LIGI Pridruži se prijaznemu krtku Ligiju pri zabavnih in poučnih igricah v podzemnih rovih. Klikni in raziskuj!  

Klikni in raziskuj!

NASLOV

Muzej premogovništva Slovenije / Koroška cesta - Stari jašek / 3320 Velenje / gsm: 031 752 418

Pri nas je zmeraj lepo vreme.

RAZSTAVE / PRIREDITVE

Bela garderoba / Razstava Industrijski motiv, avtor Stojan Špegel / Predstavitev knjige Industrijski motiv / do 21.12.2019

Črna garderoba: India Welcome / Dobrodošla Indija / otvoritev 15.10.2019 ob 18.00  / do 21.12.2019

Kopalnica: Hanibal Salvaro/ skulpture / do 21.12.2019

Kopalnica / Jamomerske karte /ob izdaji knjige Premogovniška dejavnost in njen vpliv na površinsko območje Šaleške doline

Hodnik / Velenjske glinene ploščice / Herbarij  -  brezčasni zapis narave / Avtorica Kata Laštro

Razstavišče MINUS160 - 1 (jamski del muzeja): Stane Špegel - PODZEMNI NEZEMLJANI, skulpture

Muzejski park: ALEKSANDER KAVČNIK / PREMOGARJI, fotografska razstava /  stalna postavitev


Najavljamo:

Ligijev salon (jamski del muzeja):  Poetična podzemna proga - predstavitev novih avtorjev /
ZANIMIVOSTI

Kako se reče srečno v danskem jeziku? Odkrijte in se dokopajte do najglobjih zanimivosti rudarskega življenja. 

več >>

IŠČI

Išči

Razstava Prešernovi nagrajenci...

V Beli garderobi Muzeja premogovništva Slovenije v Velenju je odprta razstava slovenskih likovnih ustvarjalcev – Prešernovih nagrajencev in nagrajencev Prešernovega sklada, ki so nastala v izlaški koloniji od leta 1964 naprej. O avtorjih in njihovih delih sta spregovorila predsednica Sveta slikarske likovne kolonije Izlake – Zagorje Eleanora Kramar ter akademski slikar in umetniški vodja kolonije Nikolaj Beer, ki je sicer tudi predsednik umetniškega sveta Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov. Razstavo je odprl vodja muzeja Stojan Špegel.

Dela, razstavljena v Muzeju premogovništva Slovenije, niso prav pogosto dostopna širši javnosti, zagotovo pa predstavljajo vrhunec slovenske likovne umetnosti v zadnjih desetletjih. Nastala so v Slikarski koloniji Izlake — Zagorje in predstavljajo izvirni prispevek slovenske likovne umetnosti zadnjih desetletij.

Predsednica Sveta slikarske likovne kolonije Izlake – Zagorje Eleanora Kramar je v svojem govoru poudarila, da tudi sama izhaja iz krajev, kjer je doma premogovništvo: »Ravno premogovništvo je bila rdeča nit slikarske kolonije, ki velja za najstarejšo kolonijo v srednji Evropi in nepretrgoma deluje že 48 let. V tem času smo gostili 300 akademskih umetnikov – slikarjev, kiparjev in fotografov iz Slovenije, vedno več pa jih prihaja tudi iz tujine.« Zbirka obsega več kot 800 del in je ena najbogatejših tovrstnih zbirk v Sloveniji. »Posebej veseli smo bili ideje, ki je pred štirimi leti prišla iz Galerije Prešernovih nagrajencev za likovno umetnost Kranj, da iz naše zbirke naredimo posebno zbirko, in sicer zbirko del Prešernovih nagrajencev in nagrajencev Prešernovega sklada. Od takrat naprej ta zbirka, ki je danes na ogled v Muzeju premogovništva Slovenije, potuje po Sloveniji in tudi izven naših meja,« je dodala Kramarjeva.

Avtorje iz zbirke in svoje doživljanje njihovih ustvarjanj skozi čas je predstavil akademski slikar, umetniški vodja kolonije in predsednik umetniškega sveta Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov Nikolaj Beer.  

Vodja Muzeja premogovništva Slovenije Stojan Špegel je dejal, da smo v tem razstavišču pripravili vrsto razstav, ki so obravnavale rudarsko tematiko. »V večini primerov je bila ta tematika le del obravnave v lokalnih okoljih in lahko rečemo, da smo prvi v Sloveniji tej tematiki namenili toliko pozornosti. To je bila tudi ena od priložnosti za navezavo tesnejših stikov z rudarskimi okolji, kjer so v večini ta likovna dela tudi nastajala. Na ta način potrjujemo pomen naše premogovniške dejavnosti in muzeja, ne le na lokalnem, ampak tudi na državnem nivoju in širše. Tudi Premogovnik Velenje s svojim znanjem in tehnologijami vstopa na svetovna tržišča, hkrati pa se zaveda pomena lokalnega okolja. Prav takšen pomen ima današnja razstava,« je zaključil Špegel.

Odprtje razstave sta s kulturnim programom popestrili učenki Glasbene šole Frana Koruna Koželjskega Velenje Urška Šehić in Maša Balažek.

Razstava, ki je pripravljena v sodelovanju s Slikarsko kolonijo Izlake — Zagorje in Občino Zagorje ob Savi, bo na ogled do 20. decembra 2011.

Avtorje je predstavil umetniški vodja kolonije in predsednik umetniškega sveta ZDSLU Slovenije Nikolaj Beer
Ive Šubic, Rudar, 1967