LIGI Pridruži se prijaznemu krtku Ligiju pri zabavnih in poučnih igricah v podzemnih rovih. Klikni in raziskuj!  

Klikni in raziskuj!

NASLOV

Muzej premogovništva Slovenije / Koroška cesta - Stari jašek / 3320 Velenje

Delovni čas: od torka do sobote med 9.00 in 16.30

Vstopnice: 11.00 eur odrasli, 9.00 eur upokojenci, 7,5 eur otroci (glej cenik)

gsm: 031 752 418

Pri nas je zmeraj lepo vreme.

RAZSTAVE / PRIREDITVE

Bela garderoba / Štirje avtorji na kosu premoga, avtorji Ivo Hans Avberšek, Miran Beškovnik, Aleksander Kavčnik, Stojan Špegel / do 21.6.2020

Črna garderoba: India Welcome / Dobrodošla Indija / do 27.6.2020

Kopalnica: Hanibal Salvaro/ skulpture / do 27.6.2020

Kopalnica / Jamomerske karte /ob izdaji knjige Premogovniška dejavnost in njen vpliv na površinsko območje Šaleške doline

Hodnik / Velenjske glinene ploščice / Herbarij  -  brezčasni zapis narave / Avtorica Kata Laštro

Razstavišče MINUS160 - 1 (jamski del muzeja): Stane Špegel - PODZEMNI NEZEMLJANI, skulpture

Muzejski park: ALEKSANDER KAVČNIK / PREMOGARJI, fotografska razstava /  stalna postavitev


Najavljamo:

Ligijev salon (jamski del muzeja):  Poetična podzemna proga - predstavitev novih avtorjev /
ZANIMIVOSTI

Kako se reče srečno v danskem jeziku? Odkrijte in se dokopajte do najglobjih zanimivosti rudarskega življenja. 

več >>

IŠČI

Išči

ENKRATNO KULINARIČNO DOŽIVETJE 200 METROV POD ZEMLJO

21.5.2014 zvečer se je sto gostov spustilo skoraj 200 metrov pod zemljo na posebno kulinarično doživetje z mednarodno priznano kuharico Ano Roš. Dogodek je namreč potekal v Muzeju premogovništva Slovenije v Velenju. Tradicionalne slovenske jedi s pridihom sodobne kulinarike, izjemno okolje in nastop etno skupine Katalena so poskrbeli za nepozaben večer.

Večerni dogodek je za imetnike kartic priredila družba MasterCard. »Goste smo želeli popeljati na gastronomsko pot po tradicionalnih slovenskih jedeh. Tako Anina kuhinja kot muzej premogovništva pa nas spominjata, da je pomembno poznati svoje korenine in ohranjati svojo dediščino,« je dejala Ana Bat, vodja marketinga in komunikacij družbe MasterCard. In dodala: »Do sedaj je bilo že veliko govora o tem kako okušamo hrano na različnih višinah, nihče pa se še ni ukvarjal z vprašanjem kako okušamo hrano pod zemljo, zato smo se odločili, da bomo mi prvi.«

Ana Roš, kuharska mojstrica, ki se uvršča v sam vrh svetovno priznanih kuharjev, je za večerjo v muzeju pripravila poseben izbor jedi, v katerih je na domiseln način združila lokalne jedi s pridihom avantgardne kulinarike. Pri pripravi jo je navdihovala filozofija kuhanja rudarskih žena – enostavno, domače in okusno.

»Rudarske družine so živele skromno življenje, zato so morale biti gospodinje zelo iznajdljive, da so pripravile hranljiv in okusen obrok. S pridom so znale uporabiti vse, kar se je skrivalo v omarah in na domačem vrtu in nikoli ničesar niso metale stran. Bile so prave mojstrice,«je dejala Ana Roš.

Gostom so ob prihodu postregli kos kruha s soljo, kar je bila pogosta jed rudarjev, v starih časih pa tudi izraz dobrodošlice. Kot predjed so povabljenci uživali v kombinaciji govejega tatarja z mousseom kisle smetane, inčuni in ostrigami ter bolj klasični kombinaciji hrustljavih belušev s sladkim pršutom, črnim tartufom in jajcem. Za glavno jed so postregli jagnje, v kombinaciji z borečom in zeleno. Meso so sicer rudarji uživali predvsem ob nedeljah in praznikih, čez teden so jedi bile bolj skromne.

Ker se podzemni del muzeja nahaja skoraj 200 metrov pod zemljo so jedi kuharji pripravljali na površju in jih na prizorišče prevažali z rudniškimi dvigali v posebnih termo zabojih. »Največji izziv večera je zagotovo bil, kako ohraniti optimalno temperaturo jedi. V podzemni del muzeja namreč nismo smeli vnašati ognja ali drugih vnetljivih sredstev, zato smo hrano pripravljali na površju, jo prevažali v podzemlje v posebnih termo zabojih z vročo vodo in jo nato servirali na vrele krožnike, ki smo jih predhodno segreli,« je dodala Ana Roš.  

Večerja se je odvijala v eni izmed največjih dvoran podzemnega dela Muzeja premogovništva Slovenije v Velenju, ki je zaradi svoje izjemne akustike pustil gostom poseben pečat, ko so na oder stopili člani etno skupine Katalena.

Glasba za dobrodošlico - Katalena
Glasbena skupina Katalena
Vrhunska postrežba
Priprava jedi na krožnike
Moderator večera Boštjan Klun