LIGI Pridruži se prijaznemu krtku Ligiju pri zabavnih in poučnih igricah v podzemnih rovih. Klikni in raziskuj!  

Klikni in raziskuj!

NASLOV

Muzej premogovništva Slovenije / Koroška cesta - Stari jašek / 3320 Velenje / gsm: 031 752 418

Pri nas je zmeraj lepo vreme.

RAZSTAVE / PRIREDITVE

Razstavišče MINUS160 - 2 ): Rudarstvo na znamkah / otvoritev 29.6. ob 12.00

Bela garderoba / Razstava Industrijski motiv, avtor Stojan Špegel

Črna garderoba: fotografska razstava Foto klub Ljubljana / Motivi iz Muzeja premogovništva Slovenije / otvoritev 29.6. ob 13.00

Kopalnica / Jamomerske karte /ob izdaji knjige Premogovniška dejavnost in njen vpliv na površinsko območje Šaleške doline / predstavitev 27.6. ob 18.00

Hodnik / Velenjske glinene ploščice / Herbarij  -  brezčasni zapis narave / Avtorica Kata Laštro

Razstavišče MINUS160 - 1 (jamski del muzeja): Stane Špegel - PODZEMNI NEZEMLJANI, skulpture

Muzejski park: ALEKSANDER KAVČNIK / PREMOGARJI, fotografska razstava /  stalna postavitev


Najavljamo:

Ligijev salon (jamski del muzeja):  Poetična podzemna proga - predstavitev novih avtorjev /
ZANIMIVOSTI

Kako se reče srečno v danskem jeziku? Odkrijte in se dokopajte do najglobjih zanimivosti rudarskega življenja. 

več >>

IŠČI

Išči

Rudarska uniforma

Ob veselih in žalostnih slovesnih dogodkih rudarji oblečejo svoje stanovske uniforme. Rudarsko uniformo sestavljajo črne hlače in suknjič, črna kapa in bele rokavice. Posebnost je 28 zlatih gumbov na suknjiču, ki naj bi simbolično predstavljali starost sv. Barbare, zaščitnice rudarjev, ko je umrla.

Ko je bila leta 1947 ustanovljena rudarska četa v velenjskem premogovniku, so njeni člani dve leti nosili rjave uniforme z zelenimi našitki. Nato so dobili tradicionalne črne rudarske uniforme, kakršne nosijo še danes in jih pozna rudarstvo ter premogovništvo po vsej Evropi. Takšne uniforme so nosili rudarji že tudi v stari Jugoslaviji.

Nositi rudarsko uniformo je bila in je še danes predvsem čast. “Zaslužili” so si jo le pridni, delovni rudarji, udarniki. Nadzornik se je po svoji vesti odločil, kdo od njegovih podrejenih jo bo dobil. Posebej veliko rudarjev je dobilo uniforme v času, ko je velenjskemu premogovniku direktoroval Nestl Žgank, snovalec in graditev sodobnega mesta Velenje. Takrat je uniforme na mesec dobilo tudi po 30 do 40 rudarjev.

Sprva je imel komandant rudarske čete enako uniformo kot drugi člani, sredi šestdesetih let pa so črne našitke na njegovi uniformi zamenjali zlati in zlata je tudi obroba na hlačah. Komandant čete ima čez prsi zeleno lento in v roki rudarsko paradno palico, ki izvira iz nadzorniške palice. Ta je v jami nadzornikom služila kot merilo, za obtrkavanje stropov in sten zaradi ugotavljanja in preprečevanja zruškov ter za označevanje izdelanih opornikov v eni izmeni.

Danes lahko rudarje v njihovi svečani opravi v Velenju vidimo vsako leto na skoku čez kožo ob dnevu rudarjev, uniforme pa oblečejo, med drugim, tudi za častno stražo in spremstvo ob smrti stanovskega kolega.