni obliki, v globini, brez naših hotenj.«

Novo razstavo je na pot pospremil Stojan Špegel, vodja Muzeja premogovništva Slovenije v Velenju, katerega podzemni del je bil nedavno popolnoma prenovljen: »Iz vmesnega prostora slik Klementine Golija vije izredna pozitivnost, ki je v današnjem času še toliko bolj pomembna. V Muzeju premogovništva Slovenije uspešno združujemo lokalno okolje, spodbujamo umetnike, sledimo svetovnim trendom in prenašamo kulturno dediščino,« je povedal in z veseljem izpostavil, da v času razstave pričakujejo vsaj 3.000 obiskovalcev, ki si bodo lahko ogledali tudi razstavo.

Na violončelu je čarobno melodijo ustvarila Barbara Mohorko.