LIGI Pridruži se prijaznemu krtku Ligiju pri zabavnih in poučnih igricah v podzemnih rovih. Klikni in raziskuj!  

Klikni in raziskuj!

NASLOV

Muzej premogovništva Slovenije / Koroška cesta - Stari jašek / 3320 Velenje

Delovni čas: od torka do sobote med 9.00 in 16.30

Vstopnice: 11.00 eur odrasli, 9.00 eur upokojenci, 7,5 eur otroci (glej cenik)

gsm: 031 752 418

Pri nas je zmeraj lepo vreme.

RAZSTAVE / PRIREDITVE

Bela garderoba / Razstava Industrijski motiv, avtor Stojan Špegel / do 21.2.2020

Črna garderoba: India Welcome / Dobrodošla Indija / otvoritev 15.10.2019 ob 18.00  / do 27.2.2020

Kopalnica: Hanibal Salvaro/ skulpture / do 27.2.2020

Kopalnica / Jamomerske karte /ob izdaji knjige Premogovniška dejavnost in njen vpliv na površinsko območje Šaleške doline

Hodnik / Velenjske glinene ploščice / Herbarij  -  brezčasni zapis narave / Avtorica Kata Laštro

Razstavišče MINUS160 - 1 (jamski del muzeja): Stane Špegel - PODZEMNI NEZEMLJANI, skulpture

Muzejski park: ALEKSANDER KAVČNIK / PREMOGARJI, fotografska razstava /  stalna postavitev


Najavljamo:

Ligijev salon (jamski del muzeja):  Poetična podzemna proga - predstavitev novih avtorjev /
ZANIMIVOSTI

Kako se reče srečno v danskem jeziku? Odkrijte in se dokopajte do najglobjih zanimivosti rudarskega življenja. 

več >>

IŠČI

Išči

Stand up v jami

31.5.2013 sta Premogovnik Velenje in Šaleški študentski klub skoraj 200 metrov pod zemljo pripravila večer stand up komedije. V Muzeju premogovništva Slovenije so se ob izkušenem mačku te stroke na slovenskem Jonasu Žnidaršiču občinstvu predstavili tudi Tomaž Stanovnik, Goran Furjan in Andrej Težak – Tešky. S svojim nastopom je še posebej navdušil domačin in stand up komik leta 2012 Uroš Kuzman.

Komiki so se na najglobljem spektaklu smeha na svetu na humoren način lotevali vsakodnevnih pripetljajev in aktualnih dogajanj ter dodobra nasmejali občinstvo, ki je lahko zaradi izjemnega zanimanja, kar v dveh terminih uživalo ob odličnem humorju. Andrej Težak – Tešky je na Ligijevem odru prevzel vlogo povezovalca programa, domačin Uroš Kuzman, novinec na sceni Tomaž Stanovnik, hrvaški komik Goran Furjan in znani televizijski obraz Jonas Žnidaršič pa so se predstavili vsak s svojim repertoarjem šal.

Stand up komik leta 2012 Uroš Kuzman je povedal, da je pred domačo publiko lepo nastopiti: »V domačem kraju je prijetno nastopiti, saj me večina pozna in imam večjo podporo. Všeč mi je, ker smo v Velenju ponosni na vse dobre zgodbe, ki se zgodijo tukaj. Po drugi strani pa je težko, ker se moram vedno znova dokazati in presenetiti, saj letos na velenjskem odru ne stojim prvič.« Kuzman je poudaril, da je ambient zanimiv za vse nastopajoče: »Že nekaj časa se trudimo v Velenju razvijati stand up. Dogodek v podzemnem delu Muzeja je pritegnil publiko, ki jo sicer mogoče ne bi, ter predstavil to kulturo na drugačen način.«

»V premogovniškem muzeju nas vedno znova presenetijo z novimi idejami. Konec minulega leta se je na Ligijevem odru zgodil koncert skupine Laibach, nedavno so v Ligijevem salonu znani Slovenci igrali poker, tokrat pa so se skoraj 200 metrov pod zemljo predstavili najboljši stand up komiki – pustimo se presenetiti tudi v prihodnje,« je dejal predsednik Uprave Premogovnika Velenje dr. Milan Medved.

V zunanjem delu Muzeja – v Kopalnici – so si obiskovalci stand up-a lahko ogledali razstavo z intervencijami v prostor. »Muzej je prostor spomina in tudi skupni tuši v Kopalnici Muzeja niso nobena izjema, zato sva z lučmi poudarila spomin. Gledalci prenašajo sence na stene in te sence zaradi gibanja luči oživijo in obudijo dogajanje, ki je bilo v tem prostoru prisotno v preteklosti,» sta dejala avtorja razstave Anže Sever in Tomo Stanič, sicer študenta Akademije za likovno umetnost v Ljubljani. Razstava bo na ogled do 30. junija 2013.

Večer smeha in zabave je bil en od dogodkov, ki so se zgodili med 17. majem in 2. junijem v okviru 23. Dnevov mladih in kulture.