PRIJAVA NA E-NOVICE

Bodite obveščeni. Prijavite se!

PODARITE VSTOPNICO

Presenetite najbližje, prijatelje ali poslovne partnerje z nepozabno dogodivščino v svetu rudarjev.

več >>

PRAZNOVANJE ROJSTNEGA DNE

V Muzeju premogovništva Slovenije smo zelo veseli obiska otrok. Posebej za njih smo pripravili ponudbo »Ligijev rojstni dan«.

več >>

LIGI Pridruži se prijaznemu krtku Ligiju pri zabavnih in poučnih igricah v podzemnih rovih. Klikni in raziskuj!  

Klikni in raziskuj!

NASLOV

Muzej premogovništva Slovenije / Koroška cesta - Stari jašek / 3320 Velenje

Delovni čas: od torka do sobote med 9.00 in 16.30

Vstopnice: 11.00 eur odrasli, 9.00 eur upokojenci, 7,5 eur otroci (glej cenik)

gsm: 031 752 418

Pri nas je zmeraj lepo vreme.

RAZSTAVE / PRIREDITVE

Bela garderoba / Štirje avtorji na kosu premoga, avtorji Ivo Hans Avberšek, Miran Beškovnik, Aleksander Kavčnik, Stojan Špegel / do 21.6.2020

Črna garderoba: India Welcome / Dobrodošla Indija / do 27.6.2020

Kopalnica: Hanibal Salvaro/ skulpture / do 27.6.2020

Kopalnica / Jamomerske karte /ob izdaji knjige Premogovniška dejavnost in njen vpliv na površinsko območje Šaleške doline

Hodnik / Velenjske glinene ploščice / Herbarij  -  brezčasni zapis narave / Avtorica Kata Laštro

Razstavišče MINUS160 - 1 (jamski del muzeja): Stane Špegel - PODZEMNI NEZEMLJANI, skulpture

Muzejski park: ALEKSANDER KAVČNIK / PREMOGARJI, fotografska razstava /  stalna postavitev


Najavljamo:

Ligijev salon (jamski del muzeja):  Poetična podzemna proga - predstavitev novih avtorjev /
ZANIMIVOSTI

Kako se reče srečno v danskem jeziku? Odkrijte in se dokopajte do najglobjih zanimivosti rudarskega življenja. 

več >>

IŠČI

Išči

TRI ZGODBE

Cvetka Hojnik
Anka Krašna
Irena Gajser
Z otvoritve: Likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn, vodja muzeja Stojan Špegel, Irena Gajser, Cvetka Hojnik in Anka Krašna
Anka Krašna
Cvetka Hojnik
Irena Gajser
V kulturnem programu je z meditativno zvočno glasbo (gongi)
sodelovala Suzana Potočnik.

Z  otvoritve razstave z naslovom TRI ZGODBE, likovnih ustvarjalk Anke Krašna, Cvetke Hojnik in Irene Gajser, v četrtek, 26. maja 2016, ob 18. uri v Muzej premogovništva Slovenije, Koroška cesta – Stari jašek v Velenju.

Likovne ustvarjalke je predstavila likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn.
V kulturnem programu je z meditativno zvočno glasbo (gongi) sodelovala Suzana Potočnik.

ANKA KRAŠNA

Anka Krašna je senzibilna ustvarjalka, ki svoje slikarske zgodbe zaokrožuje v posamezne cikluse.
V njih se v ogledalu slikovnega polja, v slogovno raznolikem razponu, ki sega od figuralike do abstrakcije, reflektirajo avtoričini intimni trenutki, njena čutenja in stanja duha. Vse, kar se dotakne njene notranjosti, terja likovni odgovor. Različna ustvarjalna obdobja povezuje resnica tankočutne opazovalke ter spremljevalke dogajanja in dogodkov, tudi vsega tistega, kar ni v neposredni povezavi z njo in razkriva njeno družbeno angažirano plat ustvarjanja. Da bi vse to izrazila, izbira in variira v likovnih pristopih in načinih. Sporočilna in simbolna moč ter apel njenih zgodb ne pripadajo le vsebinam, temveč je njihov vir tudi likovnih izrazilih in v razstavni prezentaciji del. Ta tokrat ponovno daje odgovor – na pravo mesto (v skupno kopalnico), na pravi, izviren in globlje pomensko osmišljen način.

CVETKA HOJNIK

Cvetka Hojnik je že na začetku samostojne ustvarjalne poti opozorila nase z drugačnostjo. Ta je temeljila na uporabi raznovrstnega, neklasičnega materiala, ki ga je uporabljala pri snovanju (s)likovnih podob. Črna komunicira z rdečimi barvnimi punktacijami, črna zglajena ploskev s strukturalno poudarjenostjo.
Za trdno geometrijo, uglajeno in metjejsko perfekcionistično obdelavo lahko začutimo »mehkejše vsebine«, temeljne analogije življenja, materialni in duhovni svet, razumska in emocionalna stanja, eksistencialno vsakdanja ali pa filozofsko poglobljena razmišljanja. Mehkoba in odprtost preplavljata posamezne elemente, ki so mestoma perforirani ter se dvigujejo iz začrtane linije v konkavne forme. Tako lahko v dogajanje previdno vstopi nov, materialno drugačen, a rafinirano izdelan in osmišljen fragment ter postane del harmonično uigrane celote.

IRENA GAJSER
Secretum vitae (skrivnost – uganka življenja) ni le naslov najnovejšega cikla del Irene Gajser, ampak bi tako lahko poimenovali celotno njeno likovno delovanje, ki je raziskovalno, poglobljeno in predstavlja aktivno ukvarjanje s skrivnostmi likovnega sveta in njegovega življenja. Koliko likovnih ugank je že rešila avtorica, na koliko izzivov je že odgovorila, in to na različne načine. Vedno se je zavedala, da njeno stvariteljstvo ni v reproduciranju, temveč v izražanju odnosa do videnega. To je tisti kreativni presežek, po katerem je neutrudno hrepenela in ga zelo izrazito dosegla v najnovejšem abstraktnem ustvarjalnem sidrišču.

Troje zgodb v razstavnem dialogu. Artefakti, ki so osmišljeni s prostorom, saj v dani arhitekturni lupini zavibrirajo kot »genius loci« in »genius saeculi«.

Prav tu vstopajo v polnost bivanja, likovno-formalnega in vsebinskega.

Anamarija Stibilj Šajn

Umetnice so članice DLUM – Društva likovnih umetnikov Maribor.