LIGI Pridruži se prijaznemu krtku Ligiju pri zabavnih in poučnih igricah v podzemnih rovih. Klikni in raziskuj!  

Klikni in raziskuj!

NASLOV

Muzej premogovništva Slovenije / Koroška cesta - Stari jašek / 3320 Velenje

Delovni čas: od torka do sobote med 9.00 in 16.30

Vstopnice: 11.00 eur odrasli, 9.00 eur upokojenci, 7,5 eur otroci (glej cenik)

gsm: 031 752 418

Pri nas je zmeraj lepo vreme.

RAZSTAVE / PRIREDITVE

Bela garderoba / Razstava Industrijski motiv, avtor Stojan Špegel / do 21.2.2020

Črna garderoba: India Welcome / Dobrodošla Indija / otvoritev 15.10.2019 ob 18.00  / do 27.2.2020

Kopalnica: Hanibal Salvaro/ skulpture / do 27.2.2020

Kopalnica / Jamomerske karte /ob izdaji knjige Premogovniška dejavnost in njen vpliv na površinsko območje Šaleške doline

Hodnik / Velenjske glinene ploščice / Herbarij  -  brezčasni zapis narave / Avtorica Kata Laštro

Razstavišče MINUS160 - 1 (jamski del muzeja): Stane Špegel - PODZEMNI NEZEMLJANI, skulpture

Muzejski park: ALEKSANDER KAVČNIK / PREMOGARJI, fotografska razstava /  stalna postavitev


Najavljamo:

Ligijev salon (jamski del muzeja):  Poetična podzemna proga - predstavitev novih avtorjev /
ZANIMIVOSTI

Kako se reče srečno v danskem jeziku? Odkrijte in se dokopajte do najglobjih zanimivosti rudarskega življenja. 

več >>

IŠČI

Išči

MPS na sejmu v Celju

Muzej premogovništva Slovenije v Velenju se je v soboto, 14. septembra, predstavil na sejemskem razstavišču v Celju v okviru 46. Mednarodnega obrtnega sejma. Za obiskovalce sejmišča so dvakrat izvedli prireditev Skok čez kožo, pridružili pa so se jim tudi velenjski knapi z Vražjo modno revijo.

Na razstavnem prostoru v dvorani M, ki so ga v muzeju pripravili skupaj s Savinjsko-šaleško območno razvojno agencijo, so obiskovalcem na kratko predstavili zgodovino premogovništva na Slovenskem. Za obiskovalce, ki so se želeli vsaj malo preizkusiti v poklicu rudarja, pa so pripravili tradicionalni Skok čez kožo, ki izvira iz 16. stoletja. Zaradi velikega zanimanja so tega izvedli kar dvakrat. Prvič ob 11. uri na prireditvenem odru v dvorani M, zaradi izredno velikega zanimanja in na povabilo Celjskega sejma pa so drugi Skok čez kožo pripravili kar na osrednjem sejemskem prireditvenem prostoru, kjer so se jim z Vražjo modno revijo pridružili tudi velenjska knapa Igor in Joži z manekenkama. Številni obiskovalci sejmišča, tako otroci kot tudi starejši, so pogumno povedali svoje generalije in rudarsko geslo ter s soda skočili čez kožo. Tudi dve ženski predstavnici sta se znašli med njimi in zagotovili, da se bosta kmalu podali tudi na edinstveno podzemno pustolovščino 160 metrov pod zemljo.

Muzej premogovništva Slovenije vse od ustanovitve leta 1999 daje velik poudarek ohranjanju bogate tradicije slovenskega premogovništva – vse od prvih najdb do Velenjske odkopne metode, ki je ime Premogovnika Velenje popeljala v svet. Skok čez kožo so v čeških in slovaških rudnikih uvedli svečano sprejemanje novincev. Bolj ali manj po starih običajih ga ohranjajo ponekod v Evropi, v Sloveniji na Naravoslovnotehniški fakulteti in v Premogovniku Velenje. Osnova običaja je bila včasih in je še danes sprejem novincev med stare rudarje. Letos konec junija so v Velenju na že 53. Skoku čez kožo pred skoraj 5000-tisočglavo množico v rudarski stan sprejeli 62 novincev.