PRIJAVA NA E-NOVICE

Bodite obveščeni. Prijavite se!

PODARITE VSTOPNICO

Presenetite najbližje, prijatelje ali poslovne partnerje z nepozabno dogodivščino v svetu rudarjev.

več >>

PRAZNOVANJE ROJSTNEGA DNE

V Muzeju premogovništva Slovenije smo zelo veseli obiska otrok. Posebej za njih smo pripravili ponudbo »Ligijev rojstni dan«.

več >>

LIGI Pridruži se prijaznemu krtku Ligiju pri zabavnih in poučnih igricah v podzemnih rovih. Klikni in raziskuj!  

Klikni in raziskuj!

NASLOV

Muzej premogovništva Slovenije / Koroška cesta - Stari jašek / 3320 Velenje

Delovni čas: od torka do sobote med 9.00 in 16.30

Vstopnice: 11.00 eur odrasli, 9.00 eur upokojenci, 7,5 eur otroci (glej cenik)

gsm: 031 752 418

Pri nas je zmeraj lepo vreme.

RAZSTAVE / PRIREDITVE

Bela garderoba / Štirje avtorji na kosu premoga, avtorji Ivo Hans Avberšek, Miran Beškovnik, Aleksander Kavčnik, Stojan Špegel / do 21.6.2020

Črna garderoba: India Welcome / Dobrodošla Indija / do 27.6.2020

Kopalnica: Hanibal Salvaro/ skulpture / do 27.6.2020

Kopalnica / Jamomerske karte /ob izdaji knjige Premogovniška dejavnost in njen vpliv na površinsko območje Šaleške doline

Hodnik / Velenjske glinene ploščice / Herbarij  -  brezčasni zapis narave / Avtorica Kata Laštro

Razstavišče MINUS160 - 1 (jamski del muzeja): Stane Špegel - PODZEMNI NEZEMLJANI, skulpture

Muzejski park: ALEKSANDER KAVČNIK / PREMOGARJI, fotografska razstava /  stalna postavitev


Najavljamo:

Ligijev salon (jamski del muzeja):  Poetična podzemna proga - predstavitev novih avtorjev /
ZANIMIVOSTI

Kako se reče srečno v danskem jeziku? Odkrijte in se dokopajte do najglobjih zanimivosti rudarskega življenja. 

več >>

IŠČI

Išči

Zgodbe z Zahoda III avtorja Matica Kosa

V torek, 18. oktobra 2016, ob 18. uri, smo odprli razstavo magistra likovnih umetnosti MATICA KOSA z naslovom ZGODBE Z ZAHODA III. V kulturnem programu je sodeloval kvartet klarinetov Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje.

Slike Matica Kosa so polne podob, prevzetih iz polja popularne kulture, a jih Kos vse nekako poenoti, preden jih vstavi v sliko, in prilagodi svoji, namenoma togi podobi, ki spominja na dela kakšnega Balthusa, a v drugačni, sodobnosti prilagojeni barvni skali. Pravzaprav gre za portrete velikanov sodobnega časa, Kosovih herojev, ki pa so spremenjeni do te mere, da jih zlahka razumemo tudi kot podobe slehernika v zgodbah slikarjevih alegorij. Kos kaže, kako nam je (paranoja, fragmentarnost, požrešnost …), našteva smrtne grehe sodobne družbe in ji z osebno razvito simboliko, pravzaprav predava – ob pomoči Foucaultovih, Rimbaudovih, Houellebecqovih, Gramschijevih, Duchampovih, Basquiatovih ali Jamesonovih besedil.   

dr. Petja Grafenauer

________ 

MATIC KOS je likovni ustvarjalec, rojen leta 1980 v Trbovljah. Dodiplomski študij slikarstva je z odliko in s priznanjem končal na Šoli za risanje in slikanje leta 2007 pri slikarju mag. Darku Slavcu in filozofu estetike dr. Ernestu Ženku. Na isti šoli je nadaljeval podiplomski študij pri multimedijski umetnici mag. Huiqin Wang in mag. Mladenu Jernejcu, dekanu šole.

Za magistrsko delo je leta 2015 prijel posebno priznanje diploma summa cum laude.

Zadnjih osem let deluje na tej šoli kot pedagog. Dejaven je pri predmetu Likovna teorija in pri predmetih ateljejskega dela. Občasno predava tudi o drugih témah, kot je na primer anglosaksonska sodobna umetnost. Je prodekan šole in  docent za področje slikarstva.

Leta 2016 je šolo zastopal na mednarodnem kongresu estetike v Seulu s predavanjem o Damienu Hirstu. Ima status samostojnega kulturnega delavca. Zavezan je likovnosti in skuša tvorno prispevati k oblikovanju slovenskega in mednarodnega kulturnega prostora. Imel je trideset skupinskih razstav v Sloveniji in tujini, nekaj slovenskih in mednarodnih kolonij in zdaj deseto samostojno razstavo v Sloveniji. Ena izmed njegovih slik je v lasti Benettonove mednarodne zbirke miniatur.

Živi in ustvarja v Ljubljani.

Razstava bo na ogled do 20. 11. 2016.